GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #223 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tesla u Windows svetu
Miloš Stamenković
Tesla tableti koji koriste Android uspeli su protekle godine da se probiju na tržište, a Comtrade sada modelom H890W pokušava da privuče i one koji su zainteresovani za Windows. To je ozbiljan izazov...
- PC #223 (Jul/Avgust 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tesla u Windows svetu

image

Tesla H890W prvi je tablet ovog brenda sa operativnim sistemom Windows koji smo „propustili kroz šake“. Windows generalno traži više hardverske snage i ekran više rezolucije za udoban rad. Oznaka daje nagoveštaj o dijagonali ekrana - 8,9“. Prijatno smo iznenađeni kvalitetom i rezolucijom ekrana: reč je o odličnom IPS panelu, s maksimalnim osvetljajem večim od 600 cd/m2, što H890W čini lako upotrebljivim i pri jačoj dnevnoj svetlosti. Rezolucija je 1920×1080 piksela što pozitivno utiče na funkcionalnost uređaja.

Visoka rezolucija zahteva i odgovarajući hardver koji će pomerati sve te piksele, a na ovaj izazov Tesla H890W odgovara veoma dobro. Upotrebljen je Atom čipset Z3735F (koji se već ranije mogao naći u nekim Tesla Android modelima), sa 64-bitnim quad core procesorom (Silvermont jezgro), sve kao deo BayTrail T SoC platforme. Radni takt procesora iznosi 1,33 GHz u standardnom režimu, uz maksimalnu turbofrekvenciju 1,83 GHz. Što se grafike tiče, upakovan je Intel HD GPU (Rogue) sedme generacije, sa standardnim radnim taktom od 311 MHz, odnosno 646 MHz u turbo režimu.

Uz 2 GB DDR3 memorije (single channel na 1333 MHz), Tesla H890W sa ovim SoC rešenjem omogućava generalno dobre performanse, uz 32 GB memorije za skladištenje podataka, odnosno oko 25 GB kada operativni sistem obavi sve što ima. Sve pomenuto zapakovano je u kućište pristojnog izgleda, dimenzija 231×194×8,5 milimetara i mase 476 grama. Dakle, to su sasvim korektne dimenzije koje su blizu modernih tablet standarda. Metalni okvir takođe je uticaj pomenutih standarda, ali četiri šrafa malo kvare estetski utisak.

Tesla H890W ima sve standardne priključke i tastere, dakle klasične volume /- i power/sleep, microUSB 2.0 (sa OTG podrškom) i klasičan priključak za slušalice. Lepo je što se u paketu, pored punjača i standardnog USB kabla, dobijaju i mali OTG adapter i slušalice. Upotreba slušalica nije uvek neophodna, jer je Tesla H890W opremljen stereo-zvučnicima prihvatljivog kvaliteta za tablete. Zvučnici, istina, nisu orijentisani ka napred, ali je bočna (donja) pozicija mnogo bolja nego da je izabrana jednostavnija lokacija sa zadnje strane. Tesla H890W ima dve kamere, prednja rezolucije 2 Mp i zadnja 5 Mp, koje obavljaju svoju funkciju sasvim korektno uz neka ograničenja (nešto lošiji Full HD snimak, manje frejmova i slično).

image
Tabela karakteristika

Imajući u vidu sve elemente koje čine Tesla H890W paket, konačan utisak veoma je pozitivan. Lep Full HD ekran i dobre hardverske performanse glavni su aduti Tesle H890W, uz svu funkcionalnost koju nudi Windows. Možete veoma lako da povežete Bluetooth tastaturu i miša, ili miša povezati preko USB OTG adaptera i tako dobiti uređaj koji je više od tableta. Šteta je samo što nema HDMI izlaza, ali postoji Wi-Di za povezivanje s velikim ekranima koji podržavaju Intel Wi-Di standard. Najveća mana modela Tesla H890W ipak je zavisnost od USB kabla sa izvorom struje. Baterija je kapaciteta 5.000 mAh, što zvuči dosta, ali za Windows tablet sa pomenutim hardverom, ovaj kapacitet i nije baš optimalan. Kada se osvetljenost ekrana smanji na polovinu, može se očekivati dva do tri sata standardnog rada (office, surf i slično), dok je kod nekih jačih aktivnosti to vreme kraće.

Na kraju, treba imati u vidu da Tesla H890W košta 200 evra ili čak ispod toga – nije lako naći uređaj slične specifikacije. Kao i uvek u ovoj klasi uređaja, moraju se oprostiti neki nedostaci, a Tesla H890W nema ih mnogo, pa je naša definitvna preporuka za one koji žele dobar Windows (uskoro Windows 10, jer je tu besplatni upgrade) tablet po pristupačnoj ceni.


www.comtrade.com

SLEDEĆI TEKST U PC #223
preview
NEC u službi zdravlja
Oliver Popović
PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter