GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #31 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #31 (Januar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Prateći beskrajnu spiralu uspona PC tehnologije, ponekad moramo da zastanemo i osvrnemo se na put kojim smo prošli. Zato ćete na stranicama novogodišnjeg broja pročitati nekoliko osvrta na tehnološke prodore koje smo opisivali tokom prethodnih 11 meseci. Te prodore nije lako sumirati u 40 redova uvodnika, ali uvek mogu da pokušam: posle godina sitnih dogradnji postojeće tehnologije, tokom 1997. stvari su se iz temelja promenile afirmacijom Socket 7 Pentium II podnožja, SDRAM memorije i AGP magistrale; čak je i kućište prešlo na ATX. Još jednom se pokazalo da linija rasta računara nije glatka spirala, već više liči na spiralne stepenice, s tim što smo se tokom 1997. popeli na priličnu visinu. Svima onima koji su se tokom uspona umorili, ili se osećaju pomalo izgubljeno u moru novih termina, preporučujem tekst Bojana Petrovića u kome su nove tehnologije još jednom opisane, uz komentar o njihovim perspektivama.

Softver je napredovao malo sporije: 1997. nije donela ništa važno na polju operativnih sistema ili osnovnih poslovnih programa, a jedina oblast koja je dočekala novu generaciju alata je DTP - više o tome u tekstu Darka Staničića. Ipak, zavirili smo u ono što će doći, dakle Windows 98 i NT 5 - razvoj softvera uvek ide godinu ili dve iza razvoja hardvera, pa tek tokom 1998. ili 1999. možemo da očekujemo potpunu implementaciju novih tehnologija. Jedina oblast koja se opire ograničenjima tog tipa je Internet - 1997. nam je donela novu generaciju browser-a, koji su prerasli ulogu univerzalnih klijenata i prerasli u operativne sisteme, a sve to je praćeno eksplozijom sadržaja, vidljivih i na domaćem Web-u - pogledajte naš pregled Top 50 YU Web strana.

Razvoju YU segmenta Interneta pomoći će činjenica da Telekom najavljuje nove modalitete pristupa - provajderi već primenjuju primarni ISDN, dok bazni ISDN u firmama i stanovima očekujem u prvoj polovini 1998. Sve to doprinosi opštem utisku da, kada se radi o računarima, odavno nismo bili tako blizu razvijenom svetu: redovno stižu najnovije generacije hardvera, a cene su takve da će mnogi tokom 1998. preći na Pentium II i ono što ga prati. Čak se i softversko tržište probudilo iz letargije, pa smo kao najlepši novogodišnji poklon dobili Microsoft Office prilagośen srpskom jeziku. Ostaje mi samo da, priključujući novogodišnjim poklonima CD koji je za vas pripremila firma SBS, poželim da tokom 1998. stvari nastave da se kreću u istom smeru. Srećan Božić i Nova godina!

SLEDEĆI TEKST U PC #31
nopreview
Internet seminar
Jelica Protić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter