GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multimedijalni - ali ozbiljan NAS
Bojan Stanojević
NAS uređaje ponekad koristimo za smeštaj multimedijalnih datoteka, ali Qnap TS-853A omogućava da te datoteke i reprodukujemo. Pritom, on ostaje dobro rešenje za poslovnu primenu
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multimedijalni - ali ozbiljan NAS

image

TS-853A je smešten u kompaktno kućište prepoznatljivog QNAP-ovog dizajna, sa osam kabineta za diskove s prednje strane, pored kojih se nalazi USB 3.0 priključak s tasterom za kopiranje i malim displejem. Na prvi pogled, i zadnja strana je uobičajena i prepoznatljiva, s još tri USB priključka i četiri za mrežu. Ali ako bolje pogledate, videćete i dva HDMI priključka, a isto tako i audio-izlaze.

Naravno, na HDMI priključke povezuju se ekrani, a kada sve spojite, dobićete desktop operativnog sistema QTS 4.2, što je verzija Linux-a. Tu su i aplikacije, tako da je TS-853A sasvim upotrebljiv računar, koji podržava i 4K rezoluciju, a ako i na drugi HDMI priključak povežete neki ekran, možete da proširite desktop na njega ili da kopirate stanje s prvog ekrana. Među aplikacijama je i plejer Kodi, pa možete da koristite multimediju i kad nemate ništa na diskovima; sve to je olakšano priloženim daljinskim upravljačem. Naravno, podržava DLNA, pa u multimedijalnim sadržajima možete da uživate i na drugim uređajima u mreži. Tu su i audio-priključci s kvalitetnim A/D i D/A konvertorima čime se kompletira multimedijalni doživljaj, a QNAP na sajtu pominje i karaoke…

Brz i bezbedan

Ako ste pomislili da je TS-853A samo multimedijalna skalabilna mašina ogromnog kapaciteta, prevarili ste se – radi se o vrlo ozbiljnom NAS-u, pogodnom za korišćenje u malim i srednjim firmama. Najpre, tu su performanse: četiri gigabitna mrežna priključka omogućavaju čitanje podataka brzinom od 410 MB/s i pisanje sa 415 MB/s. Podaci mogu da se šifruju, pri čemu se performanse gotovo uopšte ne gube jer je šifrovanje hardversko, a koriste se 256-bitni AES algoritmi i Intel-ova tehnologija AES-NI. Zatim sledi bezbednost podataka: TS-853A podržava sve uobičajene RAID kombinacije, kojima su dodati disaster recovery protokoli. Backup podataka na drugi NAS ili FTP server obavlja se u realnom vremenu ili po rasporedu, a kopiju možete da pošaljete i „u oblake“ renomiranih provajdera; ako više volite da imate lični cloud, upotrebićete TS-853A kao bazu. A ako uočite da su vam podaci oštećeni, TS-853A podržava alatku Volume/LUN Snapshot pomoću koje podatke možete da vratite u prethodno stanje.

Puna skalabilnost

image
Tabela karakteristika

TS-853A podržava i virtuelizacionu stanicu VM hypervisor, tako da na njemu možete da hostujete virtuelne mašine i da skladištite podatke i sa njih. Stanica koristi SDN (Software-defined Networks) koji dozvoljava da se podaci sa TS-853A i virtuelnih mašina prenose kroz isti LAN priključak. Sve u svemu, podaci sa raznih plaformi dele se vrlo lako i efikasno. Kako njihova količina raste, imate prostora da dodajete diskove, a ako popunite svih osam mesta, možete da dokupite kućište za proširenje. Za ovaj model nude se dva: UX500P ima mesta za pet dodatnih diskova, a UX800P za osam. Takođe, memoriju možete da proširite sa inicijalna četiri na osam gigabajta, pomoću SO-DIMM modula. Proširenje mrežnih kapaciteta za TS-853A nije predviđeno.

Iako vas ništa ne sprečava da oko TS-853A sagradite kućni multimedijalni sistem s dodatnim mogućnostima, čini nam se da bi to bilo prilično skupo rešenje, osim ako se bavite kućnim biznisom, gde bi njegova osnovna NAS funkcija bila primarna. Pravo mesto za TS-853A bila bi manja ili srednja firma u kojoj se radi u više smena i gde se prave pauze – a on će vam u tim trenucima omogućiti da se lepo zabavite i opustite.

SLEDEĆI TEKST U PC #230
preview
Magija 3D štampe
Nebojša Prijić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter