GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Mobile World Congress u Barseloni je mesto gde nas proizvođači telefona i prateće opreme svake godine iznenađuju novim čudima mobilne tehnike. Izgleda da su telefoni, kao i PC računari mnogo pre njih, dostigli tačku gde je teško smisliti neko spektakularno poboljšanje, pa se na MWC-u čuda polako sele u VR i IoT domen. Veliku nadu donose mobilne mreže pete generacije – hoće li 5G obezbediti ono što je LTE obećavao, ali ne i ispunio?

Mobilis in mobili („Pokretno u pokretnom elementu“) je bio moto Kapetana Nema i „Nautilusa“, ali se smisao „mobilnosti“ za 150 godina izokrenuo. U Žil Vernovo vreme mobilnost je podrazumevala 70 metara dugu i 1500 tona tešku podmornicu koja je omogućila autorovom antiheroju i njegovoj posadi da slobodno plove okeanima sveta, bez kontakta s ostatkom ljudskog roda. Danas se mobilnost odnosi na 15 cm dug i 150 grama težak uređaj koji omogućava da budemo u stalnom kontaktu s drugim ljudima koje, doduše, takođe ne moramo da viđamo. Ključna je razlika u tome što je tadašnji mobilni uređaj bio samodovoljan sklop, dok današnja mobilnost gubi smisao bez kvalitetne i brze mobilne mreže. Mislili smo da će dolaskom LTE-a pitanje brzine prenosa podataka biti rešeno, ali nije ispalo baš tako. Da, LTE solidno radi dok listate novine, čitate e-mail ili gubite vreme na Facebook-u, ali kad počnete da gledate video-klipove ili televiziju, počinju zastajkivanja. Ona su u stranim mrežama još i veća nego kod nas, pošto domaći mobilni operatori nisu propratili LTE dovoljnim povećanjima kvota u okviru pretplatničkih paketa – uz mesečno ograničenje od 1 ili 2 GB ne možete ni da razmišljate o gledanju video materijala. Sa druge strane, u North American LTE mreži razni “unlimited data“ planovi doveli su do toga da brzina prenosa tokom radnog vremena pada na 1 ili 2 Mbps – korisnici su to nazvali LTE Hell. Uvođenje kvota umanjuje problem, ali na duži rok ne predstavlja rešenje – ljudima je očito potreban mobilni prenos velikih količina podataka, i ostaje samo pitanje kako da ga mobilni operatori obezbede.

Jedna od glavnih tema na MWC-u bila je peta generacija mobilnih mreža, koja obećava brzine oko 3 Gbps uz manju latenciju. Qualcomm-ov potpredsednik Matt Grob je rekao da 5G dolazi, ali da se noviteti neće završiti na brzini – „5G će omogućiti operatorima da ponude servise kakve korisnici nisu mogli ni da zamisle – pomešaće realni i virtuelni svet“. Bruno Jacobfeuerborn, CTO kompanije Deutsche Telekom, kaže da 5G nije samo stvar konektivnosti, nego upravljanja korisnikovim digitalnim životom, dok Walter Weigel iz Huawei-a jednostavno kaže „To će biti revolucija“. Sve to lepo zvuči, ali optimističke prognoze najavljuju 5G mreže tek za 2018. godinu. A u međuvremenu? Biće pokušaja da se kreiraju 4.5G mreže, a ako to ne da rezultate, ostaje Wi-Fi – očekujemo izmene u čipsetovima telefona, kupovaćemo rutere koji podržavaju 802.11ax i 802.11ah protokole, a i uvođenje optike u stanove (FTTH) postaje sve aktuelnija tema. Potrebe će samo rasti – 99% elektronike koju koristimo u kućama nije povezano na Internet, a procene kažu da će početkom naredne decenije na Mreži biti 100 milijardi uređaja. Biće potrebno mnogo Interneta da se sve to „napaja“, a način da se to postigne još nije jasan. Srećom, što bi rekao Žil Vern, „štogod jedan čovek može da zamisli, to će neki drugi ljudi jednom ostvariti“.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter