GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #31 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Internet seminar
Jelica Protić
PC Press, SezamPro i Sky Pass organizovali su početkom decembra seminar Internet '98 na Kopaoniku. Preko 400 stručnjaka iz najvećih domaćih firmi imalo je prilike da upozna strukturu svetske informatičke Mreže kao i sve detalje važne za povezivanje i uspešan kompanijski nastup na Internetu.
- PC #31 (Januar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Internet seminar

Nema mnogo novotarija koje su za godinu dana doživele takav bum kao Internet: kada je prošle godine stigao u naše krajeve, gotovo inkognito, odškrinuo nam je novi prozor u svet i najavio neka bolja i normalnija vremena. Prvi skup o Internetu organizovali su maja 1996. u Kotoru PC Press, Jugodata i SezamPro. Sto dvadeset učesnika Seminara se tada po prvi put susrelo sa Mrežom; akademska mreža bila je priključena na Internet tek par meseci, a komercijalni provajderi za pojedinačne korisnike još nisu postojali.

Mnoge prognoze date na tom Seminaru ubrzo su se ostvarile: sa rastom domaćih provajdera raslo je i interesovanje javnosti za novi vid komunikacije, pa i potreba za literaturom i edukacijom. Tako su PC Press, SezamPro i Sky Pass odlučili da organizuju drugi seminar o Internetu 4.-7. decembra 1997. Za mesto događaja izabran je Kopaonik, pa smo tako dobili još jedan skup računarske tematike na velikoj nadmorskoj visini. Organizatori su se pobrinuli da na visini budu i uslovi u kojima će polaznici provesti tih nekoliko dana, pa je za smeštaj odabran Grand, najbolje kategorizovan hotel na domaćim planinama. Ogroman broj interesenata za Seminar bio je pravo iznenađenje, pa je Grand brzo popunjen, a deo učesnika koji su se na dolazak odlučili u poslednji čas smešten je u "Konake". Na žalost (ili sreću), mnogi nisu ni stigli da uživaju u blagodetima planinskog centra - umesto bazena, jakuzzi-ja i teniskih terena, prepuna je bila konferencijska sala, u kojoj su sa velikim interesovanjem praćena predavanja.

Četiri dana Interneta

Seminar je koncipiran tako da zadovolji potrebe različitih kategorija iz populacije onih koji su zainteresovani da koriste Internet ne samo kao neiscrpan izvor informacija, već i kao šansu za sopstveni marketinški nastup i bolje predstavljanje sve izbirljivijem tržištu. Među učesnicima su se našla tehnička lica zadužena za uvođenje Interneta, ali i menadžeri i eksperti za marketing. Polaznike su poslale firme različitih profila: elektroprivreda, naftna industrija, PTT, banke, turističke agencije, ali i instituti, fakulteti, biblioteke... Zdravstveni radnici i farmaceuti takođe se interesuju za Mrežu, pa ih je bilo iz kliničkih centara i najvećih domaćih fabrika lekova. Bilo je tu i stručnjaka iz Privredne komore, osiguravajućih zavoda, novinskih agencija i TV kuća.

Glavni predavači na seminaru Internet `98 bili su Zoran Životić, Dejan Ristanović i Danko Jevtović. Oni su u četiri dana predavanja nastojali da učesnicima pruže što više konkretnih znanja koja će moći da primene na svojim radnim mestima. Uvodna predavanja održao je Dejan Ristanović, koji je upoznao slušaoce sa istorijatom Interneta, njegovim značajem, potencijalima i razvojnim problemima. Uz mnoštvo brojki, slušaoci su saznali kako je Internet izmenio naše svakodnevne navike, ali i kakve su naše navike na Internetu. U nastavku se koncentrisao na iskustva Interneta u Jugoslaviji, posvećujući posebnu pažnju domaćim provajderima, njihovim resursima i planovima.

Drugi dan predavanja posvećen je praktičnim aspektima priključenja firme na Internet. Danko Jevtović je uveo slušaoce u ovu tematiku kraćim kursom o hardveru i softveru neophodnom za priključenje na Internet, uz primere podešavanja za Windows 95/NT. Drugo predavanje posvetio je novim tehnologijama pristupa Internetu, kao što su 56 Kbps modemi, ISDN, asimetrična satelitska veza... Bilo je reči i o korišćenju kablovskih modema, HDSL-ADSL, ATM i ostalim tehnologijama budućnosti. Dejan Ristanović govorio je o browser programima Netscape Navigator i Microsoft Internet Explorer.

Izuzetno korisno predavanje o povezivanju firme na Internet održao je Zoran Životić. On je izneo detaljne proračune troškova za različite varijante prisustva kompanije na Internetu: zakup domena i postavljanje prezentacije na server provajdera, pozivanje provajdera po potrebi i iznajmljena linija. Dati su detalji o opremi, softveru, kao i odgovor na pitanje šta je CIR.

Popodnevni program počeo je prezentacijom firme Saga, glavnog sponzora seminara. Zatim je Dejan Ristanović dao niz uputstava kako smanjiti telefonske račune zamenom klasičnih razgovora i slanja faksova odgovarajućim servisima Interneta. Nastavak predavanja o plaćanju preko Interneta bio je praćen sa mnogo interesovanja: problem sigurnosti transakcija i suština kriptografije izloženi su na zanimljiv način, a bilo je reči i o elektronskom novcu i pristupu berzi. Danko Jevtović objasnio je slušaocima organizaciju Interneta, Internic, način dodele adresa, IP brojeva i domena. Zatim je izneo prednosti primene Internet tehnologije na lokalnu mrežu firme - intranet.

Treći dan seminara počeo je predavanjem Zorana Životića o osnovnim protokolima Interneta. Govorio je o (ne)pouzdanosti elektronske pošte i mogućnostima zloupotreba, a zatim o FTP i HTTP protokolima. Danko Jevtović je objasnio kako pronaći informacije, ljude ili fajlove na Internetu, a o strategiji marketinškog nastupa na Mreži govorio je Dejan Ristanović, iznoseći trikove za povećanje verovatnoće da vašu prezentaciju pronađu i oni koji je nisu tražili. Najzad je Branko Jelović objasnio kako Internet koriste turističke agencije, ali i putnici pojedinci koji žele da smanje troškove putovanja.

Popodnevni termin bio je rezervisan za workshop - efektnu programsku formu koja se na domaćim skupovima retko koristi. Pošto su prethodnog dana slušaoci na kuponima napisali koja ih tema posebno interesuje i koje bi pitanje postavili, izvršena je analiza i odabrane najatraktivnije teme. Pokazalo se da slušaoce najviše zanima izrada Web prezentacija, a bilo je i pitanja o detaljima priključenja firme na Internet, kao i o bezbednosti. O svakoj temi dato je kratko uvodno izlaganje, a Zoran Životić je uživo demonstrirao izradu prezentacije u FrontPage-u. Zatim je reč data slušaocima - na sredini sale je postavljen mikrofon i štand sa primercima najnovijeg broja "PC"-ja, pa je svaki slušalac koji je postavio pitanje bio nagrađen časopisom. Sledila je lavina pitanja, na koja su predavači odgovarali efikasno i kompetentno, pa je diskusija trajala tri sata i za mnoge delovala privlačnije od izvanrednog švedskog stola, na kome ih je u Grandu čekala večera.

Poslednjeg dana predavanja Zoran Životić je predstavio SezamPro, a seminar je završen predviđanjima Danka Jevtovića o budućnosti Interneta, unapređenju infrastrukture i putevima kojima će se Internet ponuda i potražnja kretati narednih godina. Mogućnost da se prisete svega što su na Seminaru naučili pruža se učesnicima zahvaljujući bogatom kotizacijskom paketu: pored knjige Internet, dobili su SezamFile komplet od dva CD-a, uputstvo za Internet Explorer 4, separat Internet `98, atraktivan pribor za pisanje i poklone sponzora - firme "Informatika". Najzad, svaki polaznik je dobio besplatnu registraciju domena za svoju firmu i tromesečni zakup prostora na Web serveru SezamaPro. Slušaoci su pokazali ogromno interesovanje za slajdove koji su prikazivani tokom predavanja, pa su organizatori odlučili da i oni budu štampani i naknadno distribuirani učesnicima. U holu ispred kongresne sale instalirano je nekoliko IBM računara povezanih u mrežu, pomoću kojih je bio omogućen pun pristup Internetu. Opremu je obezbedila firma DATA 011, generalni sponzor Seminara.

Internet spomenari

Internet `98 nije zaostajao za sličnim skupova ni po zabavnim sadržajima: u elegantnim prostorima hotela "Grand" ponuđeno je više paralelnih programa, pa su publiku zabavljali glumci Milenko Pavlov i Jelena Ivanišević i grupa "Kabare", koja nastupa u restoranu "Reka". Svirali su "Spomenari" i "Trias", a u romantičnom ambijentu Tanja i Biljana svirale su violinu i klavir. Za dobro raspoloženje "provajderi" su instalirali bure vina i mnogo voća: mandarine i jabuke, suve smokve i šljive zasladile su Internet noć, koja će se dugo pamtiti. Održan je i teniski turnir, na kome je pobedio Radomir Luković.

Na kraju Seminara organizovana je anketa o utiscima koje će polaznici poneti sa Kopaonika. Činjenica da je ogromna većina veoma zadovoljna svim sadržajima skupa, ali i primedbe i sugestije, pomoći će da sledeći Seminar bude još bolji i sadržajniji. Nema sumnje da će do sledeće godine biti novih učesnika i novih tema, jer širenje Interneta više ništa ne može zaustaviti.

SLEDEĆI TEKST U PC #31
nopreview
DTK u LX verziji
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter