GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #230 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Branislav Bubanja
Windows 10 objedinio je najbolje od Windows-a 7 i 8/8.1 i tome dodao mnoge lepe stvari, ali ipak ne možemo reći da je savršen - uvek ima prostora za brušenje i fino štelovanje detalja. I dalje postoje neke stvari o kojima u Microsoft-u nisu (dovoljno) razmišljali, koje nisu (dovoljno) dobro urađene ili koje nas jednostavno nerviraju. Najzad, ukusi su različiti, pa je za potpuno uživanje neophodna serija malih, ali korisnih podešavanja koja će zaobići ograničenja "desetke". Za ovo el...
- PC #230 (Mart 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sam svoj majstor - Windows 10

Windows 10 objedinio je najbolje od Windows-a 7 i 8/8.1 i tome dodao mnoge lepe stvari, ali ipak ne možemo reći da je savršen - uvek ima prostora za brušenje i fino štelovanje detalja. I dalje postoje neke stvari o kojima u Microsoft-u nisu (dovoljno) razmišljali, koje nisu (dovoljno) dobro urađene ili koje nas jednostavno nerviraju. Najzad, ukusi su različiti, pa je za potpuno uživanje neophodna serija malih, ali korisnih podešavanja koja će zaobići ograničenja "desetke". Za ovo elektronsko izdanje izabrali smo oblast multimedije i podešavanja, a za ostale savete i tabele prečica s tastature pogledajte PC#230.

Prva primedba mnogih novih korisnika Windows-a 10, naročito ako su prešli na njega sa "sedmice", je da operativni sistem nije potpun - neke stvari su naprosto nestale. Možda možemo da ih kupimo u Windows prodavnici, ali ko bi kupovao ono što je godinama bilo besplatno? I to nisu nestale samo igre, već i neke opcije koje se tiču privatnosti i sigurnosti. Izvucimo za početak maksimum iz instalacije Windows-a.

Reprodukcija DVD-ova

image

Multimedija

Windows je odavno prilagođen multimedijalnim računarima. On je danas medija centar preko koga slušamo muziku, gledamo filmove i fotografije, pravimo liste za reprodukciju, a sve to možemo da uradimo bez dodatnih programa. Tačnije, mogli smo sve do pojave "desetke"...

Windows Media Player je osiromašen u odnosu na prethodne verzije ovog operativnog sistema, što ćete odmah primetiti ukoliko u njemu pokušate da pokrenete film sa DVD-a. Naravno, Microsoft će vam ponuditi rešenje iz svoje prodavnice -Windows DVD Player... uz "sitan" trošak od 15 dolara. Pre nego što se uhvatite za novčanik odnosno kreditnu karticu, razmislite o drugim rešenjima. Mnoga od njih su besplatna i, da se ne lažemo, daleko kvalitetnija od Microsoft-ovog. Jedno od najboljih rešenja koje spada u pomenutu kategoriju jeste VLC Media Player. Preuzmite ga sa www.videolan.org/vlc i instalirajte. Pre nego što pokrenete reprodukciju DVD-a, preporučujemo da u Video meniju odaberite Deinterlace i podesite opciju na Automatic. Ova jednostavna akcija doprineće boljem kvalitetu slike.

image

Alternativno rešenje je Media Player Classic. On je takođe besplatan, a postoji u zasebnoj verziji kao Media Player Classic Home Cinema (www.mpc-hc.org) ili kao deo K-Lite Codec Pack-a (www.codecguide.com/download_kl.htm), s kojim ćete istovremeno instalirati i sve neophodne kodeke za reprodukciju audio i video formata.

Zamena za Windows Media Center

image

"Izgubljena u akciji" je i aplikacija Windows Media Center. Ako ste navikli na funkcionalnosti koje donosi jedan takav objedinjeni multimedijalni softver, na raspolaganju vam je nekoliko besplatnih alternativa. Pogledajte Kodi (www.kodi.tv),XBMC (Xbox Media Center, www.xbmc.org),kao i njegove derivate Plex (www.plex.tv) i MediaPortal (www.team-mediaportal.com).Programi su besplatni, pa samo izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Podešavanja

Priprema za Recover

image

Kada Windows 10 neće da se pokrene, potreban je System Recovery disk koji će nam dati pristup do opcija za oporavak. Zato nije na odmet iskoristiti neki stari USB flash drajv(dovoljno je da ima 1 GB prostora) na kome će se čuvati sve što je potrebno za oporavak sistema. Da bi se napravio Recovery disk, u search polju Windows-a ukucajte recovery, pa sa listi odaberite opciju Create a recovery drive. Pratite uputstva i po završetku procesa dobićete alat spreman za slučaj nužde. Ako se desi situacija s početka ovog pasusa, priključite USB drajv u USB port, restartujte računar i dobićete pristup aplikacijama za oporavak Windows-a.

Kreiranje Reinstall diska

image

Kada je Windows totalno "uništen" da ne pomaže ni prethodno opisana procedura, neophodna je njegova reinstalacija. Za pripremu je potreban prazan DVD ili flash disk kapaciteta osamili više gigabajta. Sa adrese www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 preuzmite Windows 10 Media Creation Tool. Pokrenite ga i odaberite opciju Create installation media for another PC. Odaberite jezik, verziju Windows-a i arhitekturu (32-bitnu ili 64-bitnu). Instalacija će se zatim snimiti na USB disk ili u ISO fajl, koji kasnije može da se nareže na prazan DVD.

Zombi Internet protok

image

Iako se proizvođači softvera i muzike bore protiv peer-to-peer tehnologije proglašavajući je najvećim zlom modernog sveta i leglom piraterije, sami oni koriste jeza svoje potrebe. To je samo još jedan dokaz da ima istine kada se tvrdi da ta tehnologija služi i za legalne svrhe.Microsoft je dao sebi za pravo da koristi računare korisnika kao izvor za širenje svojih update-ova. Sve bi to bilo u redu da su zatražili odobrenje od korisnika,ali nisu... Naime, Windows 10 poseduje ugrađenu peer-to-peer tehnologiju za širenje Windows update instalacija. Time su na efikasan način rasteretili sopstvene servere i kompletno opterećenje Internet protoka koji generiše preuzimanje novih nadgradnji prebacili su na korisnike. Ponovo se ispostavilo da ne postoji besplatan ručak...

Ukoliko ne želite da vaš računar bude zombi koji će trošitivaš Internet protok u ime Microsoft-a ili ako se jednostavno ne slažete s takvom politikom giganta iz Redmonda, možete da isključite ili promenite ovu opciju. Otvorite Start meni i odaberite Settings. Kliknite na Update & Security, pa nakon toga na Advanced options u Windows Update sekciji. Zatim odaberite Choose how updates are delivered i tu ili potpuno isključite pomenutu opciju ili je prebacite na PCs on my local network, koja će deljenje update-a obavljati samo u okviru vaše lokalne mreže, a ne sa svima na Internetu.

System Restore

image

Windows 10 na nekim računarima ne uključuje automatski funkciju System Restore. Nema zvaničnogobjašnjenja zašto je ova opcija na nekim računarima isključena, ali na osnovu iskustva možemo da izvedemo neki zaključak. System Restore zauzima dosta prostora na disku kada pravi snapshot sistema, a Microsoft je pokušao da smanji zauzeće diska u Windows-u 10 kako bi on mogao da radi i sa uređajima koji imaju samo 16 GB internog storage prostora (tableti, na primer). Takođe, zahvaljujući nekim drugim alatima koji mogu da vrate sistem u operativno stanje bez pune reinstalacije, System Restore više nije neophodan. Ipak, nije zgoreg da bude uključen jer je to često najbrži način za ispravku nekih grešaka u sistemu.Ako nešto ne radi kako treba, najčešće je dovoljno samo uraditi restore sistema iz perioda kada je sve bilo u redu.

Da biste aktivirali funkciju System Restore,pritisnite Window Pause/Break tastere da bi se otvorio System Properties. Zatim odaberite System Protection tab i kliknite na C: disk. U novom prozoru selektujte opciju Turn on System protection i putem slajdera rezervišite 5 do 10 odsto prostora diska za tu namenu. Sačuvajte izmene i Windows će ubuduće kreirati snapshot-ove stanja sistema.

Podešavanje File Explorer-a

image

Kada je predstavljen u Windows-u 8, modifikovani File Explorer je stekao mnogo poklonika. Ipak ima i onih koji ne vole ribbon interfejs i žele stari način prikaza kao u Windows-u 7. Takvim korisnicima u pomoć priskače program OldNew Explorer (tihiy.net/files/OldNewExplorer.rar).Treba ga raspakovati i pokrenuti instalaciju i nakon toga odabrati način kako želite da izgleda File Explorer. Da bi se videli efekti izmena, restartujte File Explorer.

Promena podrazumevane aplikacije

Za otvaranje datoteka svakog konkretnog tipa u Windows-u je unapred definisana određena aplikacija. Korisnici čestožele da rade u nekom drugom programu, pa zašto onda da ga ne učinimo podrazumevanim? Kliknite desnim tasterom miša na željeni fajl i odaberite Open with > Choose another app. Pre nego što kliknete na aplikaciju kojom želite da otvarate fajl, čekirajte opciju Always open this app... Ako se aplikacija ne nalazi u listi, kliknite na More apps. Ukoliko nije ni u toj proširenoj listi, pronađite je ručno - kliknite na Look for another app on this PC i potražite je na disku. Ako niste menjali lokacije za instalacije fajlova, preporučujemo da počnete s pretragom u folderima Program Files ili Program Files (x86).

image

Podešavanje podrazumevanih aplikacija funkcioniše i na starijim verzijama Windows-a, ali Windows 10 donosi još jedan način -kroz Settings meni(Start > Settings > System > Default apps). Razlika u odnosu na prethodni način jeste u tome što ovde možete da na jednom mestu vidite podrazumevane aplikacije za najčešće korišćene poslove (za e-mail klijent, browser, pregled fotografija...) Dalja procedura ista je kao u prethodnom slučaju, a prednost je što veoma brzo mogu da se izvrše izmene za svaku od tih aplikacija.

Klasičan Start meni

Brojnim korisnicima klasičan Start meni iz Windows-a 7 i dalje predstavlja najzgodniji način za pristup aplikacijama. Da biste ga dobili i na Windows-u 10, sa sajta www.classicshell.net preuzmite i instalirajte program Classic Shell. Tokom instalacije ostavite uključenu samo Classic Start Menu opciju i kao rezultat dobićete klasični Start meni koji je uklopljen u Windows 10 stil. Na raspolaganju će vam biti sve prečice na koje ste navikli, kao i neke nove -na primer, do podrazumevanog Windows 10 Start menija.

image

Windows Photo Viewer

Microsoft je zamenio Windows Photo Viewer novom aplikacijom -Photo's. Ukoliko ste se navikli na Windows Photo Viewer i ne želite da ga se odreknete u Windows-u 10, postoji način da se on ponovo pojavi. Na adresi www.askvg.com/tip-restoring-windows-photo-viewer-as-default-in-windows-10, nalazi se detaljno uputstvo kako da to uradite. Jeste da zahteva malo više čitanja, strpljenja i posla, ali barem to ne morate da radite više puta, već samo jednom.

Briefcase

Briefcase je jedan od najstarijih alata za sinhronizovanje podataka između dve lokacije. Iako izgleda da je uklonjen iz Windows-a 10 (kao i Windows-a 8/8.1), on je tu, samo je dobro sakriven. Do njega je moguće doći jednostavnom promenom parametara u baziregistry. Preuzmite Briefcase.zip fajl sa adrese winaero.com/blog/wp-content/uploads/2012/09/Briefcase.zip, otvorite arhivu i pokrenite Briefcase.reg fajl.

Podešavanje skrivenog Start menija

Windows 10 ima i skriveni Start meni. Do njega se dolazi desnim klikom miša na Windowstaster ili kombinacijom Windows X, a sadrži prečice do određenih sistemskih programa. Ukoliko želite da u tu listu dodate sopstvene prečice ili da obrišete neke od postojećih, sa adrese winaero.com/download.php?view.21 preuzmite Win X Menu Editor. Raspakujte ga i pokrenite fajl WinXEditor.exe. Ukoliko želite da u listu unesete novi program, kliknite na Add a program, a ako želite prečicu ili sistemske komande, odaberite Add preset.

image

Privatnost Edge browser-a

Ako vam se sviđa novi Microsoft-ov Web browser i redovno ga koristite, možda nije loše da podesite nekoliko parametara koji se tiču vaše privatnosti. Pokrenite Edge i u gornjem desnom uglu kliknite na tri tačke (...) kako bi se otvorio panel sa opcijama. Odaberite Settings i skrolujte do dna gde se nalazi opcija Advanced settings. Kliknite na View advanced settings i otvoriće se novi panel. U njemu uključite sledeće opcije: Block pop-ups, Send Do Not Track request, postavite podešavanje kolačića na Block only third party cookies i, po želji, promenite podrazumevani sistem za pretragu (sa Bing-a na Google, na primer).

Classic Display Settings

image

Ako vam se više sviđa stari Display Settings, možete da ga dobijete kroz prečicu koju ćete napraviti na desktop-u. Kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor na desktop-u i odaberite opciju New > Shortcut. Kao lokaciju upišite control.exe desk.cpl,Settings,@Settings. Dajte prečici neko ime i snimite je na desktop. Dvoklik na nju otvoriće stari, poznati,Display Setting prozor.

Uklanjanje nepotrebnih aplikacija

image

Windows 10 dolazi s mnogo ugrađenih aplikacija koje nam verovatno nikada neće zatrebati. One samo zauzimaju prostor na disku, a ne postoji način za njihovo sistemsko deinstaliranje. Srećom, tu su eksterne aplikacije. Preuzmite IOBit Uninstaller(www.iobit.com/advanceduninstaller.php), pokrenite ga, u njemu selektujte Win Manager i nakon toga Windows Apps. Kada raširite selekciju, prikazaće se sve aplikacije u okviru Windows-a, gde možete da odaberete one koje želite da deinstalirate. Sve obrisane aplikacije možete da vratite, ako vam ikad zatrebaju, tako što ćete ih instalirati iz prodavnice.

Prilagođeni Update

image

Podešavanja za update operativnog sistema u Windows-u 10 takva su da se sve zakrpe i unapređenja instaliraju automatski. Iako ne možete da ih odložite na neodređeno vreme, postoji način da se cela ta priča malo poboljša. Potrebno je otići u Settings > Update & Security > Windows Update > Advanced Options. Korisnici Windows 10 Pro mogu da selektuju opciju Defer upgrades,koja će unapređenja i zakrpe koja nisu vezana za sigurnosne propuste odgoditi na nekoliko meseci. Windows 10 Home korisnici, s druge strane, mogu opciju Choose how updates are installed da postave na Notify to schedule restart, nakon čega će dobijati upozorenja da će se instalirati novi update paketi. Kućni korisnici koji se služe WiFikonekcijom mogu da zaobilaznim putem odlože preuzimanje i instalaciju ovih paketa na sledeći način. Na lokaciji Settings > Network & Internet > WiFi > Advanced Options aktivirajte opciju Metered Connection. Novi update paketi preuzimaće se tek kada se ova opcija isključi.

image

Klasični Alt Tab

Kombinacija Alt TabuWindows-u 10 prikazuje umanjenu listu otvorenih prozora na malo drugačiji način nego što je to bilo u ranijim verzijama. Ukoliko ste navikli na stari prikaz i želite isto to u novom Windows-u pritisnite Windows R i ukucajte regedit kako biste otvorili Registry Editor. U njemu potražite ključ HCUSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer. Kliknite na Edit> New > DWORD (32-bit) Value i nazovitenoviključ AltTabSettings. Kliknite na njegovo ime, podesite vrednost na 1 i restartuje Explorer da prihvati promene.

image

Isključivanje Wi-Fi Sense

WiFiSense je koristan alat koji automatski dozvoljava prijateljima iz vaših kontakt lista da se konektuju na vašu bežičnu mrežu. Jedino što u Microsoft-u nisu razmišljali da možda ne želimo baš svim prijateljima da dozvolimo toliku slobodu.Uglavnom, ako ste prilikom instalacije Windows-a 10 odabrali Express Settings, onda vam je ova opcija podrazumevano uključena. Ukoliko ne želite da delite svoju bežičnu mrežu s kontaktima iz Outlook-a, Facebook-a, Skype-a i ostalih aplikacija, kliknite na Start > Settings > Network & Internet >Wi-Fi, odaberite Manage Wi-Fi Settings i klizače koji se tu nalaze prebacite na poziciju OFF.

Pokretanje starih aplikacija

Najveći broj aplikacija koje rade na Windows-u 7 i 8 radiće i u novoj verziji. Ako se ipak desi da neka ne funkcioniše, nije sve izgubljeno. Ukoliko još uvek imate instalacije starijih verzija Windows-a, možete da ih instalirate u virtuelnim mašinama. Dobar izbor je VirtualBox (www.virtualbox.org), koji omogućava da se u okviru host Windows računara pokrene više različitih virtuelnih Windows (ili nekih drugih) operativnih sistema. Programi koji ne rade na Windows-u 10 funkcionisaće bez problema u takvoj virtuelnoj mašini s, recimo, operativnim sistemom Windows 7.

Promena sistemskog jezika

image

Ako je Windows 10 instaliran na engleskom, a vi želite da bude na srpskom ili nekom drugom jeziku, idite na Start > Settings > Time & Language > Region & Language. Ako već niste to uradili, dodajte u listu jezik koji želite. To će omogućiti upotrebu pisma iz odabranog jezika. Kad pored dodatnog jezika piše Language pack available, to znači da Windows može da se lokalizuje. Kliknite na jezik na kome želite da bude instaliran operativni sistem i u meniju koji će se pojaviti odaberite Options. Preuzmite paket s prevodima (Download language pack). Po završetku tog procesa, vratite se korak nazad i postavite odabrani jezik kao podrazumevani (Set as default). Odjavite se i ponovo se prijavite na Windows, koji će nakon toga biti lokalizovan.

SLEDEĆI TEKST U PC #230
preview
Bedž za Beogradski Hackaday
Voja Antonić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter