GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #221 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mesečeva tehnologija u video-nadzoru
Radovan Bibić
Nova tehnologija Moonlight donosi nove standarde za snimanje pri slabom osvetljenju, značajne pre svega u obasti bezbednosti i video-nadzora
- PC #221 (Maj 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mesečeva tehnologija u video-nadzoru

image

Samo oštra slika valjan je dokaz, glasi pravilo u svetu bezbednosnog video-nadzora. U tamnim oblastima sa slabom vidljivošću ekspozicija do jedne sekunde donosi svetle slike i dobar prikaz statičnih predmeta. To je savršeno za identifikaciju profila u mraku, ali ako se objekat pomera, duga ekspozicija stvoriće zamućenu sliku zbog čega će prepoznavanje biti gotovo nemoguće. A upravo su objekti u pokretu od izuzetne važnosti u bezbednosnim aplikacijama, zbog čega je kratka ekspozicija od krucijalnog značaja da biste shvatili šta se na snimku stvarno dešava. Neki proizvođači kombinuju tehnologije, kao što je dodavanje frejmova koji treba da generišu svetlije slike, a primeri su Lightfinder, HDR i mnogi drugi. Nažalost, dodavanje ovih frejmova može potisnuti ili iskriviti detalje, što je neprihvatljivo kod bezbednosnih aplikacija.

Optimizacija donosi najbolje performanse, glasi još jedno pravilo. Veliko povećanje osetljivosti na svetlo može se postići na nekoliko načina – korišćenjem šireg senzora s većim pikselima kako biste uhvatili više svetla, zatim upotrebom filtera za hardversku redukciju šuma direktno na senzoru, primenom sofisticiranih objektiva za bolje prihvatanje svetlosti, kao i instaliranjem unapređenog softvera za obradu slike koji umanjuje šum na zapisima pri uslovima smanjene osvetljenosti.

image

Sve ovo objedinjeno je u novu Mobotix Moonlight tehnologiju. Nova Mobotix kamera rezolucije 6 Mp dolazi sa senzorom čija je osetljivost na svetlost čak 100 puta jača od nekadašnje kamere rezolucije 3 p. Pritom monohromatska verzija doseže do čak 300 puta bolje osetljivosti u odnosu na prethodni model. Umesto jedne sekunde ekspozicije, nova 6 Mp kamera može da fokusira u stotom delu sekunde, što za rezultat ima snimanje brzih pokretnih objekata u uslovima slabe osvetljenosti.

Upravo je kratko vreme ekspozicije glavna odlika nove kamere. Kod objekata u pokretu to podrazumeva veoma kratku umesto duge ekspozicije. Kratka ekspozicija od stotog dela sekunde zahvata deset puta manje svetlosti u odnosu na ekspoziciju od desetog dela sekunde pa objektiv, senzor i softver za obradu slike moraju da budu veoma sofisticirani kako bi dali jasnu i oštru sliku objekata u pokretu. A upravo to su ključne odlike Mobotix Moonlight tehnologije.


www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #221
preview
Dosije Broadwell
Branislav Bubanja



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter