GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Mobile World Congress u Barseloni je mesto gde nas proizvođači telefona i prateće opreme svake godine iznenađuju novim čudima mobilne tehnike. Izgleda da su telefoni, kao i PC računari mnogo pre njih, dostigli tačku gde je teško smisliti neko spektakularno poboljšanje, pa se na MWC-u čuda polako sele u VR i IoT domen. Veliku nadu donose mobilne mreže pete generacije – hoće li 5G obezbediti ono što je LTE obećavao, ali ne i ispunio?

Mobilis in mobili („Pokretno u pokretnom elementu“) je bio moto Kapetana Nema i „Nautilusa“, ali se smisao „mobilnosti“ za 150 godina izokrenuo. U Žil Vernovo vreme mobilnost je podrazumevala 70 metara dugu i 1500 tona tešku podmornicu koja je omogućila autorovom antiheroju i njegovoj posadi da slobodno plove okeanima sveta, bez kontakta s ostatkom ljudskog roda. Danas se mobilnost odnosi na 15 cm dug i 150 grama težak uređaj koji omogućava da budemo u stalnom kontaktu s drugim ljudima koje, doduše, takođe ne moramo da viđamo. Ključna je razlika u tome što je tadašnji mobilni uređaj bio samodovoljan sklop, dok današnja mobilnost gubi smisao bez kvalitetne i brze mobilne mreže. Mislili smo da će dolaskom LTE-a pitanje brzine prenosa podataka biti rešeno, ali nije ispalo baš tako. Da, LTE solidno radi dok listate novine, čitate e-mail ili gubite vreme na Facebook-u, ali kad počnete da gledate video-klipove ili televiziju, počinju zastajkivanja. Ona su u stranim mrežama još i veća nego kod nas, pošto domaći mobilni operatori nisu propratili LTE dovoljnim povećanjima kvota u okviru pretplatničkih paketa – uz mesečno ograničenje od 1 ili 2 GB ne možete ni da razmišljate o gledanju video materijala. Sa druge strane, u North American LTE mreži razni “unlimited data“ planovi doveli su do toga da brzina prenosa tokom radnog vremena pada na 1 ili 2 Mbps – korisnici su to nazvali LTE Hell. Uvođenje kvota umanjuje problem, ali na duži rok ne predstavlja rešenje – ljudima je očito potreban mobilni prenos velikih količina podataka, i ostaje samo pitanje kako da ga mobilni operatori obezbede.

Jedna od glavnih tema na MWC-u bila je peta generacija mobilnih mreža, koja obećava brzine oko 3 Gbps uz manju latenciju. Qualcomm-ov potpredsednik Matt Grob je rekao da 5G dolazi, ali da se noviteti neće završiti na brzini – „5G će omogućiti operatorima da ponude servise kakve korisnici nisu mogli ni da zamisle – pomešaće realni i virtuelni svet“. Bruno Jacobfeuerborn, CTO kompanije Deutsche Telekom, kaže da 5G nije samo stvar konektivnosti, nego upravljanja korisnikovim digitalnim životom, dok Walter Weigel iz Huawei-a jednostavno kaže „To će biti revolucija“. Sve to lepo zvuči, ali optimističke prognoze najavljuju 5G mreže tek za 2018. godinu. A u međuvremenu? Biće pokušaja da se kreiraju 4.5G mreže, a ako to ne da rezultate, ostaje Wi-Fi – očekujemo izmene u čipsetovima telefona, kupovaćemo rutere koji podržavaju 802.11ax i 802.11ah protokole, a i uvođenje optike u stanove (FTTH) postaje sve aktuelnija tema. Potrebe će samo rasti – 99% elektronike koju koristimo u kućama nije povezano na Internet, a procene kažu da će početkom naredne decenije na Mreži biti 100 milijardi uređaja. Biće potrebno mnogo Interneta da se sve to „napaja“, a način da se to postigne još nije jasan. Srećom, što bi rekao Žil Vern, „štogod jedan čovek može da zamisli, to će neki drugi ljudi jednom ostvariti“.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter