GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #215 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Za moćan desktop
Miloš Stamenković
LGA2011 po definiciji predstavlja desktop high-end platformu. Mnogi kupci, međutim, traže performanse X99 čipseta, ali pritom ne žele da rasipaju novac na bogatu opremu i nepotrebne opcije. X99-A je upravo ploča kojom ASUS nudi jeftiniju ulaznicu koja treba da privuče korisnike njihovom najjačem segmentu
- PC #215 (Novembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za moćan desktop

image
X99-A ima četiri grafička PCI Express slota i dva PCI Express x1, a modovi koji se mogu koristiti direktno zavise od procesora

Prvi pogled na PCB govori da je u pitanju ploča koja po dodatnim mogućnostima veoma liči na ono što se nudi u nižem segmentu sa Z97 čipsetom i LGA1150 platformom. Naravno, ogroman centralno postavljeni procesorski socket i ukupno osam memorijskih slotova jasno ukazuju da se radi o X99 modelu. Specifikacija procesora i cele X99 platforme diktira ovakav raspored, pa teško da ćemo videti neku ploču koja se ne drži referentnog Intel-ovog dizajna.

Intervencija na socket-u

Intel nije bio sasvim precizan po pitanju nekih detalja (ili nije želeo da bude) pa su se već na startu pojavile određene nejasnoće. Naime, ASUS je kod svih X99 ploča primenio nešto što naziva OC Socket, a reč je o setu dodatnih pinova koji nisu prisutni u referentnom dizajnu LGA2011 soketa. ASUS-ov OC Socket pored dodatnih pinova ima i posebno elektronsko kolo preko kojeg se funkcija tih pinova direktno kontroliše kroz BIOS. Kako je u pitanju patentirano rešenje, ASUS još nije detaljno objavio o čemu se tu radi, ali sigurno znamo da ovi pinovi ne dovode dodatni napon na procesor. Kako sada izgleda, ti pinovi otvaraju mogućnost za podešavanje nekih internih parametara koji inače nisu dostupni, pa tako OC Socket nudi veće overkloking mogućnosti procesora i memorije, pa čak i nešto bolje performanse na nominalnim vrednostima, naročito kod Core i7 5960X procesora i brže DDR4 memorije. Sve ASUS X99 ploče imaju OC Socket, pa i X99-A.

image
OC Socket nudi veći overkloking procesora i memorije, pa čak i nešto bolje performanse na nominalnim vrednostima, naročito kod Core i7 5960X procesora i brže DDR4 memorije

Slična je situacija i s naponskom jedinicom. Primenjena je 8 4-phase naponska jedinica s visokokvalitetnim komponentama. Dodatni 4-phase deo naponske jedinice rezervisan je za memoriju. Dakle, na naponskoj jedinici ASUS nije gledao nešto da uštedi, što je i logično, jer je ipak u pitanju LGA2011 ploča i dosta zahtevni Core i7 procesori uz novu DDR4 memoriju. X99-A ima četiri grafička PCI Express slota i dva PCI Express x1, a modovi koji se mogu koristiti direktno zavise od procesora. Dakle, na raspolaganju je 40 ili 28 PCI Express linija u zavisnosti od procesora koji se instalira u soket, pa nema realne potrebe za dodatnim PLX čipom koji bi povećao broj raspoloživih linija.

Na ploči i oko nje

U najrealnijem slučaju, u X99-A ploči biće Core i7 5820K, što znači optimalnu varijantu za dve grafičke karte u 2×8 modu, kako bi ostalo prostora za neki PCI Express SSD. X99-A ima osam Serial ATA 6 Gb/s portova (svi su direktno povezani na X99 čip), jedan SATA Express port i jedan M.2 za svaki slučaj. Iako je u pitanju bazična X99 ploča, X99-A ima Power i Reset tastere, LED displej za debugging i korisni MemoryOK taster.

image
Tabela karakteristika

I/O panel izgleda nekako praznjikavo, ali samo zato što nema potrebe za velikim video-konektorima. Dakle, tu su stari PS/2 (uvek dobro videti), šest USB 3.0 i četiri USB 2.0 porta, LAN konektor, reset BIOS taster, te standardni set audio-konektora. Audio-čip je Realtek ALC1150 (kao i na skupljim modelima), a CrystalSound2 značka podrazumeva i malo Texas Instruments pojačalo i bolju izolaciju audio-komponenti od ostatka PCB-a.

Podešavanje ploče kroz BIOS Setup kod ASUS-ovih ploča uvek predstavlja zadovoljstvo, pa i na najnoviju verziju nemamo zamerki. Sve je veoma lako dostupno, pa je na korisniku da izabere detaljno ručno podešavanje ili automatizovano rešenje. Kada se vitalni parametri detaljnije podese, moguće je izvući nešto bolje rezultate nego s prvom X99 pločom koju smo testirali. Zbog povoljne cene za ovu platformu (oko 250 evra), ovo je trenutno veoma zanimljiv model za sve one koji traže čiste performanse bez dodatne šminke koja izlazi van standardne ponude.


www.asus.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter