GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #231 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
YU INFO 2006: Informatika na visini
Jelica Protić
Na Kopaoniku su od 28. februara do 2. marta paralelno organizovana dva ICT skupa: 22. konferencija o računarskim naukama i informacionim tehnologijama YU INFO 2016 i 6. internacionalna konferencija o informacionom društvu i tehnologijama ICIST 2016
- PC #231 (April 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

YU INFO 2006: Informatika na visini

image
dr Miodrag Ivković otvara konferenciju YU INFO 2016

YU INFO, jedan od najvećih događaja koji okuplja informatičare iz Srbije i regiona, od milošte zovu „skimpozijum“, a star je koliko i sadašnji prosečni student informatike. Ipak, mnogi koji su davne 1995. godine učestvovali na prvoj konferenciji YU INFO na Brezovici, sa radošću pamte i nastavljaju da pohode ovaj omiljeni skup informatičara, bilo po mećavi (koja ih je sačekala prošle godine) ili po gotovo prolećnom vremenu, koje je donela ovogodišnja blaga zima.

Tako se oko 200 informatičara pretposlednjeg dana februara okupilo na Kopaoniku, uz učešće kompanija među kojima su bile ATOS, HP, SAP, IBM, TELEGROUP, Asseco SEE, SAGA i SMART Frontier group.

IT i poslovne vrednosti

image
Ekipa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda

Otvaranje konferencije, na kome se prisutnima obratio predsednik programskog i organizacionog odbora YU INFO prof. dr Miodrag Ivković, održano je u svečanoj sali kongresnog centra „Konaci“. Verovatno će ovo mesto, na kome su se gotovo dve decenije odvijale plenarne sesije, od sledeće godine biti zamenjeno velelepnom novom salom u hotelu „Grand“, pošto će stara dvorana biti pretvorena u spa centar hotela „Angela“. Otvaranje konferencije je bilo prilika da se podsetimo rezultata prethodnih skupova, kao i da se najavi šest govornih sesija i dve poster sesije konferencije YU INFO, kao i osam govornih sesija i dve poster sekcije konferencije ICIST. Profesor Ivković se posebno zahvalio programskim urednicima međunarodne konferencije ICIST profesorima Miroslavu Trajanoviću, Zori Konjović i Milanu Zdravkoviću, koji je pozdravio učesnike iz inostranstva.

Uvodno predavanje po pozivu održao je Jožek Gruškovnjak iz firme Inluceo Consulting ltd. On je u okviru predavanja Aligning IT and Business Priorities apelovao da stručnjaci iz oblasti IT-ja nauče da artikulišu poslovne vrednosti i da u preduzećima preuzmu instrumentalnu ulogu. Tokom naredna tri dana održane su i dve dobro posećene panel diskusije. Panel „Šta kompanije i savremeno poslovanje očekuju od javnih i privatnih društvenih mreža“ bio je prilika da se razgovara o uticaju društvenih mreža na marketing, obrazovanje i druge delatnosti u oblasti IT-ja, a uvodničari su bile Ana Petonjić i Marina Rakić iz IBM-a. Drugim panelom pod nazivom Open Data i Open Government predsedavala je prof. dr Zora Konjović, a raspravljalo se o načinima prikupljanja i korišćenja podataka od javnog interesa. Prezentirani su i rezultati projekta „Računarski sistem za podršku korišćenja računara osoba sa invaliditetom“ (D. Lacmanović, M. Ivković).

image

Vreme za mlade snage

Za konferenciju YU INFO prihvaćeno je 102, a za konferenciju ICIST 72 autorska rada, koji su uglavnom i izloženi u planiranim govornim i panel sesijama. Uočeno je prisustvo značajnog broja mladih učesnika, koji su uneli novu energiju u konferencijske dvorane, ali i na bele staze, na kojima se ove godine sneg ubrzano topio, ali je ipak nekako opstao do kraja konferencije. Veseloj atmosferi na YU INFO Telegroup Party posebno je doprineo niški Penthouse band, čiji je nastup u pabu zagrejao hladno i kišovito veče. Na zatvaranju skupa mr Dušan Korunović i prof. dr Zora Konjović sumirali su rezultate prethodna tri konferencijska dana i izrazili nadu da će sledeće godine biti još više radova, mladih učesnika, ali i više snega.

SLEDEĆI TEKST U PC #231
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter