GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #232 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CorelDraw Graphics Suite X8: Stara slava i nove ideje
Nenad Veljković
Svaka nova verzija Corel-a privlači veliku pažnju, pa nas je i osamnaesta inkarnacija, nazvana X8, itekako zainteresovala. Da li su podrška novom Windows-u 10, multimonitorskim kombinacijama i optimizovanom prikazu na 4K ekranima dovoljni da vas motivišu za nabavku?
- PC #232 (Maj 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CorelDraw Graphics Suite X8: Stara slava i nove ideje

image

Od 1989. godine, kada je Corel 1.0 predstavljen kao prva grafički orijentisana aplikacija za Windows, pa do danas, CorelDraw je pretrpeo dosta izmena i profilisao se kao jednostavna profesionalna alatka. Već u verziji 1.1 import-export podrškom povezao se sa AutoCAD alatima, da bi 1994. bila uvedena podrška za PostScript i TrueType fontove, koja je sa ColorManagement sistemom svrstala ovu aplikaciju među ozbiljne igrače (5.0). Prekretnicu je predstavljala i 1995. godina i izlazak operativnog sistema Windows 95, kada je verzija CorelDraw 6.0 dobila punu 32-bitnu podršku. Kako i dolikuje rodonačelniku grafičkog korisničkog interfejsa, verzija 7 uvodi 1997. godine Interactive property bar, koji je korisnicima učinio dostupnijim važne alatke. Verzija 9 bila je jedna od stabilnijih, učvrstivši Corel kao važnu aplikaciju za rad s vektorskom grafikom. U novi vek ušlo se s verzijom 10 koja je donela Publish to PDF funkciju i praksu da se svake druge godine predstavlja novi paket. Godine 2006. kompanija menja način označavanja, pa trinaesta verzija dobija naziv X3. Tako je ove godine do nas dospela najnovija verzija CorelDraw Graphics Suite X8.

X8 za desetku

image
Na sa­mom vrhu e­kra­na je kla­si­čni Me­nu bar, is­pod nje­ga To­ol­bar a uz sa­mi ra­dni pros­tor po­zi­ci­oni­ra­ni su Pro­perty bar i To­ol­box sa alat­ka­ma. Na de­snoj stra­ni su odu­vek po­zi­ci­je Do­cker pro­zo­ra i ko­lor pa­lete

Krenimo od udarnih X8 vesti. Čitav Corel paket optimizovan je za rad pod operativnim Windowssistemom 10. Interfejs aplikacija sada podržava Ultra HD 4K monitore, pa sliku možete gledati pri mnogo većim rezolucijama. Prisetimo se da se još Windows 8.1 pojavio s Desktop Display Scaling opcijom baš da bi podržao visoke rezolucije monitora i to s mogućnošću da se svaki upareni monitor skalira odvojeno. Računica je jasna – svako povećanje rezolucije monitora smanjuje veličinu piksela (uz pretpostavku iste veličine prikaza), pa kad DPI monitora postane „pregust“, takvo sažimanje umanjuje i elemente korisničkog interfejsa i otežava rad.

Drugi izazov predstavljaju i situacije multimonitorskih konfiguracija s nejednakim DPI vrednostima. Ako, na primer, koristimo dva 27-inčna monitora od kojih je jedan na Full HD a drugi na WQHD rezoluciji, sadržaj koji se bude prebacivao s jednog na drugi ekran neće biti jednako skaliran. Dodamo li tome mobilne uređaje, laptopove i njihovu potencijalnu kombinacuju sa eksternim monitorima, problem je još uočljiviji.

Corel je pratio trendove, pa je uvedena multimonitorska podrška i odvojeno skaliranje uparenih monitora, čime se omogućava fleksibilnost i optimalno skaliranje ekrana s različitim rezolucijama.

Kakvo je stanje sa crtaćim tablama, veoma važnim hardverom za ovu vrstu aplikacija? Spomenimo da je Corel već bio kompatibilan s Wacom tablama, a verzija X8 pokriva i Windows Real-Time Stylus, i to bez podrške u drajveru za stepen pritiska i iskošenost olovke. Sada mogu da se upotrebljavaju različite vrste tabli, poput Microsoft Surface Pro 4, Surface Book i zapravo bilo koje druge RTS kompatibilne verzije koju možete lako da prilagodite sopstvenim potrebama.

Znatno je unapređena touch i pen podrška. Podržani su Multiple pressure nivoi i sa Wacom i N-trig olovkama (uz mogućnost podešavanja osetljivosti). Touch i pen komunikacija posebno dobro radi sa distorzionim alatkama. Twirl ili smoth možete da izvedete i prstima, pri čemu efekat izgleda prirodnije, a postupak je primereniji i prijemčiviji onima koji baš i nisu vešti sa olovkama.

Draw: Vektori u centru pažnje

image
Ve­li­ki i­zbor ša­blo­na olak­ša­će po­če­tak pri­pre­me crteža

Kao starim korisnicima CorelDraw aplikacije, čini nam se da je ovo najzrelija verzija već legendarnog interfejsa. Na samom startu sačekaće vas Welcome Screen tabulator na kome se opredeljujete za tip dokumenta, uz preporučljivu opciju Take a Tour preko koje se upoznajete sa osnovama vektorskog crtanja, novim opcijama i načinom pristupa ukoliko migrirate s neke druge vektorske aplikacije.

Izbor radnog prostora (Workspace) olakšaće rad na nekom specifičnom zadatku. Režim Lite rezervisan je za početnike, X6 Inspired namenjen je korisnicima koji već imaju iskustva i ne žele tako brzu migraciju na X8, dok Speciality deli prostor ilustratorima koje interesuje klasičan grafički dizajn (Illustration), onima kojima treba kombinacije teksta i grafike (Page Layout) i korisnicima koji bi želeli okruženje slično konkurentskoj aplikaciji Adobe Illustrator. Naravno, tu je i matični X8 raspored alata (Default). Najverovatnije ćete koristiti Illustration i Page Layout interfejse koji su najbliži onome što korisnici očekuju od jedne ovakve vektorske aplikacije.

Nakon izbora radnog okruženja prelazi se u kreiranje novog dokumenta posle čega dolazite u manje-više poznato okruženje. Na samom vrhu je Menu bar, ispod njega Toolbar, a uz sam radni prostor pozicionirani su Property bar i s leve strane Toolbox sa alatkama. Na desnoj strani su oduvek pozicije Docker prozora i kolor palete.

CorelDraw X8 donosi neke korisne novine. Korisnički interfejs dobio je s tri strane Quick Customize tastere preko kojih možete da birate i opozivate sve bitne alatke – veoma efektan sistem kastomizacije. Interfejs ima i tamnu temu, pa se tim izgledom priključuje opštem vizuelnom trendu uočenom kod Adobe aplikacija.

Verovatno pamtite način na koji ste birali fontove. Korisnik je morao da šeta po celom spisku i traži odgovarajući stil pisma, što čak ni istovremeni Preview nije dovoljno olakšavao. Sada je Font List Box i u Draw i u Photo-Paint aplikaciji proširen bočnom listom osobina čijom se selekcijom fontovi mogu tražiti i filtrirati, kao i sortirati po ključnim osobinama. Nezavisna aplikacija Font Manager potpuno je obnovljena i omogućava da se organizovano pristupa i sopstvenom i Online setu fontova (Content Exchange). Kao i svaki font manager i ovaj vam omogućava da napravite kolekcije fontova uz optimalnu iskorišćenost memorije. Kada se određenom setu dodaje, na primer, čitav direktorijum, fontovi u njemu postaju dostupni iako nisu prethodno instalirani.

Korisnici koji su imali priliku da rade neki komplikovaniji crtež u CorelDraw programu, sigurno znaju da je korisno unapred misliti o slojevima na kojima leže pojedini delovi slike. Iako je to i dalje preporučljiv postupak koji uvodi red i omogućava kasnije lakše manipulisanje objektima, uvedena je opcija Hide object(s), za sve one koji u žaru posla zaborave na slojeve. Skrivanjem objekata sprečavate i da se određeni postupci slučajno primene tamo gde nisu poželjni.

I senke objekata sada su vernije i mnogo realnije jer su im ivice pravi pravcati Gaussian blur. Preko tastera Feathering Direction dodatno se može podešavati ceo efekat (Inside, Middle, Outside, Average), a opcijama s panela (Fade, Opacity, Feathering) senka postaje itekako ubedljiva.

Značajno unapređenje jeste i prerađena Knife tool alatka. Sada možete da „režete“ vektore, tekst i bitmape, i to kako samostalne, tako i grupe objekata, koristeći raspoložive 2-point, freehand i Bezier opcije. Shape Tool je takođe dobila dopune. Klikom na objekat dobijaju se nodovi koji se mogu pojedinačno birati. Svi delovi između tako odabranih nodova takođe su izabrani. Copy-Paste kombinacijom izabrani segment lako postaje novi objekat na sceni.

Photo-Paint: Preciznija obrada

image
Una­pre­đe­ni di­ja­log za rad s fon­to­vima

Druga velika aplikacija iz paketa, PHOTO-PAINT X8, takođe donosi zanimljive novitete. Najvažniji je novi Healing Clone, kojim se neželjeni delovi bitmapirane slike uklanjaju i zamenjuju obližnjim bojama i teksturama. Druga korisna opcija, Straighten Image, ispravlja distorzije na slikama koje imaju prave linije kao pogodne repere za korekciju (obično snimci zgrada).

Kao što je Gaussian blur pridružen senkama u DRAW programu, tako je i u PAINT-u dodat preko opcije New Lens. Podešavanje dubinske oštrine bitmapirane slike time je dobilo novu dimenziju. Nakon primene, pojavljuje se dijalog s klizačem koji pruža mogućnost za doziranje efekta. Kako se na paleti slojeva efekat pojavljuje s maskom, moguće je tu formiranu mekoću četkama smanjivati ili potpuno uklanjati sa željenih mesta.

Nov je i Prep and Stretch docker u kome se slike pripremaju za štampu u tri jednostavna poteza – podešavanje dimenzija, kratka obrada i ispravljanje (stretching). PAINT je dobio i redefinisan Font List dijalog, a dopunjena je i ažurirana podrška RAW formatima. CorelDraw Graphics Suite X8 će pomoći novim korisnicima da ne lutaju po uputstvima i Internetu – u svakom trenutku možete napustiti bilo koji Help segment i pritiskom na Ctrl S snimiti tu poziciju i posle joj se vratiti baš na mestu koje ste označili. Iskusnijim korisnicima će doneti zgodne opcije, a samim tim i niz razloga da se odluče na upgrade.


www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #232
preview
PC za moderan biznis
Branislav Bubanja


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter