GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #225 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tesla L7 3G i Tesla M8
Bojan Stanojević
Domaći brend Tesla sve više obogaćuje ponudu raznih uređaja. Isprobali smo dva tableta: poznati, ali unapređeni L7 3G i sasvim novi model M8, koji za malo novca nudi dosta snage
- PC #225 (Oktobar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tesla L7 3G i Tesla M8

image

Verovatno najpopularniji model Tesla tableta jeste L7, zahvaljujući solidnom kvalitetu i karakteristikama, po vrlo povoljnoj ceni. Nedavno su predstavljene nove verzije ovog modela, neke s proširenim kapacitetima, a varijanta koja je stigla do nas, L7 3G, odlikuje se proširenim mogućnostima komunikacije: ima podnožje za SIM karticu, tako da će vam Internet biti dostupan praktično svuda. Tablet možete da koristite i za telefoniranje.

Osnovne karakteristike tableta iste su kao pre: sedmoinčni IPS ekran rezolucije 600×1024 tačaka, gigabajt RAM memorije dovoljan je za uobičajene primene, a ako vam je 8 GB skladišne memorije nedovoljno, možete je proširiti microSD karticom. Ipak, iznutra ima i noviteta: instalirana je vrlo sveža verzija Android-a – 5.1.1, a ništa manje sveža nije ni hardverska platforma. Nju čini kompletan sistem na čipu (SoC) Intel Atom X3-C3230RK koji sadrži procesor sa četiri jezgra i punu podršku za sve komunikacione protokole i obezbeđuje malu potrošnju energije: iz uz relativno malu bateriju, Tesla L7 3G ima solidnu autonomiju. A performanse? Na testu Antutu postigao je nešto više od 20.000 poena – ništa spektakularno, ali veoma dobro za ovu cenovnu klasu, i bolje od starije verzije modela L7. Do sada nije bilo lako naći povoljan tablet s podrškom za 3G, ali potrazi je kraj: ako vam odgovara dijagonala od 7“, L7 će i mogućnostima i kvalitetom zadovoljiti sve korisnike prosečnih zahteva.

image
Tabela karakteristika

Već smo se sretali sa osmoinčnim tabletima popularnog domaćeg brenda – modelima 785 i H785, ali oni su bili sa ekranima formata 4:3, pogodnijim za čitanje a manje pogodnim za multimediju. Tesla je ovog puta ponudio M8, model sa ekranom formata 16:10, prilagođenijim multimediji. Iznutra, veoma je sličan modelu H785 koji smo predstavili u PC #222: zasnovan je na istom Intel-ovom procesoru Atom Z3735, ali je zbog štednje RAM memorija smanjena na 1 GB, dok je skladišna memorija ostala ista, kao i mogućnost proširenja microSD karticom. I performanse su slične: na testu Antutu postigao je blizu 32.000 poena, što je prilično dobar rezultat generalno, a odličan kada se uzme u obzir cena.

Kućište Tesla M8 tableta izrađeno je u kombinaciji metala i plastike, i sa sjajnom „lajsnom“ oko ekrana sasvim solidno izgleda, premda bi moglo da bude malo lakše. Na ekran nemamo primedbi: prilično je svetao, a rezolucija je sasvim primerena dijagonali; možda bi neko poželeo višu rezoluciju, ali ona bi samo nepotrebno podigla cenu ovog tableta. Rezolucija zadnje kamera je skromna 2 megapiksela (785 i H785 imaju 5 Mp), ali ni to ne vidimo kao problem, jer ona daje solidne rezultate, a prednja takođe ima 2 Mp – selfiji i video-komunikacija nisu ugroženi.

Tesla M8 predstavlja logično proširenje Comtrade-ove ponude i još jedan tablet ovog proizvođača koji ne nudi luksuzne detalje poput čitača otiska prsta ili ekrana ultravisoke rezolucije, ali daje sve ono što vam je potrebno za svakodnevni rad i zabavu, uz dobre performanse i solidan kvalitet, i sve to po vrlo povoljnoj ceni. Tesla nudi i verziju M8 sa Windows-om i BT tastaturom (M8 WK), ali o njemu ćemo kada ga budemo isprobali.


www.comtrade.com

SLEDEĆI TEKST U PC #225
preview
ASUS Zen Selfie
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter