GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #224 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Internet vodič
Ladislav Struharik
- PC #224 (Septembar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Internet vodič

www.kha­na­ca­demy.rs

image

Khan akademija je projekat pružanja slobodnog obrazovanja najvišeg nivoa, svima i svugde. Ideja oko koje je Salman Khan okupio ogromnu zajednicu predavača, prevodilaca i polaznika je da se pomoću video-predavanja, koja su vrlo efikasan način prenošenja znanja, omogući akademsko obrazovanje svima koji to požele, bez obzira na materijalni status, u kojoj zemlji i u kojoj časovnoj zoni žive, kakvo imaju predznanje, koji jezik koriste u komunikaciji, kada i koliko vremena mogu da posvete praćenju nastave. Salman Khan je pokrenuo lavinu sličnih projekata kojima moć besplatnih video lekcija na globalnom nivou preoblikuje i redefiniše sam fenomen obrazovanja i samoobrazovanja. Knjige i univerziteti i dalje nude veću bazu znanja, ali video odnosi prevagu po pitanju lakše apsorpcije, jer omogućava lakše fleksibilnije praćenje uz manji napor. Jedini uslov koji morate da ispunite da biste uronili u impozantnu riznicu znanja je da posedujete pristup Internetu koji je dovoljno brz da omogući kvalitetan prenos video snimaka. Znanje engleskog je neopisiva prednost jer je ovaj jezik praktično podrazumevani zajednički imenilac ogromne većine predavanja. Da bi hendikep ljudi koji ne vladaju engleskim jezikom bio prevladan, Khan akademija baca akcenat na prevođenje i prilagođavanje postojećih video snimaka manje zastupljenim jezicima.

Sajt Khanacademy.org trenutno raspolaže sa više od 2400 predavanja iz mnoštva relevantnih oblasti. Naročit akcenat se baca na fundamentalna znanja kao što su matematika, prirodne nauke, programiranje, istorija, istorija umetnosti, ekonomija i slično. Planetarni značaj ovog pokreta su prepoznale i značajne naučne i obrazovne institucije kao što su NASA, Muzej moderne umetnosti, Kalifornijska akademija nauka i MIS koji preko Khan akademije, širokoj javnosti nude i svoje specijalizovane sadržaje. Preko srpske lokalizacije, sajta Khanacademy.rs, možete da pristupite rastućoj bazi predavanja koja imaju srpske titlove i da se čak priključite zajednici entuzijasta koja prevodi izabrana i značajna predavanja koja imaju potencijalno veći uticaj na širenje znanja.

Spiskovi predavanja su precizirani različitim bojama, pa tako zelena predavanja ističu potpuno prevedene radove, dok žute i crvene trake različitih dužina prikazuju relativno stanje tekućeg toka lokalizacije i predstavljaju i svojevrsan poziv svima koji osim maternjeg, dovoljno dobre znaju i engleski jezik da se priključe u prevodilački rad. Ukoliko primetite neko zanimljivo predavanje koje može da utiče na prosvetljivanje naših sugrađana, pridružite se i pomozite pozitivnim promenama!

www.pi­ja­ce.com

image

Domaći poljoprivrednici od ovog leta mogu da ponude svoje proizvode na prvoj specijalizovanoj domaćoj elektronskoj pijaci. Novi portal Pijace.com omogućava postavljanje i direktno oglašavanje ponude poljoprivrednih proizvođača koja spada u domen zelene i stočne pijace. Oglašavanja predstavlja centralni kvalitet oko kojeg će se u budućnosti okupljati zajednica proizvođača, ali sajt korisnicima nudi i praćenje trendova poljoprivredne proizvodnje i poslovanja, čime se olakšava poljoprivrednicima da počnu intenzivnije da koriste prednosti IT tehnologija, ne samo u promociji i marketingu, već i u suštinskoj transformaciji proizvodnje i prodaje. Koncept zelene i stočne pijace na Internetu, on-line prodaja, kupovina i praćenje novih trendova su korak napred u poslovanju svih poljoprivrednika.

Pijace.com su startovale na srpskom tržištu, ali pripremaju širenje prisustva i na srodna susedna tržišta. Pored osnovne funkcije oglašavanja, na portalu se može pronaći pregršt korisnih saveta stručnjaka, poljoprivredne novosti, razni kalkulatori i kalendari poljoprivrednih aktivnosti. Interesantni i dinamični dopunski sadržaji imaju za cilj da stvore društvenu zajednicu proizvođača koja će lakše artikulisati i sprovoditi akcije od zajedničkog interesa agro sektora.

Projekat realizuje „Agro IT Klaster“ baziran u Zrenjaninu i Beogradu. Svi sadržaji i servisi koje pijace.com pružaju posetiocima su besplatni, a u planu je da portal preraste u socijalnu mrežu posvećenu svima koji imaju dodirnih tačaka sa poljoprivredom. Projekat ima edukativno-promotivan karakter, pa su sadržaji i članstvo dostupni svima.

SLEDEĆI TEKST U PC #224
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter