GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #218 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lenovo Vibe x2
Miloš Stamenković
Kompanija Lenovo veoma je agresivna u prethodne dve godine na tržištu mobilnih telefona, a pred nama je novi Vibe X2
- PC #218 (Februar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lenovo Vibe x2

image

Glavni korak za svetski proboj na tržište mobilnih telefona napravljen je početkom prošle godine, kada je Lenovo kupio od Google-a kompaniju Motorola za skoro tri milijarde dolara. Tada je najavljeno da će Lenovo i dalje koristiti Motorola brand na američkom tržištu, dok će Lenovo brendirani uređaji uglavnom biti aktuelni na području Evrope, uz određene modele koji će biti rezervisani za azijsko tržište. Sada Lenovo predstavlja Vibe X2, model koji je dostupan i u Srbiji.

Kada uporedimo specifikaciju modela Vibe X2 sa savremenim standardima, možemo reći da je u pitanju mid-end uređaj. No, kako jače srednje specifikacije sada zvuče dosta „opasno“, tako i Vibe X2 ima karakteristike koje nisu mnogo daleko od dosta skupljih modela. Vibe X2 koristi MediaTek MT6595m True8Core čipset, kompletno rešenje koje treba da bude ekonomičnija konkurencija čipsetu Snapdragon 805. Kada je reč o performansama, MediaTek MT6595m uspeva da bude brži zahvaljujući kombinaciji četiri ARM Cortex A17 jezgra i četiri Cortex A7 jezgra. Jači procesor je za performanse i ta četiri jezgra rade na 2 GHz, dok slabija Cortex A7 jezgra rade na 1,7 GHz.

Osnovna ideja jeste bolja energetska efikasnost, pošto MediaTek MT6595m čipset balansira i bira koji će procesori biti korišćeni. PowerVR 600MP2 je nešto slabija karika MediaTek MT6595m čipseta, jer su grafičke performanse primetno slabije u odnosu na konkurenciju s kojom se po CPU performansama odlično drži. Ipak, kako Vibe X2 koristi 1920×1080 (iako čipset podržava 2560×1600 rezoluciju), PowerVR 600MP donosi izuzetne performanse, pa ne treba brinuti čak ni o gaming mogućnostima. MediaTek MT6595m podržava 16 Mp senzor kamere, a Vibe X2 je ograničen na rezoluciju zadnje kamere od 13 Mp, što je u praksi sasvim dovoljno. Integrisani 13 Mp senzor proizvodi fotografije koje su dosta iznad proseka.

image
Tabela karakteristika

Vibe X2 ima IPS ekran dijagonale pet inča (1920×1080 tačaka, 441 ppi), preko kojeg se nalazi zaštitni sloj Gorila Glass 3 stakla, a sve to smešteno je u zanimljivo kućište koje je veoma udobno za držanje. Nešto manja širina uređaja posebno prija, pa se sa Vibe-om X2 veoma lako barata, posebno za telefon sa petoinčnim ekranom. Kućište je od legure magnezijuma, što ga čini prijatnim na dodir, kao i dosta laganim.

Vibe X2 ispod ekrana ima tri hardverska tastera čime se štedi prostor na ekranu, a jedina mana odnosi se na poziciju zvučnika koji se nalazi sa zadnje strane. Iako je dosta glasan, često se dešava da se „umutavi“ prostim držanjem uređaja na stolu, što povećava mogućnost za propuštene pozive. Sa zadnje strane nalaze su tri pina za povezivanje Lenovo dodataka na Vibe X2. Na primer, u ponudi je dodatna baterija sa zvučnikom. Uz uobičajeno korišćenje, baterija traje jedan radni dan, dakle pozivi, poruke, Web, uz poneki video, ali bez mnogo igara.

Na telefon je ugrađen Android 4.4.2 KitKat, uz najavu za 5.0 Lollipop. Lenovo ima svoj skin koji proširuje mogućnosti čistog Android-a. Skin nije agresivan i nudi dosta korisnih dodatnih opcija. Ipak, nedostaju „fioke sa aplikacijama“, što znači da se svaka instalirana aplikacija smešta na jedan od glavnih ekrana, bez mogućnosti izbora. Svi sigurno imaju dosta aplikacija koje retko koriste pa ne žele da im budu na glavnim ekranima, a u ovom slučaju to je neizbežno. Drugi nezgodan detalj jeste mogućnost da „listate“ kroz slike pozadine na bilo kom glavnom ekranu. Problem je što taj pokret često izvedete slučajno, pa to prestaje da bude zanimljivo. Ipak, ove sitnice nisu umanjile dobar utisak koji ostavlja Vibe X2 – reč je o odličnom uređaju koji može predstavljati ozbiljnu alternativu mnogim skupljim modelima.


PiN Computers

SLEDEĆI TEKST U PC #218
preview
Nikad lakši nadzor
Radovan BibićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter