GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #231 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Apple u centru pažnje
Sava Zdravković
Apple je 21. marta privukao pažnju javnosti predstavivši zanimljive uređaje, među kojima i telefon manje dijagonale od prethodnika, što je samo po sebi neobično. Posle toga se govorilo o delimično (ne)uspelom iOS 9.3 update-u, ali je sve to i dalje u senci spora s Američkom vladom oko dekodiranja jednog iPhone-a. Spor je sada rešen, ali može li Apple da bude zadovoljan rezultatom?
- PC #231 (April 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Apple u centru pažnje

Imam utisak da Apple više nije zagonetan kao u vreme Stiva Džobsa – nedeljama pre konferencije u Kupertinu (Kalifornija) „svi“ su znali da će biti predstavljen „mali iPhone“... i mali iPhone je zaista predstavljen, pri čemu su specifikacije uglavnom odgovarale pretpostavkama. Jedva da je neko primetio da u tim specifikacijama nema ničeg novog – samo je hardver stavljen u manje kućište.

Veliki i mali

image

Od prvih dana razvoja mobilnih telefona zna se da je veličina itekako bitna. U početku je bilo važno imati što manji i lakši telefon, a razlozi su zvučali sasvim razumno – tada je telefon korišćen za telefoniranje i eventualno kucanje SMS poruka, pa je za punu funkcionalnost bio sasvim dovoljan mali ekran. Kasnije su stigli smartfoni koje koristimo i za sto drugih stvari, pa veliki ekran dobro dođe, pre svega za pristup Internetu, ali i za igranje. Tako je postalo važno da telefon bude veliki i sjajan, da kućište bude izrađeno od jednog komada metala i da staklo bude čvrsto i blistavo. Svaka sledeća generacija bila je veća od prethodne, pa je iPhone 6s stigao do impozantnih 5.5 inča. Sada su stvari okrenute u drugom smeru – novi iPhone SE se vraća na ekran dijagonale 4 inča i kućište nalik na model 4s koji, predstavljen davne 2011. godine, i dalje u džepu nosi oko 20% Apple-ovih korisnika. Manjim telefonom se lakše upravlja – uostalom, nemaju svi velike šake i dugačke prste – ali nije stvar u tome. Apple je ispravno procenio da već i ekran dijagonale 4 inča obezbeđuje komforan pristup Internetu, čitanje e-pošte i rad s messenger-ima kao što su Viber i WhatsApp. Ni igre nisu nedostižne, pošto će iPhone SE biti na nivou performansi modela 6S, uz 64-bitni A9 procesor i 12 Mp iSight kameru koja proizvodi 4k video. Što je najvažnije, telefon će biti za stotinak dolara jeftiniji od većih modela – pominju se cene od $399 i $499 za varijante sa 16 odnosno 64 GB memorije. Ovako niska cena moćnog (mada fizički nešto manjeg) telefona mogla bi da promeni mnogo što-šta na tržištu; od nekih predstavnika drugih kuća čuo sam, doduše u poverenju, da je ta cena „opasna“ i da bi još jedno sniženje moglo da istisne mnoge iz biznisa.

“Uzgred“ smanjena je i dimenzija tableta iPad Pro koji je, ako ćemo iskreno, bio ogroman za uređaj koji koristi iOS a ne neki operativni sistem za „prave kompjutere“. Novi tablet imaće ekran dijagonale 9.7 inča i težiće 450 grama, što znači da predstavlja zamenu za sjajni iPad Air 2. Donosi izuzetan ekran koji je za trećinu sjajniji od Air-a, uz True Tone Display tehnologiju koja prilagođava sliku ambijentalnom svetlu; istraživanja su pokazala da plavo svetlo razbuđuje ljude, pa će za one koji vole da „listaju tablet“ u krevetu izmene biti prečica do boljeg sna. Uz tablet ćete moći da koristite Pencil stylus pametnu olovku, a novitet je i čitač SD kartica koji komunicira s tabletom preko Lightning porta.

Otključavanje telefona

Posle svih komplimenata i kritika za telefon i tablet, stigla je i (uslovna) informacija da je Apple-ov spor sa FBI-jem i sudom... pa, recimo, rešen. Otkako je sud tražio od Apple-a da napravi posebnu verziju iOS-a koja bi olakšala otključavanje telefona koji je zaplenjen posle masakra u San Bernardinu. Optuženi terorista Syed Rizwan Farook stradao je nekoliko dana kasnije u obračunu s policijom, a njegov telefon je pao u ruke FBI-ju, ali se ispostavilo da je zaključan PIN kodom, a da je sadržaj u memoriji šifrovan. FBI i NSA nisu bili u stanju da „otključaju“ telefon – ili su barem rekli da nisu u stanju – pa su tražili da Apple pomogne u tome kreirajući posebnu verziju operativnog sistema koja će „preskočiti“ automatsko brisanje sadržaja memorije posle nekoliko uzastopnih unosa pogrešnih PIN kodova. Apple je odbio, tvrdeći da ne žele da prave verzije softvera koje umanjuju sigurnost njihovih uređaja, makar te verzije ostale u granicama Apple kampusa. Javnost se oštro polarizovala, kao i uvek kada se uspostavlja balans između privatnosti i borbe protiv terorizma, a Apple je ušao u opasnu igru iz koje naoko nije bilo dobrog izlaza.

Samo nekoliko dana kasnije FBI je odložio sudsku proceduru i, po svemu sudeći, sud će odustati od zahteva jer će telefon otključati neko drugi. Za sada nije rečeno ko, mada se pominje jedna firma iz Izraela, kao i tim stručnjaka s Johns Hopkins univerziteta. FBI verovatno neće objaviti ko mu je pomogao, ali je činjenica da je pomoć tražena od akademske sredine predstavljati veliku blamažu za FBI i NSA agencije, za koje se smatra da „drže svu kriptografiju u svojim rukama“. Blamaža za Apple je nešto manja, jer je na kraju krajeva svakome jasno da potpuna i savršena zaštita ne postoji, a iz čitave priče se izlazi sa zaključkom da je Apple-ova zaštita bila dovoljno snažna da je NSA nije mogao probiti. Osim toga, Apple će svakako reći da je terorista koristio prilično vremešni iPhone 5C, dok je u međuvremenu dodato još mnogo nivoa kriptografske zaštite u novijim verzijama iOS-a, a sledeći spor će se javiti kada Tim Kuk bude tražio da FBI kaže kako je telefon krekovan, kako bi oni uklonili taj bag iz novijih verzija operativnog sistema. Treba pažljivo pratiti razvoj događaja narednih nedelja.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter