GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #236 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
QNAP TS-EC880U: NAS spreman za budućnost
Bojan Stojanović
Kada mrežni storage opslužuje velik broj računara, lokalna mreža može da postane usko grlo za protok podataka. Zato je QNAP na modelu TS-EC880U ostavio mogućnost ugradnje četiri 10-gigabitna LAN modula
- PC #236 (Oktobar 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

QNAP TS-EC880U: NAS spreman za budućnost

image

Posle većeg broja kućnih i modela za manje firme, u našu Redakciju stigao je i jedan mnogo ozbiljniji QNAP-ov NAS. TS-EC880U-E3-4GE-R2 je prilično veliki i masivan uređaj, namenjen za serverske police (rack), gde se jednom ugradi i odakle ga nije ga potrebno vaditi radi tekućih održavanja ili nadogradnje. Diskovi se, naravno, smeštaju u lako dostupne fioke s prednje strane kojih ima osam, a NAS ostaje u polici čak i kada dodajete memoriju ili kartice, jer je matična ploča takođe u nekoj vrsti fioke kojoj se lako pristupa sa zadnje strane.

U skladu s odgovornim zadacima za koje je NAS predviđen, na matičnoj ploči je serverski procesor Xeon, a relativno mali kapacitet ugrađene memorije od 4 GB lako se proširuje do 32 GB – budući da je proširivanje kapaciteta u skladu s rastom potreba u ovoj klasi uređaja uobičajeno, jednako je uobičajen i ovakav pristup. Osnovna konfiguracija NAS-a pored četiri gigabitna LAN priključka ima i dva 10-gigabitna, ali naknadno mogu da se ugrade još dva. U tom slučaju, mrežne performanse će biti zaista impresivne: TS-EC880U u takvoj konfiguraciji može da „provuče“ blizu 4 GB u sekundi prilikom čitanja, odnosno nešto manje tokom upisivanja podataka. Osim memorijskih i mrežnih kapaciteta, može se ubrzati i unutrašnji protok podataka: TS-EC880U ima dva mSATA priključka za flash diskove kojima se keširaju pročitani podaci. Budući da u ozbiljnim serverskim okruženjima zastoji u radu nisu nimalo poželjni, ovaj NAS ima redundantno napajanje, a brojne RAID kombinacije za povezivanje diskova odavno su uobičajene i među mnogo skromnijim modelima.

image
Tabela karakteristika

TS-EC880U se konfiguriše i koristi na sličan način kao i drugi QNAP-ovi modeli ove klase: rad sistema kontroliše provereni operativni sistem QTS (verzija Linux-a), poznat s većine drugih QNAP-ovih NAS uređaja, čiji se rad može pratiti na ekranu povezanom na HDMI priključak. Iako se na njemu može i ponešto konkretno uraditi, takav pristup nije uobičajen za serverski storage, ali ostaju prednosti jednostavnosti i intuitivnosti u radu. Umesto toga, sistem obezbeđuje efikasnu virtuelizaciju s različitim operativnim sistemima i napredni način rada s logičkim diskovima (QNAP Flexible Volume), što je u serverskim okruženjima veoma važno. A za brzo i lako nalaženje datoteka u obilnom skladišnom prostoru služi jednako poznati sistem Qsirch; budući da je NAS opremljen snažnim procesorom, sve ove operacije odvijaju se rekordnom brzinom.

Osim visokih performansi, u serverskim okruženjima jednako je važna i bezbednost podataka. Zbog toga TS-EC880U pruža nekoliko vidova zaštite, pre svega enkripciju pristupa, blokiranje pristupnih IP adresa, a mogu se šifrovati i čitavi sadržaji diskova. NAS koristi 256-bitni AES sistem enkripcije sa vojnim sertifikatom FIPS-140-2, što predstavlja visok nivo garancije bezbednosti.

image

A šta je s kapacitetima? Na prvi pogled, osam diskova, pogotovo u nekim RAID kombinacijama koje uključuju opciju mirror, ne obezbeđuju mnogo više od kućnih i SOHO modela koji obično primaju četiri diska. Možda, ali u policu mogu da se smeste i kućišta za proširenja, koja u slučaju TS-EC880U mogu da prime 12 ili 16 diskova; sa osam ovih drugih, ukupan broj diskova može da naraste do 136, što sa današnjim diskovima daje kapacitet veći od 800 TB. U skladu s tim, QNAP preporučuje da se TS-EC880U koristi tamo gde se barata s velikim količinama podataka, između ostalog, u profesionalnoj video-montaži ili video-nadzoru. Naravno, skladištenje i backup ostaju primarna namena, a na njemu se lako mogu zasnovati i disaster recovery rešenja.


www.mikroprinc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #236
preview
Konačni Rift
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter