GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #218 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Viva Las Vegas
Ljubomir Miodragović
Ako pravite šou, nema bolje lokacije na svetu od grada usred pustinje koji nikada ne spava. Upravo tamo se početkom januara održava najveći sajam potrošačke elektronike na svetu, Consumer Electronics Show. Pogledajmo u budućnost IT-ja kroz štandove CES-a...
- PC #218 (Februar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Viva Las Vegas


image

Ovogodišnjem CES-uprisustvovalo je više od 170.000 posetilaca koji su morali unapred da se registruju kao novinari, distributeri, analitičari, odnosno kao profesionalci. Dakle, na CES ne možete da dođete kao "običan posetilac". Koliko je veliki ovaj sajam, govori i podatak da je ove godine iznajmljeno više od 200.000 kvadratnih metara, te da je zapravo nemoguće videti ni trećinu sajma za četiri dana, koliko je otvoren. Iako se održava na više lokacija u gradu, one su logično raspodeljene, pa se ipak uz dobru organizaciju može videti ono što vas najviše interesuje.

Kao i na drugim sajmovima, dan pred zvanično otvaranje rezervisan je za novinarske konferencije. Svoje novitete i aktivnosti predstavili su: LG, Panasonic, Samsung, Toshiba, Sony i mnogi drugi. Konferencijske sale su velikih kapaciteta i primaju i po hiljadu posetilaca, a na raspolaganju su i dodatne prostorije iz kojih se može pratiti konferencija na velikom ekranu.

"PC" ove godine pokriva CES kroz izveštaj s lica mesta koji je napisao Ljubiša Miodragović, kao i opširnu galeriju gadžeta sa CES-a koju je opisao Branislav Bubanja. Za ovo Web izdanje teksta izabrali smo priloge o kompanijama LG, Samsung, Sony kao i nekoliko gadžeta. Za ostale materijale pogledajte PC #218.

image

LG U osam sati ujutru, kada se (ne)srećnici vraćaju iz kazina, LG je započeo svoju konferenciju za štampu na kojoj je predstavio novu gamu OLED televizora, ali nama daleko važniji, novi zakrivljeni telefon LG G Flex2. Pošto drugi proizvođači nisu pokazali novenajbolje modele, LG je pobrao najviše lovorika. LG G Flex2 odmah smoisprobali i poprilično nam se dopao. Fantastični P-OLED ekran je dijagonale5,5 inča, dok je prvi Flex imao dijagonalu od šest inča, ali je rezolucija sada Full HD. Srce sistema predstavlja najnoviji Qualcomm Snapdragon 810 čipset sa osam jezgara, Adreno 430 grafikom i dva do tri gigabajta RAM memorije, u zavisnosti od verzije. Kamera na zadnjoj strani ima 13 megapiksela i optičku stabilizaciju, a glavne vrline su mu brzina izoštravanja i okidanja, kao i količina oštro prikazanih detalja. Android verzija je naravno Lollipop 5.0, a baterija je kapaciteta 3.000 miliamper-sati.

Samsung ipak nije predstavio Galaxy S6, već se posvetio novoj liniji televizora i premijum modelima sa oznakom SUHD. Interesantno je da su ovi televizori opremljeni open source platformom Tizen koja donosi visok stepen prilagodljivosti. Ovogodišnji CES bio je značajan po predstavljanju UHD alijanse, čime je rešen jedan od najvećih problema Ultra HD formata, a to je nepostojanje standarda. Pored proizvođača potrošačke elektronike, alijansa je okupila filmske studije, produkcijske i distributerske kuće, kao i kompanije koje se bave razvojem tehnologija -Dolby, LG, Netflix, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony, Technicolor, Twentieth Century Fox, Walt Disney, Warner Bros...

image

Sony je takođe predstavio novu liniju televizora koja je izrazito tanka, neverovatnih pet milimetara. Sliku generiše nova Android platformauz X1 tehnologiju, koja omogućava najbolji kvalitet slike do sada, kao i skaliranje SD i HD sadržaja blisko 4K kvalitetu. Sony je predstavio i veoma zanimljivi Walkman NW-ZX2 koji reprodukuje DSD i 192/24 audio-fajlove, a poseduje 128 gigabajta interne memorije i ekran dijagonale 4". Ovaj Walkman podržava i novi LDAC kodek koji je tri puta efikasniji za prenos fajlova visoke rezolucije putem Bluetooth veze. Nažalost, cena od 1.200 dolara za ovaj prenosivi plejer mnogima će biti previsoka uprkos kvalitetu koji pruža.

Kako bi novinarima bilo jednostavnije da vide tako veliki broj noviteta, na CES sajmu su organizovani manji, specijalizovani događaji. Mi smo posetili CES Unveiled, Showstoppers i Pepcom koji se održavaju u nešto većim halama s malim štandovima proizvođača. Uz daleko manje šetnje moguće je videti samo ono najinteresantnije, ali i uraditi brzi test nekog uređaja, kao i napraviti dobre fotografije. Veoma važan deo CES-a svakako su startapi, jer ih svake godine ima sve više i više, a dobijaju ozbiljnu pažnju. Prisutni su čak i proizvođači automobila - Volkswagen, Audi, Chevrolet, Hyundai i Toyota -pa se čini da je za CES samo nebo granica. Sledeće godine sajam će se održati na istom mestu od 6. do 9. januara, a budite sigurni da ćemo biti tamo...

Gizmodrom

image

Motorizovani kaiš

Uređaji raznih oblika prate dnevne aktivnosti vlasnika. Neki se nose oko ruke, drugi se drže u uhu, a kompanija Emotia predstavila je uređaj koji se nosi kao kaiš. Belty prototip broji korake, baš kao i ostali aparati tog tipa. Povezuje se s telefonom putem Bluetooth konekcije i komunicira sa specijalnom aplikacijom koja se ponaša kao virtuelni fitnes trener. Kaiš može da se podesi tako da vibrira ako "shvati" da sedite suviše dugo, a poseduje i još jednu veoma korisnu opciju - meri obim struka i prati njegove promene. Interesantno je da je kaiš motorizovan i sposoban da se samostalno zateže i otpušta kako bi njegovo nošenje bilo koliko je god to moguće komforno. U ovom trenutkuBelty se nalazi u ranoj fazi prototipa, a proizvođač se bavi problemom smanjenja dimenzija "kopče".

Na tržištu: krajem 2015. godine

Cena: nije poznata

image

Televizor na glavi

Avegant Glyph nije kaciga za virtuelnu realnost, već personalni televizor koji nosite na glavi. Može da se koristi i kao prilično lepo dizajnirane slušalice, a kada se vizir spusti ispred očiju, dobijate utisak kao da gledate film s najboljeg mesta u bioskopu. To u stvari i jesu slušalice, samo što su im u nosač ugrađena dva digitalna mikroprojekora koja emituju sliku direktno na mrežnjaču. Kada poželite da na miru pogledate neki video, dovoljno je da spustite nosač i postavite ga ispred očiju. Avegant Glyph ima ugrađenu bateriju s kojom može da reprodukuje oko četiri sata video-zapisa, odnosno oko 50 sati muzike.

Na tržištu: dostupan je za kupovinu

Cena: 499 dolara

image

HDMI PC

Do sada smo uglavnom viđali minijaturne računare zasnovane na Android-u koji se s televizorom povezuju putem HDMI konekcije, a Intel je konačno predstavio klasičan PC računar u takvom pakovanju. Intel Compute Stick postoji u dve verzije, sa operativnim sistemima Linux i Windows 8.1. JeftinijaLinux verzija poseduje 1 GB RAM-a i 16 GB smeštajnog prostora, a Windows verijanta se isporučuje s 2 GB RAM-a i storage-om od 32 GB. Obe verzije zasnivaju se na četvorojezgarnom Atom Z3735F procesoru, koji se često koristi u tabletima zasnovanim na Intel-u. Putem Bluetooth konekcije moguće je povezati miša i tastaturu, dok se za pristup mreži koristi WiFi.Za pokretanje ovog računara neophodno je dodatno napajanje koje se ostvaruje putem USB konekcije.

Na tržištu: u martu 2015. godine

Cena: 89 dolara (Linux verzija), 149 dolara (Windows verzija)

image

Naslednici Segway-a

Sećate se Segway-a, neobičnog prevoznog sredstva na dva točka? Ideja na kojoj se zasniva je odlična, realizacija takođe, ali projekat nije zaživeo u meri u kojoj je mogao jer jeSegway koštao koliko automobil više srednje klase. InMotion R2 liči na Segway, uz jednu veliku prednost - daleko je jeftiniji, što drastično širi potencijalno tržište. Možda nema baš sve senzore kao Segway, ali i dalje je sposoban da samostalno održava balans. Kontrola je drugačija: pojačanjem pritiska prednjim delom stopala InMotion kreće napred, većim osloncem na pete ide u rikverc, a skretanje se obavlja okretanjem volana na željenu stranu. Brzina kretanja je oko 15 km/h, a baterija izdržava oko 25 km vožnje. Pored verzije R2, InMotion je predstavio i manju, sklopivu varijantu nazvanu InMotion V3, koja je oko tri puta jeftinija od osnovne i predstavljaće verovatno najpristupačniji proizvod tog tipa na tržištu.

Na tržištu: u martu 2015. godine

Cena: InMotion R2 2499 dolara, InMotion V3 799 dolara

image

Motorizovane koturaljke

RocketSkates su električne motorizovane rolšue koje se "obuvaju" preko cipela. Omogućavaju (skoro) normalno hodanje, a pokreću se postavljanjem noge u odgovarajući položaj. Svaka rolšua poseduje dva motora kontrolisana putem mikroprocesora, a napaja se pomoću litijum-jonske baterije. Rolšue međusobno komuniciraju bežičnim putem u cilju održavanja identične brzine i ponašanja u toku vožnje, a maksimalna brzina im je oko 20 km/h. Uz RocketSkates dobija se i Android aplikacija pomoću koje mogu da se prate performanse rolšua, pređena ruta, stanje baterije i druge korisne informacije. Predviđene su tri varijante, s različitom baterijom koje obezbeđuju 45, 60 ili 90 minuta vožnje između dva punjenja.

Na tržištu: u septembru 2015. godine

Cena: 499, 599, 699 dolara, u zavisnosti od kapaciteta baterije

image

Bionička ptica

Ni dronovi više nisu kao što su nekad bili. Staromodni helikopterski stil dobio je na CES-u svog naslednika - Bionic Bird. Ovaj dron napravljen je u obliku ptice, opremljen je Bluetooth tehnologijom koja obezbeđuje upravljanje do 100 metara udaljenosti i moguće ga je kontrolisati putem pametnog telefona. Ptica je mehanička, napravljena od elastične penaste i lagane gume, a u vazduhu se održava mahanjem krilima. Kao punjač koristi se plastično jaje, na koje se bionička ptica povezuje pomoću magneta. Za punjenje je dovoljno svega 12 minuta, a punjač je portabilan i ima kapacitet do 10 punih punjenja baterije ptice.

Na tržištu: dostupna je za kupovinu

Cena: 139 dolara

Magično ogledalo

Ogledalce, ogledalce... kako da izgledam najlepše na svetu? Kao u bajci o Snežani i sedam patuljaka, konačno možete da konsultujete magično ogledalo koje će vam dati predloge kako da lepše izgledate. Panasonic-ovo magično ogledalo na ekranu/ogledalu prikazuje sugestije zasnovane baš na izgledu vašeg lica. Ono može da prikaže sliku s promenjenom frizurom, novim tipom i bojom šminke, ružem za usne... i tako sve dok ne pronađete dobitnu kombinaciju. Pitanje je samo kako će ovo ogledalo prihvatiti muškarci. Kada počne da se prodaje, najverovatnije će prouzrokovati još veće kašnjenje gde god da idete, jer će lepšu polovinu biti gotovo nemoguće odvojiti od ovog ogledala.

Na tržištu: nije poznato

Cena: nije poznata

image
image


SLEDEĆI TEKST U PC #218
preview
Najbolje online stvari



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter