GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #235 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Veoma univerzalni NAS
Bojan Stanojević
QNAP TS-453A se reklamira kao karaoke NAS. To bi moglo da vas navede na pomisao da se radi o uređaju namenjenom zabavi, ali situacija je sasvim suprotna...
- PC #235 (Septembar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Veoma univerzalni NAS

image

Po izgledu, TS-453A se gotovo uopšte ne razlikuje od brojnih QNAP-ovih malih NAS-ova sa četiri ležišta za diskove koje smo već predstavili, ali pogled na zadnju stranu otkriva dve velike 6,3-milimetarske utičnice za profesionalne dinamičke mikrofone, uz standardni izlazni audio-priključak. Da li vam je za karaoke neophodan računar? Ne, dovoljan je bilo kakav ekran sa HDMI priključkom, jer se u kućištu nalazi procesor Celeron sa četiri jezgra i 4 GB memorije (proširivo do 8 GB), a na poleđini postoje dve HDMI utičnice koje podržavaju 4K rezoluciju i mogu da prikazuju različite sadržaje; sve to i još mnogo toga omogućava novi QTS 4.2 Linux.

Mogućnost da se NAS-om upravlja i bez računara već smo videli, ali TS-453A je po tom pitanju ubedljiviji, a i priloženi daljinski upravljač predstavlja veliku pomoć; u nekim slučajevima može da zameni miša i tastaturu. Ako priključite dva ekrana, na jednom se možete zabavljati karaokama, a na drugom pratiti rad sistema, podešavati konfiguraciju ili bilo šta drugo. Zabavna strana ovog uređaja ne završava se na karaokama: QNAP navodi da je on potpuno spreman da prihvati uređaje brzo rastuće kategorije Internet of Things i da im služi kao gateway. Naravno, sve zavisi od softvera, ali već sada postoje aplikacije za tu namenu, uz obećanje da će se one razvijati paralelno s IoT uređajima.

Dakle, zabava može da počne!

To što zabava počinje ne znači i da se sve završava na njoj. TS-453A je čak bolje opremljen od sličnih QNAP-ovih uređaja koji su deklarisani za poslovnu upotrebu. Na poleđini su četiri gigabitne LAN utičnice koje mu omogućavaju brzine čitanja i upisa veće od 400 MB/s, a sličnom brzinom odvija se i hardverska AES-NI enkripcija poverljivih podataka.

image

Gubitke podataka možete da sprečite na razne načine, od automatskog backup-a do Volume/LUN Snapshot-a, a manje količine podataka možete jednim pritiskom na taster copy da kopirate na USB disk preko USB 3 priključka na prednjoj strani; i USB priključci na poleđini su po standardu 3. Sve podatke možete po potrebi ili automatizovano da kopirate u cloud sisteme svih renomiranih provajdera, a ako vam tako više odgovara, TS-453A se može konfigurisati i koristiti kao lični cloud. Spisku naprednih opcija koje ovaj mali NAS podržava dodaćemo i virtuelizaciju na razne načine, bilo da vam je potreban storage u virtuelnom okruženju ili virtuelizaciona stanica za podršku virtuelnim mašinama s različitm operativnim sistemima. Takođe, može da posluži i kao VPN server.

Nismo primetili da TS-453A na bilo koji način zaostaje za drugim malim QNAP-ovim strogo poslovnim NAS-ovima – možda bi eventualno neko mogao da postavi pitanje poklopaca ležišta za diskove koji se ne zaključavaju. Nameće se pitanje: kome je on namenjen? Mi bismo rekli – širokom krugu korisnika. Dovoljno je mali da neće smetati u kućnom okruženju, gde, osim mrežnog storage-a i multimedijalne centrale može da se iskoristi i kao privatni cloud, a naravno i za zabavu i za sve brojnije IoT uređaje. Postoje i jeftinija rešenja za kućni NAS, ali mnogo manje moćna i još manje fleksibilna. U malim firmama viđen je kao centralno skladište podataka i za backup, sve to uz maksimalnu pouzdanost i mogućnost šifrovanja, i po konkurentnoj ceni. Na sličan način može se koristiti i u srednjim firmama, uz opciono proširenje kapaciteta kućištem sa pet ili osam diskova; za velike firme QNAP ima druga rešenja. Mi bismo rekli da će se najbolje snaći u firmama koje poslovne uspehe i praznike vole da proslavljaju u svojim prostorijama.


www.mikroprinc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #235
preview
Nebeski toranj
Nebojša Todorović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter