GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nove Akrobacije u oblaku
Voja Gašić
Ako ste se već privikli na Document Cloud verziju popularne i korisne aplikacije Acrobat, obradovaće vas niz korisnih osveženja koje je donela prolećna revizija ovog programa
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nove Akrobacije u oblaku

image

Pre svega da napomenemo da svi pretplatnici Document Cloud sistema već mogu da ažuriraju Acrobat DC, baš kao i pretplatnici Creative Cloud i novog Marketing Cloud programa. Čime god da se bavite i koji god plan pretplate izaberete, Acrobat DC ostaje esencijalni činilac svite programa koje koristite. Kako i ne bi, kad pretvaranje u popularni PDF format garantuje da će vaš domument moći da pročita svaki korisnik na svakom uređaju. Podsećamo da je Acrobat Reader DC i dalje besplatan, ali čim ga instalirate biće vam jasno da čak i ova verzija čitača može mnogo više od prethodnih verzija.

Vratimo se Acrobat-u, jer u čitaču možete pregledati dokument, anotirati ga, potpisati, ali vam je za ozbiljniju pripremu svega ovoga, pa i staru dobru pripremu za štampu, neophodan Acrobat. Zgodna stavka dočekaće vas odmah na početku, jer početni ekran Acrobat-a sada prikazuje prvu pomoć za manje iskusne korisnike u vidu preporuka za personalizaciju i ponude izvršavanja standardnih zadataka koje Acrobat obavlja. Upravo u domenu personalizacije, nova verzija DC-ja nudi nešto novo. Adobe je shvatio da cloud nezadrživo napreduje i da njihov cloud (ili cloud-i) nisu jedini. Pored Adobe Document, Creative i Marketing Clouda, sada u Acrobat možete direktno da dodate Box, Dropbox i One Drive naloge u oblaku, ali i Share Point Services, koji je takođe cloud servis. Sjajna stvar je što Acrobat „organski“ podržava ove servise i nije potreban nikakav dodatni softver ili drajver da bi vam bile dostupne datoteke koje ste im poverili. Naravno, najpre morate da izaberete koje servise koristite, unesete pristupne podatke (obično e-mail adresu i šifru) i Acrobat će servise uvesti u vrh hijerarhije datoteka. Acrobat može da čita, ali i da snima fajlove direktno u cloud, što može da bude korisno.

Nije nam se baš dopala jedna sitnica. Naime, kao i svi Adobe programi iz „oblačne“ serije, Acrobat pre početka rada zahteva da se autorizujete unošenjem Adobe ID-a (opet e-mail i šifra). Kad poželite da se izlogujete, nećete se automatski izlogovati iz ostalih cloud servisa i oni će ostati dostupni i sledećem korisniku Acrobat-a. Nadamo se će ovo uskoro biti ispravljeno, jer nam se čini da je logično da i ostali cloud nalozi budu vezani za neki Adobe ID.

image

Što se tiče funkcionalnih poboljšanja, istakli bismo mnogo napredniji modul za skeniranje koji sada ima više kontrola i mogućnosti korišćenja predefinisanih profila za direktno skeniranje u PDF i, zašto da ne, odmah u oblak. Unapređen je i prateći OCR, pa će PDF zaista biti „čistiji“ i manji, jer će Acrobat sve što se može, pretvoriti u tekst i krive.

Porastom korišćenja cloud-a, porastao je i stepen kolaboracije, pa su komentari, anotacije i bilo kakvo drugo označavanje ili dodavanje elemenata mnogo lakši i brži, a i tu je uvedena hijerarhijska kontrola i označavanje tokova različitim bojama, pa je sad veoma lako pratiti komentare na određenu temu ili raspravu oko nekog specifičnog dela dokumenta.

Najzad, Adobe je obradovao i one koji barataju elektronskom dokumentacijom, pa je sada mnogo lakše (i opet brže) pripremiti neki dokument za potpisivanje, što uključuje pripremu formulara od priloženih standardnih elemenata i lako potpisivanje već pripremljenim alatkama i sertifikatima za potvrdu identiteta, ako su oni neophodni. Naravno, Adobe ne bi bio to što jeste da nije malo poradio i na izgledu, pa je korisnički interfejs još jasniji i pregledniji, može da se prilagođava, a dodata je i Dark Gray vizuelna tema za ljubitelje modernog dizajna. Bez Acrobat-a svakako ne može da se živi ako se bavite iole ozbiljnijim poslom, a nova DC verzija je svakako bolja i brža od svih prethodnih. Ako vam sada i nisu potrebne sve nove opcije, uskoro ćete sigurno poželeti da ih koristite. Zato pretplata na ovaj servis ima mnogo smisla.


www.extreme.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter