GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #29 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Internet podešavanja
Miljan Jovanović
Nastavljajući priču o podešavanju Windows-a 95, pozabavićemo se parametrima od značaja za modem i komunikacije.
- PC #29 (Novembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Internet podešavanja

Modem je neizbežan deo svakog novog računara, skoro kao grafička kartica ili neka druga vitalna komponenta. Vlasnici starijih računara, privučeni Internetom, svakako razmišljaju o kupovini... posle koje sledi ugradnja. A onda počinju problemi...

Modemi

Prva stvar koju treba uraditi prilikom provere modema je otvaranje Modems apleta Control Panel-a. Instalacija modema koji nije na spisku ugrađenom u Windows 95 obično završava izborom standarnog modema odgovarajuće brzine. Ako nemate posebne drajvere, nemojte se plašiti: od drajvera se ne očekuje ništa više do pukih informacija (komande modema) koje su standardne. Danas se na tržištu uglavnom nalaze modemi poznatijih proizvođača, koji uz uređaj isporučuju i disketu sa drajverima.

Na početku dijagnostike treba proveriti da li postoji veza između modema i računara, tj. operativnog sistema. Windows 95 za ovu namenu koristi Diagnostics tabulator - na njemu treba izabrati COM port i kliknuti na More info. Ukoliko se pojavi dijalog sa slike, popunjen raznim detaljima, modem je na pravom mestu, a veza računar - modem funkcioniše. Ako nešto nije dobro, pojaviće se prazan dijalog, što znači da Windows 95 na izabranom portu "ne vidi" modem. Ako ste sigurni da ste izabrali pravi COM port, onda u slučaju eksternih modema proverite kablove i da li je modem uključen, a kod internenih raspored džampera.

Nešto neprijatniji problem je kada se pojavi poruka Port already open, koja označava da je zadati COM port već u upotrebi od strane sistema. U takvom slučaju, ova poruka će se javiti i prilikom biranja neke konekcije iz Dial-Up Networking-a. Uzrok može biti svakojak. Naprimer, moguće je da postoji neki konflikt sa drugim uređajem (koriste iste adrese) ili nepravilna instalacija portova. (preporučujem da modem instalirate na COM2). U nekim situacijama je jako teško lokalizovati problem: sve je podešeno kako treba, modem nije u upotrebi, a svaki pokušaj uspostavljanja konekcije završava se porukom "Port already open".

Kada vas potraga za problemom namuči, pokušajte sledeće: startujte sistem u Safe modu i iz kontrol panela izaberite System aplet. Sada na Devices manager stranici potražite Ports (COM & LPT), odakle treba obrisati sve portove koji su instalirani. Nakon restartovanja sistema, Windows 95 će primetiti novi hardver i instalirati drajvere za njega. Dešava se i da Windows 95 ne "primeti" COM port internog modema, pa treba startovati automatsko pretraživanje hardvera. U najvećem broju slučajeva, ovo je dovoljno da se Windows 95 dovede u red.

Za početnike, reći ćemo da se Safe mod bira pritiskom na F8 tokom startovanja računara, čim se pojavi poruka Starting Windows 95... U listi opcija nađite onu u kojoj piše Safe mode i otkucajte odgovarajući broj. Učitavanje operativnog sistema u ovom stanju traje duže, baš kao i startovanje programa. Rezolucija na ekranu je spuštena na minimalnu, a u uglovima ekrana piše Safe mode. Windows 95 u Safe modu nije operativan, jer je ovaj mod osmišljen samo za održavanje - obzirom na namenu, skoro me čudi zašto se u ovom modu Control Panel ne otvara automatski.

Ime se plaća

Iako Prolink nije baš mnogo cenjena marka, uz Prolink modeme stižu odgovarajući drajveri. Connection dijalog Modems apleta ima dva dijaloga koji u našoj sredini nemaju neku upotrebnu vrednost, osim za hvalisanje prijateljima koji se u to baš ne razumeju.

Na General stranici ovog dijaloga, možete izabrati COM port modema, što ne treba menjati, jačinu zvuka i brzinu kojom će se odvijati komunikacija računara i modema. Brzina, po pravilu, mora biti bar dva puta veća od nazivne, pa se za 14.400 modeme preporučuje 38.400, a za 33.600 modeme 57.600. Postavljanje prevelike vrednosti će uglavnom proći nezapaženo, do trenutka kada komunikacija između modema i računara postane nemoguća. Treba, dakle, imati u vidu da je elektronika na modemu (i ploči) projektovana za određene brzine.

Connection stranica ima nekoliko važnih parametara. Connection Preferences ima dobre default vrednosti, pa ih ne treba menjati (8/None/1), a inače služe da se definišu parametri veze. U drugoj grupi treba primetiti Wait for dial tone - iz nepoznatog razloga korisnici ovo polje markiraju i odmah zaborave na to. Šta više, ni posle nekoliko neuspelih poziva, neće se setiti da modemi i naša telefonska tehnologija govore različitim jezicima. U nekim kombinacijama modem - centrala, opcija ima dobrih strana, naročito u vreme kada se teško dobija signal slobodne veze. Red je reći da Zyxel-ov modem Omni 28.800 ima najveću verovatnoću prepoznavanja slobodne linije. No, kako to obično biva, njegova cena nije baš pristupačna.

Na dnu Connection stranice nalaze se dva tastera. Port settings ne treba menjati, osim u specifičnim situacijama (uglavnom kada se ne radi o modemima), a Advanced treba koristiti kad morate dodatno podesiti modem. Dakle, polje Extra settings treba da sadrži komande modemu koje na drugi način niste mogli da saopštite. Tu se obično stavlja jedno X3, ako vaš modem ne prepoznaje BUSY signal. Kod modema koji su prijavljeni kao standardni, ne možete da kontrolišete ni jačinu zvuka, pa se pored X3 ovde može navesti još i L2 (izaberite jedan broj od 0 do 3). Treba izbegavati komande koje zahtevaju vreme da se izvrše: recimo resetovanje modema (ATZ) - zbog stanja u kome će se modem naći nakon resetovanja, verovatno je da će se neke komande izgubiti.

Još nešto

Zbog "kvalitetnih" telefonskih linija, ne možete uvek očekivati maksimum od modema. Oni koji se bave modemskim komunikacijama kažu da se modemi "slažu" ili "ne slažu" sa telefonskim centralama. Zapravo, sa novim, automatskim centralama se slažu svi modemi, a pravi problem čine one stare. Da biste utvrdili kakvu vezu imate sa Internetom, ne treba vam veliko iskustvo - ako je veza stabilna i ne "puca" često, spadate u srećnike. Prema iskustvima većine korisnika, najbolje konekcije se ostvaruju kada je telefonski saobraćaj manji, dakle noću.

Iako imate sreće, pa veza traje koliko vi želite, to ne znači da postižete očekivanu brzinu prenosa. Normalna vrednost za modeme koji imaju brzinu od 33.600 je oko 3.5 KB/s, što važi za komprimovane datoteke (zip, arj) - ako prenosite datoteke kod kojih je redudansa velika (tekst), brzina prenosa je veća. Pitanje brzine prenosa podataka je jako važno: ako se vaša telefonska linija nalazi na nekom PCM ili FM uređaju, ne očekujte vrhunske rezultate i nemojte bacati novac na modeme brže od 14.400.

Pulsne centrale su još jedan potencijalni problem - današnji modemi su uglavnom predviđeni za rad na tonskim centralama, pa su tako i projektovani. Releji koji služe za prekidanje veze na pulsnim centralama imaju i ulogu biranja broja. Sasvim je jasno da se njihov vek nekoliko puta smanjuje, pa ako primetite da modem zastajkuje prilikom biranja broja ili ako ne spušta slušalicu, vreme je da ga zamenite novim.

Važno upozorenje: računar je sa spoljnim svetom povezan preko mrežnog i telefonskog kabla, pa tim putevima može proći neki strujni impuls čija razorna moć može biti dovoljna za fizičko uništenje nekih komponenti. Zapravo, mrežni kabl najčešće prenosi samo strujne impulse nastale varničenjem, što najčešće izazove resetovanje računara ili neku sličnu (najmanje očekivanu) nepriliku. S druge strane, telefonski kabl može da prenese i udarac groma. Ako se tako nešto desi, u najboljem slučaju stradaće modem. Iz ovih razloga, uz neke modeme (na primer eksterni Prolink), dobijate i zaštitu od groma. Niko ne zna koliko je ta zaštita pouzdana, ali lepo zvuči.

Mreža

Pošto govorimo o modemu, red je da priču nastavimo Internetom, a pre nego što pređemo na konkretne stvari, recimo da uz instalaciju Windows-a 95 treba imati i neki program za surfovanje (browser). Da ne bih previše odstupio od teme, pomenuću samo Internet Explorer i Netscape Navigator/Communicator. Dalje, zgodno je da nabavite neki program za prenošenje datoteka (File Transfer Protocol - FTP) koji će vam za tu namenu biti konforniji. Tu je izbor mnogo veći jer velike softverske kuće nisu zainteresovane za tu oblast, pa ostavljaju dosta prostora drugima. Preporučujem CuteFTP ili FTP Explorer.

Pored Dial-Up Networking-a, postoje još dve stvari koje morate instalirati: Dial-Up Adapter i TCP/IP protokol. Prva se odnosi na vaš modem, a druga je protokol kojim se komunicira internetom. Dial-Up Networking je komponenta koju dodajete tokom instalacije, ili naknadno preko Add/Remove Programs ikone kontrol panela. U drugom slučaju iskoristite karticu Windows Setup.

Sada otvorite Network iz kontrol panela i dodajte ove dve komponente klikom na Add. Na ekranu će se pojaviti dijalog u kome treba da se odlučite koju komponentu želite da instalirate - nekako se nameće da to prvo bude adapter. Slika prikazuje izbor Dial-Up Adaptera. Sada pristupamo instalaciji protokola: u listi proizvođača treba pronaći Microsoft, a u listi protokola TCP/IP. Ako ste pretplatnik sistema SezamPro, odmah po uspostavljanju veze možete početi surf Internetom. Kod drugih provajdera možda treba podesiti DNS adrese - Domain Name Server, što možete učiniti iz Control Panel/ Network/TCP/IP i klikom na Properties. DNS podešavanja možete obaviti i preko osobina konekcije, što je bolje rešenje ako koristite usluge više različitih provajdera.

Sledeća slika je klasičan primer kako na kraju instalacije treba da izgleda Network dijalog. Lista instaliranih komponenti je bogatija za jednu stavku, u odnosu na ono što ste mogli da pročitate ovde. Naime, zgodno je dodati klijenta za neku mrežu (a Microsoft Networks je pogodna) tek da biste mogli da koristite opciju Save Password. Dalje, ako isti računar koristi više osoba, Windows 95 će "pamtiti" podešavanja za svakog, o čemu je već bilo reči na stranicama našeg časopisa.

Otvaranjem Dial-Up Networking foldera (preko ikone My Computer), pažnji obično izmakne promena menija. Ako malo bolje pogledate, primetićete da se pojavila stavka Connections. Izaberite opciju Settings, kako bi ste podesili automatsko biranje broja sve do uspostavljanja veze (Redial). Na ovaj način ćete moći da birate isti telefonski broj maksimalno 99 puta. Ako vaš provajder ima više ulaznih linija (što je neophodno zbog "slaganja centrala"!), onda će program MultiDial (autor je Dejan Jelović) pružiti veći konfor. Program ima puno drugih mogućnosti, a svojom jednostavnošću pridobija svakog!

SLEDEĆI TEKST U PC #29
nopreview
Internet za profesionalce
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter