GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #216 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #216 (Decembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Često kažemo da su tableti trenutno najuzbudljiviji segment računarskog tržišta, ali smo se u tu tvrdnju uverili kada smo najavili veliki test ovih uređaja - ne sećam se kada smo prethodni put bili ovako zatrpani interesantnim hardverom. Svako od proizvođača ima svoje adute: dizajn, performanse, reputaciju, cenu ili operativni sistem. Možda će upravo ovaj zadnji argument za većinu kupaca biti presudan...

Vizija računara bez tastature javila se zajedno sa prvim ekranima osetljivim na dodir, ali nije odmah prihvaćena na tržištu. Prvi tablet smo predstavili još u januaru 2003. (bio je to Toshiba Portege 3500), pitajući se da li ćemo zaista uskoro ponovo pisati umesto da kucamo. Pokazalo se da nećemo, i da je koncept tableta kao beležnice koju ljudi nose na poslovni sastanak promašen. Trebalo je da prođe još sedam godina da bi, u aprilu 2010, Stiv Džobs prikazao prvi iPad, osmišljen kao uređaj za konzumiranje sadržaja - knjiga, muzike, fotografija, filmova, stranica na Internetu... iPad je osvojio svet, ali ni drugi nisu sedeli skrštenih ruku, udarajući na "Ahilovu petu" Apple tableta - da, oni su tanki, laki, lepi, imaju dobar softver... ali su skupi. Android tableti su preplavili tržište pokazujući da su jednako upotrebljivi, a zahvaljujući otvorenoj arhitekturi u nekim segmentima i bolji - gledanje filmova uskladištenih na diskovima kućnog kompjutera je mnogo lakše na Android tabletima. Apple-ov adut ostaje moćan ekosistem, jer ćete na App Store-u naći mnogo ekskluzivnih igara, korisnih programa, muzike i časopisa - čuveni Wired je, recimo, odustao od Android izdanja smatrajući da vlasnici jeftinih tableta ne troše dovoljno para on-line. A onda je u tu već uzavrelu arenu ušao Microsoft, pretendujući da tablete uvede u informatički zahtevna korporativna okruženja.

Naše kašnjenje za svetom učinilo je da uglavnom tek kupujemo svoj prvi tablet, oduševljeni njegovim kućnim primenama, ali nije loše pretvoriti to kašnjenje u svoju prednost, pa gledati i u poslovnu budućnost - možda će preovladati BYOD (Bring Your Own Device) koncept pa ćemo svoj lični tablet koristiti i u firmi. Sve se na kraju svodi na pitanje koliko računara želimo (i možemo) da kupimo: najlepše je imati mali i lak tablet, dobar notebook i desktop PC s velikim ekranima, pa svaki od njih koristiti tamo gde je najjači. Kupovina i održavanje svega toga donosi velike troškove, pa vredi ujediniti tri funkcije u dve ili čak jednoj mašini. Ta jedna mašina mogla bi da bude - doduše malo glomazniji - tablet koji bi radio pod Windows-om, pošto smo na primene tog operativnog sistema u poslu već navikli. S druge strane, ako već imamo moderan Windows PC, mali tablet će biti savršen novogodišnji poklon koji ne mora previše da košta. Dodatni plus je činjenica da je Microsoft Office sada raspoloživ na mobilnim platformama, tako da se svaki od ovih mališana pretvara u poslovnu alatku, naročito ako smo se već pretplatili na Office 365 servise. Sve u svemu, puno parametara o kojima treba razmišljati, ali zaključak je jasan - novi tablet će se verovatno naći na vašoj novogodišnjoj šoping listi, kao još jedan korak u višedecenijskoj potrazi za zaista personalnim računarom.

SLEDEĆI TEKST U PC #216
preview
Saga duga 25 godina
Nebojša Prijić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter