GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #221 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Šta (ni)je novo?
Dejan Ristanović
HTC je još jednom preradio svoj vodeći model One, koji je dobio ime M9, novu kameru, novu generaciju softvera i još par sitnica
- PC #221 (Maj 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Šta (ni)je novo?

image

Kada smo prvi put uzeli u ruke HTC One bili smo impresionirani izgledom, dok je prvi kontakt sa M9 (kao uostalom i prošle godine sa M8) zahtevao da ga stavimo pored ranijeg modela da bismo primetili (sitne) razlike. To ne mora da bude kritika – telefon i dalje odlično izgleda, kućište je metalno i za nijansu manje zaobljeno (vratile su se ivice) dok je ram podeljen u dva segmenta, tako da uređaj bolje leži u ruci. Dimenzije su praktično iste – telefon je „za dlaku“ uži, deblji i teži, ali se ništa od toga ne može primetiti bez nonijusa i precizne vage. Taster za uključivanje telefona pomeren je na desnu stranu, tasteri za podešavanje jačine zvuka su nešto drugačiji, ali je vodootpornost kućišta i dalje na IPX3 nivou, što znači da telefonu neće smetati kiša, ali ne smete da ga potapate u vodu. Ekran je i dalje full HD rezolucije (1080×1920), što je mali minus u odnosu na novi Samsung koji je stigao do 2560×1440, ali se ni tu razlika ne primećuje. Primećuje se, međutim, da je sve još brže nego na M8: za to je zaslužan novi 8-jezgarni procesor koji radi na 2 GHz i ima čak 3 GB RAM-a, što je trenutno najviše kod smartfona. Sa te strane je i dobro što rezolucija nije povećavana, pošto bi dodavanjem (u realnom svetu nebitnih) tačaka procesor dobio dodatni posao. Zvuk je i dalje izvuzetan, bilo da slušate neku muziku, gledate film ili da vam je potrebno snažno zvono da biste čuli telefon koji je duboko u tašni. Storage memorija je solidnih 32 GB, a ako vam treba više, ugradićete microSD karticu čiji kapacitet ide do 128 GB.

image
Tabela karakteristika

Ne treba mnogo govoriti o senzorima – sve je na svom mestu – niti o sistemskom softveru koji se sastoji od aktuelne verzije Android-a (5.0.2) i Sense v7 dodatka, koji donosi nove mogućnosti prilagođavanja izgleda i funkcionalnosti potrebama korisnika. Za priču o izmenama ostaje jedino kamera: umesto kamere male rezolucije (oko 4 Mp) koja je „krasila“ HTC One i HTC One M8, model M9 je dobio kameru velike rezolucije. A kad HTC hoće da ode u krajnost, on to i uradi – „normalna“ rezolucija je sada čitavih 20 megapiksela (5376×3752), uz mogućnost snimanja 4k videa (2160p) ali bez optičke stabilizacije. Na dnevnoj svetlosti kamera pravi izvanredne fotografije, ali se u slabo osvetljenim prostorijama šum povećava. Kamere mobilnih telefona teško dostižu kvalitet (čak i kompaktnih) foto-aparata, ali ako ste se nervirali što vaš HTC pravi „najgore slike“, sada ćete biti na nivou prijatelja koji imaju top telefon drugog proizvođača.

Kada sve saberemo, HTC nam je ponudio kvalitetan i lep telefon sa mnogo procesorske snage – ako imate neki par godina star smartfon, One M9 je vredan ozbiljnog razmatranja. Ukoliko već imate M8, nemate posebnih razloga da pređete na ovogodišnji One.


htc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #221
preview
Digitalni sef za ukućane
Oliver Popović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter