GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #229 > Gizmodrom
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kad upeče minus
Jelena Rupnik
Sigurna sam da nekima od vas low-tech rešenja za ledene dane tipa bunde, šubare i kuvane rakije zvuče sasvim dobro, ali to više nije in. Da pogledamo zato poslednju reč tehnike kada je reč o preživljavanju na niskim temperaturama
- PC #229 (Februar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kad upeče minus

image

Čuli ste za „toplog zeca“, ali da li ste čuli za toplog miša? Pogledajte www.warmmouse.com ili na Amazon-u: miševi koji greju prodaju se po ceni od 19 do 50 USD. Ili, zašto da ne, kupite kompletan Warm Office: USB ćebe, podloga za miša i grejač za noge, odnesite u kancelariju i objasnite šefu da ste upravo smislili način kako da uštedite na računima za struju.

Grejači za ruke/džepove nisu nova stvar, ali sad već imamo nova, 2.0 dizajnerska i multifunkcionalna rešenja, poput Urban Forest Designer-a. Reč je o dvostranom grejaču za ruke, USB eksternoj bateriji i ogledalcetu u jednom uređaju. Na Amazon-u ga prodaju za 40 dolara, u plavoj ili crvenoj boji. Lično, opredelila bih se za multifunkcionalno rešenje u vidu kafe za poneti – greje i spolja i iznutra. Takođe, ako obratite malo pažnju, primetićete da vaš mobilni, pa i eksterna baterija već greju sami po sebi, ne vidim da bi puno ljudi naselo na reklamu tipa: kupite ovaj model mobilnog jer se jako greje.

image

Sledeća stvar koju treba da nabavite je MyDeal Bluetooth kapa (www.mydeal.com.au), sa ugrađenim slušalicama, kontrolnim panelom i baterijom koja pruža do 6 sati slušanja omiljene muzike. Uz nju ide i USB kabl za punjenje. Kad su već počeli da da stavljau sve te dodatke u kapu, zašto su stali? Da su dodali još i upaljač, električnu četkica za zube, rende za pete, odmrzivač za bravu na kolima i laserski pokazivač za prezentacije, to bi bilo nešto. Možda uz još neka strukturalna ojačanja? Istini za volju ova kapa nije takva, proizvođači ponosno ističu da je kapa napravljena od pamuka, a i deluje nekako tanušno. Ne znam kako bi to moglo da vas zagreje na -18 stepeni Celzijusa, koliko je ovih dana izmereno u Srbiji – možda ako preko ove kape stavite i onu šubaru iz prvog pasusa. A možda je predviđeno da vas greje muzika koju slušate. Mene bi, recimo, Coldplay totalno o’ladio... o One Direction i da ne govorim.

Ako vam dva para čarapa u dva broja većim cipelama ne završavaju posao po ovoj ‘ladnoći, možda će vam pomoći ulošci za cipele sa grejačima na daljinsko upravljanje. ThermaCELL Heated Insoles (heat.thermacell.com)B se proizvode u svim veličinama, imaju ugrađen grejni element, bateriju i daljinski upravljač koji vam omogućava da podesite toplotu uloška ili isključite grejanje bez izuvanja. Baterija se puni pomoću punjača koji se dobija uz uloške, i potrebno joj je oko 4 sata da se napuni. Posle toga možete računati na oko 6-časovno grejanja stopala, u zavisnosti od spoljašnje temperature. I sve to za 90 USD. Daaa, 90 dolara, znam da je lako zamisliti da za te pare možete lepo da imate par ili dva rezervnih toplih cipela, ali to je tako nekako prošlovekovno rešenje. I gde su tu gadžeti?

image

Kako god, dva broja veće cipele vam ne ginu, jer ni ovi ulošci najverovatnije ne mogu da stanu u vaše stare cipele. Možda ćete morati da kupite nove, a kad već kupujete, gledajte da to budu Meindl Arctic Spike GTX - cipele sa ugrađenim kramponima za led, koji se po potrebi uvlače/izvlače. Koštaju 460 evra, ali vrede; predviđene su za planinarenje i slične aktivnosti na otvorenom, ali bih rekla da su idealne za grad. Kod nas se sneg slabo čisti, pa se onda brzo pretvori u led, a Beograd sav uzbrdo-nizbrdo, i eto... Naravno, to je moja pitoma zamisao kako ih još možete koristiti, ali lako je zamisliti koliko bi ove cipele bile korisne u gradskom saobraćaju, na utakmicama ili na pijaci. Pa i u „Ušću“. Isto tako, želim vam puno sreće kad budete leteli avionom u ovim cipelama.

Usput, možda bi valjalo razmisliti o zakonu po kojem bi građani bili obavezni ne samo da čiste sneg ispred svojih kuća, nego i po autoputu, a bogami i da asfaltiraju gde treba, da peru ulice, kose travu i održavaju zelene površine. A gradske službe samo izlaze na teren i proveravaju da li je sve odrađeno kako treba. Ili, još bolje – ako bi svako od nas napravio po tridesetak Sneška Belića, uopšte ne bi bilo potrebe za čišćenjem snega!

SLEDEĆI TEKST U PC #229
preview
V(rlo) R(ealni) Gear
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter