GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #222 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SAP: Iz Valdorfa za ceo svet
Jovana Milićević
Na reč Valdorf možete imati različite asocijacije. Neko se seti salate, neko luksuznog hotela, a ljudi iz poslovnog sveta, kao i većina Nemaca, verovatno će pomisliti na SAP, tvorca najpoznatijeg poslovnog softvera na svetu. Putovali smo u Nemačku prateći upravo ovu poslednju asocijaciju
- PC #222 (Jun 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SAP: Iz Valdorfa za ceo svet

image

Valdorf, gradić u Nemačkoj, ima manje stalnih stanovnika nego što ih je zaposleno u SAP-ovom data centru i sedištu koji se tu nalaze. Razlog ovog svojevrsnog paradoksa leži u tome što je osnivač SAP-a poreklom iz Valdorfa, pa je smeštanje kompanije u rodno mesto predstavljalo logičan korak. Širenje iz zajedničke centrale bila je svesna odluka koja predstavlja poštovanje tradicije, objasnili su nam iz kompanije SAP kada smo ih posetili. Kao što se i očekuje od moćne kompanije nalik ovoj, sve funkcioniše po „nemačkim principima“. Od vozača, koji se najavio da će nas pokupiti ispred hotela za šest minuta i tamo se pojavio tačno šest minuta kasnije, do u minut tačno organizovanih sastanaka i procedura. Čak su i sve jabuke, koje se nalaze u činijama u svim hodnicima zgrade imale istovetan SAP logotip na kori.

Preciznost nije rezervisana samo za vizuelni utisak, već je ugrađena u sam princip funkcionisanja ove kompanije, što jasno potvrđuju njena četrdesetogodišnja istorija, činjenica da danas ima oko 130 regionalnih kancelarija i oko 300.000 korisnika širom sveta. SAP posluje s poslovnim sektorom. Vreme je novac, a informacije su zlato i to u SAP-u vrlo dobro znaju, baš kao i njihovi klijenti. Zato im i poklanjaju poverenje i svoje podatke ostavljaju u SAP-ovom cloud-u.

image
SAP Data centar u Valdorfu

Kada govorimo o industriji poslovnih softverskih rešenja, poverenje se gradi prvo na bezbednosti podataka i stručnosti zaposlenih, a polazna tačka u tom smislu jeste data centar. Tokom posete predstavništvu imali smo prilike da se uverimo u sve to, posetivši i SAP-ov data centar u Valdorfu.

Da se radi o izuzetno fizički obezbeđenoj zgradi, jasno vam je i pre nego što kročite u njen prostor. Do ulaza morate proći pored dva čuvara i ući samo uz pratnju autorizovanog SAP-ovog službenika. Na ulazu ćete ostaviti sve lične stvari, torbu, jaknu, a samo ako ste najavljeni i sa sobom imate lični dokument koji će zaposleni na prijemnom šalteru pregledati, možete da uđete i sačekate svog vodiča koji radi u data centru.

Mislite da je ovo već dovoljna procedura kako bi podaci bili bezbedni? Prava procedura još nije ni počela. Kada se vodič pojavi i objasni vam sve što pre ulaska morate znati, prolazite još nekoliko kontrolnih punktova, koristeći svoju vremenski organičenu propusnicu, dok ne dođete do poslednje tačke ulaska. Jedna od njih podrazumeva i ulazak u mali stakleni hodnik u kom čekate da vam se odobri otvaranje „poslednjih vrata“, ali morate da stojite na tačno označenom mestu na podu. U protivnom krećete u čitavu proceduru ispočetka.

Pravila ne važe samo za posetioce sa strane – strogu proceduru prolazi i svaki zaposleni i to svakodnevno. Uz to, skoro nijedan zaposleni nema pristup svim hodnicima i prostorijama u zgradi, a za svaku prostoriju mora dobiti posebno odobrenje, i to na period od samo godinu dana. A prostorija ima mnogo: nekoliko spratova, mnoštvo hodnika i soba.

image
Predstavništvo kompanije SAP u Valdorfu, Nemačka

Mi smo imali pristup samo delu gde se nalaze SAP-ovi interni podaci jer, zbog standarda zaštite koji poštuju, nije dozvoljen ulazak u serverske sobe s podacima klijenata. Osim što je zaštićena od eventualne zloupotrebe ljudskog faktora, sama zgrada osigurana je i od eventualnih tehničkih problema. Struja dolazi od dva različita nezavisna distributera električne energije, te u slučaju da dođe do prekida u napajanju kod jednog, sistem se prebacuje na

drugi. Ukoliko i drugi zakaže, tu su agregati. Ako i oni izdaju, „uskočiće“ baterije.

Zgrada je obezbeđena i protiv svih vremenskih neprilika, kao i požara. Vodi se računa o svim detaljima – tipu gasa koji se ispušta u slučaju požara, a koji nije štetan po okolinu, do toga da se u vodu kojom se serveri hlade redovno ubacuju sastojci koji će sprečiti da se razviju bakterije i eventualno prošire po prostoru.

Bakterije iz vode ne mogu naškoditi podacima, ali mogu ljudima, i to je upravo suština poslovanja ove kompanije. Bitni su i posao, ali i ljudi. I to njihovih 291.000 korisnika u 190 zemalja širom sveta veoma dobro zna.

„Pravimo rešenja za bolji svet“

image
Ivan Grujović, Customer Engagement and Commerce – Senior Solution Sales Executive, SEE & HUN

Posetili smo vaš data centar u Valdorfu i uverili se iz prve ruke šta znači bezbednost podataka. Da li se vama čini da budući korisnici cloud usluga i dalje prvo razmišljaju o bezbednosti, pa onda o svemu drugom?

Rekao bih da je tako. Korisnici su vrlo obazrivi kad su u pitanju njihovi osetljivi podaci i veoma im je važan visok nivo bezbednosti. Već više od četiri decenije SAP nastoji da isporuči servise i podršku koji omogućavaju da procesi ključni za poslovanje teku bezbedno i naši korisnici to prepoznaju.

Koliko je vama bezbednost važna?

SAP-u je bezbednost podataka izuzetno važna. Kao što ste sami pomenuli, pri poseti našem data centru mogli ste iz prve ruke da se uverite koliko pažnje posvećujemo svim aspektima sigurnosti i koliko se računa vodi o svakom detalju koji bi korisnicima naših cloud usluga omogućio da budu potpuno mirni dok su im važni podaci u našem data centru.

Više detalja o našem data centru možete naći na www.sapdatacenter.com.

Pored bezbednosti, koji su glavni stubovi dobre cloud usluge i infrastrukture? Šta to konkretno znači u slučaju SAP-a?

Veoma je važno da data centar bude napravljen tako da korisnik uvek može pristupiti svojim podacima, nevezano od doba dana ili godine i trenutnog saobraćaja drugih korisnika prema data centru. Osim toga, vrlo je bitno da su aplikacije koje se nude u cloud-u što jednostavnije za korišćenje. SAP-ove cloud aplikacije imaju izuzetno intuitivan korisnički interfejs i relativno lako se uči kako da ih koristite.

Koje usluge u cloud-u SAP nudi?

SAP nudi širok opseg vrhunskih cloud usluga: Software as a Service (SaaS) aplikacije, alate za socijalnu kolaboraciju, business network rešenja, Platform as a Service (PaaS), Managed Cloud. Rezultati istraživanja pokazuju da naši korisnici očekuju korist od cloud rešenja u narednim godinama, a da već sada 31 odsto njih vidi pozitivan uticaj ove transformacije poslovanja na njihov učinak.

Možete li nam reći nešto više o njima?

SaaS aplikacije su poslovne aplikacije u cloud-u koje omogućavaju jednostavno i brzo unapređenje svih poslovnih procesa. Korisnik SaaS rešenja snosi jedino troškove mesečne pretplate, dok je SAP zadužen za kompletan IT – od infrastrukture do aplikacije. Ove poslovne aplikacije obuhvataju CRM rešenje koje pokriva poslove prodaje, servisa i marketinga. Zatim HR (SuccessFactors) rešenja koja obuhvataju kompletan menadžment ljudskih resursa, od regrutacije i zapošljavanja do merenja učinka zaposlenih, njihovog razvijanja i daljeg angažovanja. Finansijska rešenja prate celokupno poslovanje kompanija i njihov ekonomski status, dok Commerce (Hybris) omogućava kompanijama potpuno integrisanu trgovinu preko svih kanala prodaje (omni-channel commerce). Dakle, SaaS pokriva sve ključne poslovne procese unutar jedne firme. Kompanija SAP može da ponudi još dve opcije za cloud rešenja, a to su PaaS i Managed Cloud. PaaS – Hana Cloud Platform obezbeđuje korisnicima najmoderniju tehnološku platformu, SAP HANA i kroz mesečnu pretplatu na njoj mogu da razvijaju aplikacije za svoje potrebe. Kada je u pitanju Managed Cloud, korisnici svoje aplikacije postavljaju na našu infrastrukturu, koju naravno održava kompanija SAP, takođe uz mesečnu pretplatu, pri čemu oni sami vode računa o aplikacijama.

U dobu potpune digitalizacije budućnost poslovanja ne leži samo u internoj regulativi jedne kompanije, već u komunikaciji, praćenju i osvajanju novih tržišta. Za to su razvijeni alati za socijalnu kolaboraciju – JAM i business network rešenja – Ariba (procurement and supplier management), Concur (travel expenses), Fieldglass (workforce management). Ove mogućnosti su budućnost poslovanja, a naša poslovna mreža omogućava kompanijama iz celog sveta koji su njeni članovi da međusobno kupuju i prodaju robu i usluge po najpovoljnijim uslovima.

image
Predstavništvo kompanije SAP u Valdorfu, Nemačka

Da li je cloud budućnost i za koji segment kompanija? Mala ili velika preduzeća?

Pošto se IT rešenja i usluge razvijaju neverovatnom brzinom, sve više kompanija ne želi da troši svoje resurse na stalna unapređivanja svojih IT sistema, nego su spremne da povere svojim partnerima upravljanje IT rešenjima. Samim tim, kompanije će moći da se potpuno posvete svojim osnovnim poslovnim procesima, da usmeravaju IT sisteme u skladu s njima, a da bavljenje IT infrastrukturom prepuste kompanijama koje su tome u potpunosti posvećene, kao što je SAP. Iz ovoga se jasno može videti da je cloud budućnost i za velika i za mala preduzeća.

Šta je SAP-ova cloud vizija? U kom smeru ide vaš razvoj?

SAP-ova vizija je da pomogne svetu da funkcioniše bolje i unapredi živote ljudi. SAP-ova misija je da pomogne svakom svom korisniku da njegovo poslovanje bude najbolje moguće. Mi to radimo tako što stvaramo tehnološke inovacije koje našim korisnicima olakšavaju suočavanja sa sadašnjim i budućim izazovima, bez ometanja njihovog poslovanja. Cloud rešenja razvijaju se da budu pouzdana, sigurna, jednostavna za korišćenje i dostupna sa svih vrsta uređaja, prvenstveno mobilnih. Ono što je takođe činjenica jeste da većina SAP-ovih korisnika ima određena SAP On Premise rešenja, koja bi želeli da zadrže barem još neko vreme. Zbog toga SAP nudi i hibridno funkcionisanje svojih rešenja, gde se korisnicima omogućava da neka poslovna rešenja koriste u svom data centru, a neka u cloud-u SAP kompanije, pri čemu su ta rešenja potpuno integrisana.

SLEDEĆI TEKST U PC #222
preview
Web programiranje
Boris Stanojević


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter