GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #223 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novi trendovi zaštite
Marko Herman
Video?nadzor možda deluje samo kao potreba velikih kompanija i prodavnica, ali u mnogim situacijama može biti koristan za svakoga od nas
- PC #223 (Jul/Avgust 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novi trendovi zaštite

image

Navikli smo da živimo okruženi kamerama. Kad god smo za računarom, gleda nas Web kamerica, telefonima stalno snimamo jedni druge, a povremeno posegnemo za stream-ovima kamera koje pokazuju stanje na beogradskim saobraćajnicama.

Možda nam je pomalo neprijatno kad primetimo kamere u prodavnici, pošti, banci, na poslu… ali smo i itekako svesni odakle dolazi ta potreba. U velikom broju slučajeva spremni smo da odustanemo od dela privatnosti zarad sprečavanja pokušaja razbojništva ili krađe. Ipak, kad se radi o našem privatnom prostoru, našim domovima, tu je situacija donekle drugačija. U stambenim zgradama sve je veći broj onih koji se video-nadzorom štite od provalnika, dok stanari kuća, kao i vlasnici vikendica, tek počinju da uviđaju značaj ovih sistema. A prednosti postoje i – zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima – sve ih je više.

Nadzor iz aplikacije

Poslednjih godina trend je da se sistemi video-nadzora oslanjaju na IP komunikaciju i da postaju deo kućne bežične mreže. Pored prednosti za sam sistem, ovaj pristup donosi i mogućnost za uvođenje nekih funkcionalnosti koje su ranije bile teško ostvarive. Zamislite situaciju u kojoj, dok ste na letovanju, aktivirate aplikaciju na svom Android telefonu i preko Wi-Fi veze kafića u kojem sedite pristupate kućnom sistemu video-nadzora. U realnom vremenu gledate šta se vidi na svakoj od kamera, te pregledate i snimke koje je DVR uređaj sistema sačuvao. Ako ponestane mesta, sistem će sam obrisati stare snimke po principu FIFO kako bi oslobodio prostor za nove zapise.

Ovaj scenario je realnost i nudi ga sve veći broj proizvođača sistema video-nadzora. Ali neki idu par koraka dalje. Kompanija Mobotix poznata je u ovoj oblasti po inovativnim rešenjima, a to pokazuje i kroz svoju aplikaciju za pametne uređaje. U odnosu na opisanu situaciju, već je bitna prednost to što možete dobiti obaveštenje u slučaju da se u sistemu kod kuće dešava nešto „interesantno“. Tako možete trenutno saznati kad neka kamera aktivira alarm. Još je interesantnija mogućnost povezivanja sa hemisfernim video-interfonom – posebnim uređajem koji prikazuje video potencijalnog posetioca. Uz aplikaciju, možete videti kad god neko želi da vam dođe u goste dok niste kod kuće. Ali ne samo to – možete se i javiti na interfon i porazgovarati s posetiocem. A ako ste „zvono“ propustili, možete pogledati snimljenu video-poruku (ako je ima). Dodatno, imate mogućnost da na daljinu pustite gosta u svoju kuću – možda komšiju koji treba da vam zalije cveće, a zaboravio je ključ...

Uvek u toku

Kako video-nadzor pomaže?
Veliki broj istraživanja sproveden je na temu uticaja video-nadzora na kriminalne aktivnosti. Analiziranje uticaja javnih sistema video-nadzora pokazalo je značajan pad kriminalnih aktivnosti u javnim garažama, koje su bez nadzora bile među omiljenim lokacijama za razbojništva. Slično važi i za druge lokacije gde su napadi česti.

Ovaj sistem zaštite ne može da promeni potrebu nekih pripadnika društva da se upuste u ilegalne aktivnosti, ali makar može pomoći da se smanji broj krivičnih dela, odnosno da se destimuliše njihovo vršenje tamo gde postoji video-nadzor. Bitno je napomenuti da je svaki video-nadzor potrebno kompletirati i alarmnim sistemom. Tek tada će zaštita vašeg doma ili poslovnog prostora biti potpuna.

Ali šta ako želite da video-kamerama zaštitite lokaciju na kojoj nemate stalni pristup internetu, a i ne boravite baš tako često da bi se to isplatilo? Vrlo realan scenario ako posedujete vikendicu ili bilo kakvo imanje van grada. A rešenje je takođe veoma jednostavno i moderno.

Kompanija Jablotron u ponudi ima GSM kameru – gde god da je postavite, jedino je važno da je u dometu signala mobilne mreže. Da ne bi trošila previše, niti struje niti GSM prenosa podataka, kamera ima čak pet senzora i definisane tipove alarma javlja na različite načine – MMS ili SMS porukom, telefonskim pozivom ili slanjem e-mail poruke. Tako da, gde god da se nalazite, znaćete šta se dešava. A radi dodatne kontrole, putem Interneta i cloud tehnologije u svakom trenu možete pristupiti kameri i proveriti situaciju „na terenu“.

Video-nadzor u cloud-u

Što se cloud-a tiče, primetićemo da se ove godine situacija ozbiljno menja i sve više proizvođača kao što je Jablotron počinje da se oslanja na ovaj tip skladištenja podataka.

Zašto je to bitno?

Prvenstveno zato što će na taj način sistemi video-nadzora biti fleksibilniji i manje će morati da se oslanjaju na lokalni storage i DVR uređaje. Ali to će doneti i prednost za korisnike – na prvom mestu mogućnost pristupa snimcima s kamera s bilo kog mesta i u bilo kom trenutku, i to ne samo kroz specijalizovane aplikacije, već putem Web interfejsa. Osim toga, to otvara potencijale za neke nove načine primene video-nadzora i njegovo lakše otvaranje ljudima koji mu inače ne bi mogli pristupiti. Takođe, cloud omogućava i da se video-nadzor tretira kao usluga, umesto tradicionalnog modela prodaje hardvera.

Uticaj na poslovne rezultate

Ako se malo osvrnemo na poslovne trendove, najizraženiji je onaj koji video-nadzor stavlja u kontekst merenja poslovnih rezultata. Video-nadzor doskora se smatrao „nužnim zlom“ da se spreči krađa. Ali sa uvođenjem savremenijih rešenja, olakšano je merenje realnog uticaja ovog sistema zaštite na rezultate koje neka maloprodaja ostvaruje i to ne zahvaljujući sprečavanju krađe, već zbog uloge u veoma bitnom procesu prikupljanja podataka o (potencijalnim) kupcima.

Tako video-nadzor postaje još jedan izvor podataka za big data sisteme i analitiku, te ima znatno drugačiji doprinos u poslovnom okruženju, i ROI vrednost koja se lako može odrediti. Integracija video-nadzora s rešenjima za poslovno izveštavanje zapravo je jedan od važnijih razloga na prelazak na IP tehnologiju u ovoj oblasti, a trenutno se glavni doprinosi ogledaju u funkcionalnostima vezanim za brojanje posetilaca prodajnog objekta i upravljanja redovima na kasama!

Kuda dalje…

image

Iako smo daleko od toga da je Full HD rezolucija sveprisutna u oblasti video-nadzora, očekuje se veće prisustvo 4K tehnologije. Kvalitetniji snimak neželjenih situacija olakšaće identifikaciju prekršioca, pa samim tim i njegovo pronalaženje u kraćem roku. Zamrljani snimci iz zgrada, kakve često vidimo na društvenim mrežama, teško da predstavljaju osnovu za kvalitetnu istragu…

Među pojedinačnim korisnicima bliži se trenutak kada će se kontrola sistema video-nadzora preseliti i na pametne satove. Sve je spremno, samo da dočekamo kritičnu masu prodatih uređaja pa da stignu i aplikacije.

Dok se to ne dogodi, vodite računa o onome što posedujete. Ako je kamera i manje kvalitetna, već je dobra brana od potencijalnog napadača...

SLEDEĆI TEKST U PC #223
preview
Moje pesme moj Sony
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter