GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #28 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Najbrži download
Dejan Ristanović
Početkom septembra SezamPro je aktivirao još jedan satelitski link namenjen isključivo prenosu fajlova.
- PC #28 (Oktobar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbrži download

Domaća telekomunikaciona infrastruktura obezbeđuje prilično komforan surf Internetom, ali sa prenosom fajlova nije lako: propusna moć do inostranog odredišta je standardno manja od propusne moći kanala od korisnika do provajdera, što znači da, i uz 33600 bps modem koji bi teorijski obezbedio prenos 3600 bajtova u sekundu, podatke često preuzimate uz cps 2000, 1800 ili čak manji. Nevolje dopunjava mogućnost neželjenog prekida veze, kada download treba nastavljati ili čak, ako sistem sa koga preuzimate fajl ne podržava nastavak prenosa, u celini ponavljati. Sve u svemu, na vezi provodite više vremena nego što je neophodno, a nerviranje da i ne računamo...

Naručivanje fajlova

U želji da učinimo prenos datoteka iz sveta efikasnijim i komfornijim, početkom septembra smo realizovali novi servis - naručivanje fajlova. Da biste ga isprobali, "odsurfujte" do adrese sezam.sezampro.yu i unesite vaše korisničko ime i lozinku. Pojaviće se segment Sezamove Web prezentacije dostupan samo korisnicima sistema: tu možete da vidite ko je trenutno na vezi, proverite statistiku svojih poziva i vreme koje vam je preostalo za danas, bacite pogled na TV program i druga obaveštenja... ili da kliknete na Get File i dobijete masku za naručivanje datoteka sa Interneta.

Da biste naručili datoteku, treba da znate njen tačan URL, koji možete da otkucate u odgovarajućem polju, mada to svakako nije način koji ćete rado koristiti jer su imena veoma dugačka i pri njihovom unosu je lako pogrešiti. Mnogo je jednostavnije otvoriti još jednu kopiju browsera (Ctrl N u Internet Explorer-u), "odsurfovati" do mesta na kome se datoteka nalazi i, umesto levim tasterom miša, kliknuti na nju desnim tasterom i izabrati opciju Copy shortcut odnosno Copy Link Location. Sada se vratite na Sezamovu stranu za naručivanje fajlova i, pritisnuvši CtrlV paste-ujte URL u odgovarajuće polje, a onda kliknite na taster Pošalji.

Na istoj strani vidite i spisak datoteka koje ste naručili, kao i ikone koje pokazuju status narudžbina. Ako ste nestrpljivi, klikom na Osveži listu dobijate novi status, a kada se uz neki od fajlova pojavi ikona koja pokazuje da je prenos gotov, datoteku prenosite na svoj računar klikom na njeno ime. Taj prenos teče maksimalnom brzinom koja je određena vašim modemom: bez obzira gde se fajl u svetu nalazio, na vezi ćete provesti samo onoliko vremena koliko je apsolutno neophodno za njegov prenos. Pristigle datoteke možete da prenesete i FTP protokolom - koristeći FTP Explorer ili neki sličan program, prijavite se na ftp.sezampro.yu, unesete korisničko ime i lozinku i preuzmete datoteke iz direktorijuma GetOrder.

Možete da naručite bilo šta: sliku, HTML stranu ili, što je najčešći slučaj, arhivu. Ako pristup udaljenom serveru zahteva lozinku, podatke možete da navedete u obliku ftp://ime:lozinkaadresa/staza/fajl (isto važi i za HTTP protokol), mada ovakav oblik nije preporučljiv ako vam neko gleda preko ramena - lozinka se u "čitkom" obliku pojavljuje u listi poručenih datoteka.

Naručivanje fajlova dostupno je svim korisnicima Sezama, bez povećanja pretplate - Classic korisnici mesečno na ovaj način mogu da prenesu 20 MB fajlova, dok za Internet korisnike u test fazi limita nema.

Jednosmerna antena

Čim je servis krenuo u probni rad, mnogi korisnici su se zainteresovali za tehničke aspekte njegove realizacije: fajlovi od 20 i više megabajta stizali su za petnaestak minuta, što prevazilazi kapacitet Sezamovog Internet linka.

"Tajna" je u tome što je početkom septembra aktiviran dodatni asimetrični satelitski Internet link brzine 400 kbit/s, koji se koristi isključivo za prenos fajlova. Link je realizovan pomoću DirecPC prijemne antene montirane na krov zgrade u kojoj je Sezam (više informacija o DirecPC tehnologiji naći ćete u "PC #26"). Ovaj link nije zamenu za osnovni, već predstavlja njegovu dopunu, prilagođenu očitom interesovanju korisnika za brz i efikasan prenos fajlova sa Interneta.

DirecPC antena je povezana sa novim računarom koji je uključen u lokalnu mrežu i zadužen za naručivanje fajlova - na njemu se izvršava specijalno pisani softver koji komunicira sa Windows NT i Novell NetWare serverima, opslužuje zahteve korisnika i obezbeđuje prenos podataka do njih željenim protokolom (HTTP ili FTP). Iako su oprema i softver i dalje u test fazi, korisnici su se veoma pohvalno izrazili o njima: dodatnih 400 kbit/s čini rad daleko komfornijim, a fajlovi iz sveta su sada pristupačni bez obzira na njihove dimenzije i performanse servera koji ih isporučuje.

Ove lepe vesti završavamo informacijom da je Sezamov provajder, BeoTelNet, polovinom septembra ubrzao vezu sa Internetom sa 512 na 768 kbit/s, što se osetilo i na Sezamu kroz brži odziv i udobniji surf.

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3222-592 ili 186-333, otkucajte new i dva puta Enter i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se i glasom obratiti na 3227-231, ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafe-u.

SLEDEĆI TEKST U PC #28
nopreview
Internet na Kopaoniku
Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter