GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #216 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Office svuda
Pavle Peković
Nedavno objavljena vest da je Microsoft Office sada besplatan na Android, iPhone i iPad uređajima zaokružila je Microsoft-ovu Office ponudu proširivši je na većinu relevantnih uređaja, kroz odgovarajuće forme licenciranja. To je svakako dobra vest, ali ona donosi i neke nedoumice: kako i gde Office može da se koristi i koje su nam mogućnosti zaista svuda dostupne
- PC #216 (Decembar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Office svuda

image
I na mobilnim uređajima možete da koristite Office aplikacije: ne samo na Windows Phone-u, već i na Android telefonu, iPhone-u ili iPad-u; Office za Android tablete trenutno je u preview fazi. Sve ove aplikacije mogu se besplatno preuzeti i instalirati, ali su na tabletima napredne funkcije editovanja omogućene samo korisnicima sa odgovarajućom Office 365 pretplatom

Početnu konfuziju uneo je Office 365, pošto su mnogi mislili da se radi o novoj verziji tradicionalnog Office paketa, ili su poistovećivali Office 365 s verzijom Office alata koji rade u Web browseru-u i zapravo se zove Office Online. Office 365 nije ni jedno ni drugo. Pored njega i tradicionalnog Office-a za Windows i Mac (OSX), tu je Office Online, kao i Office aplikacije za Windows Phone, Android i iOS, a u najavi je i verzija za Windows Metro okruženje. Raspletimo to klupko...

Tradicionalni Office

Aktuelna verzija tradicionalnog Office-a nosi oznaku 2013 i obuhvata prepoznatljive programe kao što su Word, Excel, PowerPoint itd. Ona se može kupiti u kutiji ili, kada su firme u pitanju, plaćati kroz različite forme ugovora o licenciranju. Konačno, uz neke prenosive uređaje manjih formata dobićemo već instaliran Microsoft Office 2013, ali obično je to Home and Student verzija namenjena isključivo kućnom korišćenju i edukaciji. Osim nje, može da se kupi i Home and Business 2013 verzija, koja može da se koristi i za posao, kao i Professional 2013, koja uključuje Publisher i Access pakete. Postoje i verzije Standard 2013 i Office Professional Plus 2013 koje su dostupne kroz ugovore o licenciranju.

Za Macintosh računare aktuelna je verzija Office 2011. Kao najava nove verzije Office paketa za OSX, za Office 365 pretplatnike krajem oktobra predstavljena je nova verzija Outlook-a. Nove verzije ostalih programa očekuju se uskoro: u prvoj polovini 2015. stići će javna beta verzija, a u drugoj polovini finalna.

Pretplata na Office

Kupljeni Office može da se instalira na jednom računaru uz tradicionalnu proceduru na koju smo navikli i na prethodnim verzijama Office paketa (2010, 2007, 2003…). Microsoft je ponudio i novi način da dođete do tradicionalnog Office 2013 paketa – pretplatom na Office 365 ProPlus. Sada imate mogućnost da plaćate korišćenje godišnjom pretplatom. Instalacija je brza i jednostavna i na računar će biti instalirali Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Lync i Access. Dok plaćate pretplatu, koristite paket, a kada izađe nova verzija Office-a, moći ćete da je instalirate i koristite bez dodatnog plaćanja.

Važan novitet je mogućnost da instalirate Office na pet svojih uređaja. To ne znači kako možete da odaberete pet bilo kojih i čijih računara, već pet svojih – recimo na desktop računar, laptop, tablet i slično. Novost kod pretplate jeste to što je instalacija vezana za korisnika i lako se može aktivirati i deaktivirati sa instaliranih uređaja. Na primer, ako ste dali/prodali računar ili tablet, pokvario se, neko ga je ukrao... samo deaktivirate svoj Office.

Osim drugačijeg koncepta plaćanja pretplatom, uz Office ProPlus 2013 pretplatu dobija se i cloud prostor za smeštanje fajlova od 1 TB – OneDrive for Business. Taj prostor će u sledećoj godini biti neograničen. Paket obuhvata i Office Online, verzije Word-a, Excel-a, PowerPoint-a i OneNote-a koje se izvršavaju u Web browser-u. Osim Internet Explorer-a 9 i novijih verzija, podržani su i FireFox 12 i noviji, Safari 5 i noviji, kao i Chrome 18 i noviji. To znači da se Office Online može koristiti i na Mac-u, Linux-u i drugim sistemima i uređajima koji imaju neki od podržanih browser-a.

Office Online – Office u browser-u

Office Online aplikacije vizuelno liče na tradicionalne Office programe, iako imaju manji skup funkcija. Najbitnije je da se Office dokumenti bez problema učitavaju, menjaju i snimaju, ali nije ih moguće snimiti na lokalni računar, već samo na OneDrive ili OneDrive for Business.

Office Online je dostupan kroz plaćene i besplatne cloud pakete. Ako imate e-mail adresu na domenima @live.com, @msn.com, @hotmail.com ili @outlook.com, već možete da koristite Office Online besplatno. Dovoljno je da browser usmerite na www.office.com i počnete da koristite Word Online, Excel Online ili neku od drugih ponuđenih Web aplikacija. Ako nemate pomenutu e-mail adresu, idite na www.outlook.com i za par minuta ćete je besplatno otvoriti. Osim korišćenja Office Online aplikacija, dobićete i 15 GB prostora na OneDrive-u na kome, pored ostalog, možete da smeštate dokumente koje koristite u Office Online-u. Dokumenti kreirani Online Office paketima istog su formata kao i oni koji kreirate tradicionalnim Office aplikacijama.

Ako u jedan paket stavite pretplatu za tradicionalni Office, mogućnost korišćenja Office Online-a, cloud prostor za fajlove – OneDrive for Business, korišćenje e-mail-a, kreiranje Web sajtova i video-konferencija i nekih drugih usluga, takav paket se kod Microsoft-a zove Office 365. Dakle, Office 365 nije jedan proizvod, već paket usluga. Ne postoji jedan Office 365 paket, već više njih. Svi znamo da kod mobilnih operatora biramo osnovni paket, a onda mu dodamo još neke usluge; tako je sada kod Office-a 365. Postoje predefinisani paketi za lično i kućno korišćenje, oni za mali i srednji biznis, kao i različiti enterprise paketi. Svi paketi daju mogućnost korišćenja Office Online paketa, ali svi ne obuhvataju pretplatu na tradicionalni Office. Jednom delu korisnika sasvim su dovoljne mogućnosti Office Online paketa, dok neki već imaju kupljen tradicionalni Office i žele samo dodatne cloud usluge.

Verzije za mobilne uređaje

Na mobilnim uređajima možete da koristite Office aplikacije: ne samo na Windows Phone-u, već i na Android telefonu, iPhone-u i iPad-u. Office aplikacija za Android tablete trenutno je u preview fazi, a finalna verzija biće verovatno dostupna početkom 2015. godine. Verzije aplikacija za telefone razlikuju se od onih za tablete, pošto one imaju samo elementarne funkcije za editovanje, dok verzije za tablet omogućavaju udobniji rad s mnogo više funkcija. Sve ove aplikacije mogu se besplatno preuzeti i instalirati, bez obzira na to da li plaćate Office 365 pretplatu. Ipak, iPad verzija (verovatno će tako biti i s verzijom za Android tablete) napredne funkcije editovanja omogućava samo korisnicima sa odgovarajućom Office 365 pretplatom. Osim toga, bez odgovarajuće Office 365 pretplate kreiranje, izmene i snimanje korišćenjem mobilne Office aplikacije dozvoljeno je samo za nekomercijalnu upotrebu. Dostupnost Office paketa na Android i iOS uređajima svakako predstavlja važan korak unapred. Iako Microsoft već neko vreme omogućava korišćenje svojih servisa i na drugim platformama, i to ne samo kroz Web browser već i kroz native aplikacije, posebno je zanimljiva podrška za Dropbox koja je dodata u Android i iOS aplikacijama. Do sada je izbor lokacija na kojima možemo da čuvamo dokumente bio ograničen na Microsoft-ove servise: OneDrive, OneDrive for Business i SharePoint. Sada je na spisku i Dropbox.

Šta nas očekuje?

Najpre će stići finalna verzija Office-a za Android tablete. Zanimljivo je da je Microsoft prvo napravio touch verzije Office paketa za Android i iOS, dok je touch verziju Office-a za Windows, tj. za njegovo Metro okruženje ostavio za kraj. Nadamo se da ćemo u 2015. videti i prvu verziju ovog paketa. Konačno, u 2015. očekuje nas i nova verzija Office-a za Mac. Office paket već je dugo jedan od najvažnijih Microsoft-ovih proizvoda. Omogućujući korisnicima na različitim platformama i uređajima njegovu primenu, kao i integracijom s drugim cloud servisima, Microsoft ozbiljno pokazuje da i dalje želi da zadrži primat među Office paketima.


Microsoft
www.office.com

SLEDEĆI TEKST U PC #216
preview
Vratar vaše mreže
Vladimir VučinićBIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter