GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #219 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Na vrhu piramide
Miloš Stamenković
Koja grafička kartica zaslužuje da se nađe u kućištu vašeg novog računara? Izbor na tržištu je ogroman, ali uglavnom nailazimo na slične modele... čije razlike ipak ne treba zanemariti. Napravili smo detaljan presek ponude i izdvojili posebno zanimljive modele sa AMD i NVIDIA čipovima...
- PC #219 (Mart 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na vrhu piramide

image

Tokom 2014. godine nije bilo velikih turbulencija na tržištu grafičkih kartica, u vidu novih arhitektura iliizmenjenih proizvodnih proce. NVIDIA i AMD su se fokusirali na razvoj postojeće tehnologije, proširujući ponudu modela i popunjajućicenovne rangove, kako bi kupci imali što veći izbor. Pravi je, dakle, trenutak da uporedimo odnos snaga između rešenja koje se na tržištu nide zahtevnim korisnicima.

NVIDIA je tokom 2014. godine bila nešto aktivnija, pa je predstavljena serija grafičkih karti baziranih na drugoj generaciji Maxwell arhitekture, što podrazumeva GTX980, GTX970 i GTX960 modele, kao i osnovne GTX750 i GTX750Ti s kojima je započela druga generacija ovog GPU-a. Kartice su predstavljane na tržištu u laganom ritmu, pa se tek sada stiglo do zvaničnog predstavljanja modela GTX960, koji u ovom momentu predstavlja jedini pravi novitet koji još nismo imali priliku da probamo. Iako Kepler i Maxwellkoriste isti 28nm proizvodni proces, NVIDIA je nizom manjih unapređenja uspela da napravi dosta efikasniji GPU. Maxwell arhitektura ima redizajniranu SM (Streaming Multiprocessor) jedinicu koja obezbeđuje manje zagrevanje i štedi energiju, što automatski otvara prostor za veće radne taktove. Tako Maxwell nudi oko 30 odsto bolje performanse u odnosu na Kepler arhitekturu, uz znatno povećanu efikasnost (performanse po vatu). Krajem prošle godine NVIDIA je predstavila i drugu generacijuMaxwell arhitekture s znatno više L2 keš memorije, dodatnim CUDA i SM jedinicame, to bržom memorijom... a sve to uz (nešto) manju potrošnju energije.

AMD je tokom prošle godine predstavio samo R9 285, popunivšitime malu prazninu u Radeon ponudi koja je inače veoma široka i kompletna. Radeon RX200 serija modela pokriva kompletno tržište, pa i prosečan korisnik može daleko lakše da se snađe gledajući samo oznake kartica. AMD užurbano na RX300 seriji sa unapređenim Hawaii i Tahiti čipoviima, i predstavljanjem Fiji XT i PRO čipova koji treba da bude novi najbrži Radeon GPU. Kako za sada nema tih noviteta, ostalo je da uporedimo performanse aktuelnih Radeončipova GCN1.1 arhitekture s Maxwell novitetima. Ovoga puta naš fokus biće na jačim modelima koji su namenjeni zahtevnim igračima koji žele da uživaju u najnovijim igrama s maksimalnim nivoom grafičkih detalja, s tek jednim ekonomičnijim modelom kako bi se uočila razlika u performansama.

Za prikaz grafičkih kartica, tabelu karakteristika, detaljne tabele performansi i preporuke urednika pogledajte PC #219. Za ovo Web izdanje izabrali smo grafičku karticu Gigabyte G1.GTX960.

Gigabyte G1.GTX960

GTX960 je novitet na tržištu. GPU je direktni nastavak razvoja druge generacije Maxwell arhitekture, koji ima za cilj da konkuriše Radeon R9 285. Jasno je da GTX960 treba da bude nešto ekonomičnije rešenje, s pozicioniranjem ispod GTX970 i GTX750Ti. Ipak, GTX960 je po svojim karakteristikama bliži starijem i sporijem modelu, pa se može konstatovati da je NVIDIA u ovom slučaju vrloprecizno odmeravala količinu performansi koju ovaj GPU treba da ponudi.

image
Gigabyte G1.GTX960

Oznaka GPU-a je GM206, direktna varijacija glavnog GM204 čipa. GM206 je takođe izrađen u TSMC 28 nm proizvodnom procesu, gde se na površini od 228 mm2 nalazi čak 2,94 milijardi tranzistora. Veći deo ovog čipa nije promenjen u odnosu na GM204, ali redukovan je deo zadužen za performanse. To se prvenstveno odnosi na obaranje memorijske magistrale na širinuod 128bita, odnosno smanjenje broja aktivnih SMM blokova na ukupno osam. Kako znamo koliko određenih jedinica sadrži svaki SMM blok u Maxwell arhitekturi, jasno je da GM206 ima 1.024 Stream procesora, 64 teksturne i 32 ROP jedinice. Najčudnije zvuči to što je upotrebljena 128-bitna magistrala, naročito za model iz ovog segmenta, ali je to bilo neophodno kako bi se GTX960 u većoj meri odvojio od jačih modela. S druge strane, upotreba GDDR5 memorije i DCC sistema za kompresiju trebalo bi malo da smanji "128-bitni udarac", što se pokazalo efikasno u nižim rezolucijama kada se skraćenje magistrale daleko manje primećuje.

G1.GTX960 kartica izgleda fantastično, što je karakteristika većineGigabyte-ovih modela iz više klase. Očigledno se ovaj proizvođač maksimalno trudi da potencijalnom kupcu ponudi što više dodatnih detalja. Tako je ova kartica opremljena ogromnim Windforce kulerom (čak tri ventilatora od 80mm) koji je predviđen za GPU-ove koji imaju TDP i do 300W, dok je TDP za GM206 znatno manji. To garantuje korisniku da će karticaraditi maksimalno tiho, što je uvek veoma pozitivan detalj. Tu je i odlično metalno ojačanje zadnjeg dela kartice, koje pored toga što izgleda lepo, pomaže i u hlađenju, te daje dodanu čvrstinu PCB-u, a to je uvek veoma korisno kod ovako velikih grafičkih kartica.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter