GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #216 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tab top 50
Miloš Stamenković, Voja Gašić, Bojan Stanojević, Dejan Ristanović
Zasnovani na sličnim platformama, tableti napreduju paralelno s pametnim telefonima, ali su se tokom protekle godine u potpunosti afirmisali kao tržište za sebe, sa svojim pravilima i svojim zvezdama. Da li je vreme da zamenite svoj tablet modernijim ili da prvi put kročite u svet ovih velikih-malih kompjutera? Domaća ponuda je vrlo bogata, pa ostaje samo da izaberete jedan od pedesetak modela koje smo testirali...
- PC #216 (Decembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tab top 50

image

Za veliku popularnost tableta zaslužna je pre svega praktičnost ovih uređaja: osim telefoniranja (a i tu ima izuzetaka), oni mogu da rade sve što i pametni telefoni, ali je upravljanje posredstvom većeg ekrana osetljivog na dodir mnogo lakše i preciznije, a ekran je bitno veći, pa se sve mnogo jasnije videti. Prvi modeli su imali ekrane dijagonale sedam ili deset inča, a sada se mogu naći veći i manji formati, različiti odnosi stranica, razne rezolucije pa i ekrani različitog kvaliteta (TN, IPS...). Pokreću ih različite hardverske paltforme, od skromnih procesora i čipsetova do procesora sa više jezgara koji daju performanse u rangu skromnijih stonih i prenosivih računara. Memorije uglavnom ima dovoljno, a često ju je moguće i proširiti SD karticama velikog kapaciteta.

Brendova i kombinacija ima mnogo, pa ne iznenađuje ni raspon cena od nekoliko hiljada dinara do sto i nekoliko hiljada dinara. Kako izabrati? Najbolje je da najpre definišete svoje potrebe i odredite budžet, pa onda da pokušate da pronađete modele koji se uklapaju; na kraju, poređenjem sitnijih detalja izabraćete svoj idealni tablet. Pri definisanju potreba krenite od dimenzija: "sedmice" su zgodne jer lako staju u džep od jakne, ali takvi tableti nisu mnogo veće, pa samim tim ni mnogo komfornije za rad od savremenih smartfona. Na "desetkama" se lako radi, čak može i nešto da se otkuca, ali takvi tableti baš i ne staju u džep. "Osmice" su, logično, negde između. Ako planirate da čitate na malom tabletu, pogodniji je format ekrana 4:3, dok je za multimediju bolji 16:9. Svakako vam preporučujemo IPS ekrane, dok TN dolaze u obzir samo ako je budžet izuzetno ograničen.

image

Brži procesor znači brži rad, ali i brže trošenje energije, pa kapacitet baterije treba da bude usaglašen s brzinom procesora i veličinom ekrana. Od viška glava ne boli, tako da za memoriju važi pravilo - više je bolje; osim u slučaju baš ograničenog budžeta, izbegavajte modele sa manje od 1 GB radne memorije, a 2 ili 3 GB su uvek dobrodošli. Vrlo je poželjno da tablet ima USB On The Go priključak, jer preko njega možete da razmenjujete podatke sa USB diskom ili da priključite pravu tastaturu - srećna okolnost je to što velika većina savremenih tableta podržava ovaj protokol, čak i kada se radi o najjeftinijim uređajima.. Nemojte potrošiti sav budžet na tablet: verovatno će vam ustrebati dodaci poput memorijske kartice, raznih kablova ili eksterne tastature.

Izbor bi bio lakši da svi tableti rade pod istim operativnim sistemom, ali stvari ne stoje tako - jedan drugom konkurišu Android i iOS, a pojavili su se i Windows tableti koji donose novu dimenziju korišćenja ovih kompaktnih uređaja, koji mogu u potpunosti da zamene laptop. Zato ćemo početi baš od operativnog sistema...

Veliki telefon ili mali računar

image

Kao prvi korak ka pravilnom izboru operativnog sistema postavite sebi pitanje - da li tablet posmatrate kao uveličani smartfon ili kao umanjeni računar? U prvom slučaju u prednosti su Android i iOS, a u drugom Windows.

Android je operativni sistem koji je prvobitno bio namenjen pametnim telefonima, a kasnije se proširio i na tablete. Njegova osnovna prednost je u tome što je od prvog dana razvijan i prilagođavan korišćenju na malim ekranima osetljivim na dodir - sada je već u zrelim godinama i funkcioniše (gotovo) besprekorno. Praktično sve što radite na telefonu možete da uradite i na tabletu, na isti način ali komfornije, na većem ekranu, a ako u nekim slučajevima ekran ipak nije dovoljno veliki, uvek su na raspolaganju opcije zumiranja sadržaja korišćenjem dva prsta. Dalje, tu je podrazumevana podrška raznim senzorima koji se sreću i u telefonima i tabletima i još mnogo toga na šta su vas pametni telefoni navikli, a na većem ekranu veća je i virtuelna tastatura, na kojoj ćete moći i da otkucate ponešto. Iole ozbiljniji tableti imaju USB OTG priključak pa možete da priključite i pravu tastaturu. Ili ćete se opredeliti za Bluetooth tastaturu.

Zrele godine podrazumevaju i obilnu softversku podršku - na Play Store-u ćete naći ogroman broj aplikacija za sve i svašta, često korisnih i kvalitetnih. Ali, značajan deo njih je prilagođen malim, "telefonskim" ekranima i skromnim skladišnim kapacitetima, dok poslovnih programa nema mnogo. Očekujemo dosta od Microsoft Office-a koji će uskoro biti raspoloživ i za Android tablete - probna verzija obećava, a videćemo kako će sve na kraju ispasti.

image

Druga mogućnost je iOS koji je inicijalno i proslavio tablet računare. Ponuda programa na App Store-uje ogromna, ima "bezbroj" besplatnih aplikacija, ali i programa koje vredi kupiti; izgleda da su vlasnici iPad-a skloniji kupovanju programa nego vlasnici Android tableta, pa su i developeri motivisaniji da rade. Iako isti programi rade i na iPhone-u i na iPad-u, autori uspešnih aplikacija standardno prave varijacije programa za veći i manji ekran, pa su solidne šanse da ćete naći program koji optimalno koristi vaš tablet. Najzad, za poslovne primene je odnedavno raspoloživ i Microsoft Office prilagođen tabletima, pa ćete lako razmenjivati dokumente, tabele i prezentacije s kolegama koji rade u nekom drugom ekosistemu, naravno oslanjajući se na cloud infrastrukturu (Office na iPad-u, osim OneDrive-a, podržava i Dropbox).Vredi, najzad, znati da je iOS u priličnoj meri "zatvoren" operativni sistem, pa aplikacije mogu da se instaliraju samo preko App Store-a; tako ste sigurni u kvalitet i pouzdanost, ali gubite na fleksibilnosti, osim ako jailbreak-ujete uređaj. Sami ćete odlučiti koja filozofija više odgovara vašim afinitetima.

image

I tako dolazimo do Windows-a, koji je s nama već decenijama, uz softversku ponudu kojoj drugi operativni sistemi ne mogu ni da se približe. Ako već koristite Windows PC (desktop ili notebook), vrlo privlačno zvuči ideja da kupite Windows tablet i tako ostanete u svetu koji dobro poznajete. Nažalost, u praksi stvari nisu baš tako jednostavne - programe na koje smo navikli kontrolišemo koristeći tastaturu i miša, ali kada se pređe u domen touch screen-a upravljanje postaje teško i neefikasno. Windows 8 je doneo podršku za ekrane osetljive na dodir i njima prilagođen novi korisnički interfejs s tajlovima, ali ako na Windows tabletu ipak planirate da koristite desktop verziju Word-a ili Photoshop-a, nećete se baš usrećiti: elementi na malom ekranu su previše sitni za upravljanje dodirom, čak i ako koristite "olovku". Korišćenjem velikih fontova i ikona samo ćete delimično poboljšati situaciju (i izgubiti dragocen prostor na desktop-u) pa ostaje da se sačekaju Modern UI verzije programa koje svakodnevno koristite. Zato je Windows tablet posebno interesantan za korisnike koji će nabaviti eksternu tastaturu i miša, pa tablet koristiti kao notebook PC, a povremeno ga odvajati iz tog okruženja i upotrebljavati kao pravi tablet. Zato na tržištu i postoji toliko interesantnih hibridnih modela.

Za opis preko 50 tableta, njihove fotografije, tabelu karakteristika i izbor urednika pogledajte PC #216.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter