GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #239 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SketchUp se uozbiljio
Đorđe Grujić
SketchUp cveta u Trimble porodici, s podrškom narastajućeg društva korisnika i programera koji razvijaju biblioteke objekata i dodatke. Verzija 2017, donosi bitne novitete u "ozbiljnom" delu, kao i brzinu u svim delovima
- PC #239 (Januar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SketchUp se uozbiljio

image
SkatchUp Pro možete da koristite 30 dana a posle toga, ako ne kupite Pro licencu, koristite SketchUp Make koji nema Layout, ali ima sve ostalo

U ludilu BIM sveta, gde programi umeju da budu zastrašujuće moćni, komplikovani, opterećujući i okovani raznim poslovnim politikama, SketchUp, mada član jedne od četiri moćne BIM porodice Trimble, ostaje lepršav, razigran, simpatičan i lak. Naravno, s povećanim zahtevima morao je da se „uozbilji“ i ponudi više od puke lakoće modelovanja prostora, tako da je s Pro verzijom dobio i modul za izradu tehničkih crteža, a o brojnim dodacima da i ne govorimo. SketchUp i dalje nije pun BIM paket ali će vam, zavisno od obima posla, pomoći da uradite mnogo toga, a za manje projekte (o, užasa!) nećete ni morati da potežete „tešku artiljeriju“. Ako se samo igrate svojom dnevnom sobom, baštom ili terasom, pa i vikendicom ili manjom kućom, ne treba vam ništa više. Čak i ako imate ideju razvoja celog kvarta ili naselja, početne skice uradićete sasvim lepo u SketchUp-u. Ne zaboravimo da to veoma dobro izgleda i lepo, brzo i udobno radi.

Brže i ravnomernije

I mi smo, čim je izašla verzija 2017, „okrenuli krug“ da vidimo šta i kako to radi, namerno na starijoj mašini sa ne baš mnogo RAM-a, ne baš najbržom grafikom i pod već zastarelim, ali i dalje, po skromnom mišljenju autora, najpouzdanijim, Windows 7 Home Professional 64-bitnim operativnim sistemom. Brz download daje vam SketchUp Pro na 30 dana a posle toga, ako ne kupite Pro licencu, koristite SketchUp Make koji nema Layout, ali ima sve ostalo.

image
Offset i providnost

Pošto SketchUp modelovanje radi samo u 3D prostoru, bitno je da kretanje kroz prostor bude što tečnije i brže. U tome se uspelo i nova 3D mašina pogoni kako SketchUp, tako i 3D Warehouse, ukratko, sve gde se bavite nečim u SKP formatu, uključujući i Trimble Connect. Istina. Kretanje je brže i ravnomernije, čak i na mašini na umoru i sa dosta namerno natrpanih objekata sa 3D Warehouse.

Kad smo kod 3D Warehouse: prosto je neverovatno koliko toga ima. Nekad pomislim da je 3D Warehouse digitalna verzija Warehouse-a 13, s možda nešto manje magije. No, budite oprezni: nisu svi modeli bezazleni, ima ih premodelovanih, s previše poligona, na šta posebno treba obratiti pažnju ako ih koristite u nekom drugom programu. Jer, mogućnosti algoritama za uvoz su prilično ograničene.

Uz 3D štampač...

image
Rešavanje problema prozirnosti

Kako pokrenete SketchUp, pojaviće se šabloni namenjeni raznim projektima, koji vam govore i za šta se SketchUp najviše koristi. Poslednji su možda najzanimljiviji – 3D štampa! Ako imate 4K ili Retina monitor (SketchUp radi na Windows-u i Mac OS-u), odmah ćete primetiti da je 2017 optimizovan za visoke rezolucije. Na standardna 72 dpi je kao i ranije mada se algoritmi za pogađanje bitnih tačaka lepše ponašaju.

Pogađanje potrebnih tačaka i paralelni i upravni pravci u odnosu na ivice ili ravni osnova su snalaženja u prostoru i rada u bilo kom modeleru. SketchUp 2017 donosi nov način prepoznavanja pravca: upravno na ravan. Sada možete postaviti ivicu upravnu na ravan i krenuti odatle dalje s modelovanjem. Na bilo kojoj ravni u prostoru ili 2D obliku, u Layout modulu možete da definišete nov oblik paralelnim preslikavanjem postojećeg – dobro poznati i omiljeni Offset.

Kvadrati ili pravougaonici propocije zlatnog preseka dobijaju se držanjem Shift tastera. Graphical Pipeline 2, mašina odgovorna za brzo i lako kretanje oko modela u prostoru, zaslužna je i za novi prozirni prikaz. SketchUp ima načine prikaza koji su koliko lepi, toliko i korisni, i kod komplikovanijih modela važno je da prozirni ili „rendgenski“ prikaz bude isto toliko brz koliko i klasičan. Osim brzine, poboljšan je i kvalitet, što najbolje možete videti na Web stranici s novostima.

Još jedna mala, ali bitna novost: sada mogu da se podese sve boje svih osa i referentnih pravaca, kao i pozadine. Ne vidi svako boje na isti način, neki i dalje vole crni ekran, a sada svako može da podesi kolorit po svojoj volji.

U vezi s okruženjem

image
SketchUp – Vrhunski alat za projektante

Layout je modul gde se sklapaju tehnički crteži. Mnogi dorađuju crteže u nekom od CAD paketa, pa je zbog toga izvoz u DWG i DXF format sasvim nov i uz to poboljšan. Dodata je mogućnost dodeljivanja boja linija BYLAYER – omiljeni sistem 2D CAD sveta – a crne linije su automatski crne na svetloj i bele na tamnoj pozadini. Postavljeni crteži automatski se prilagođavaju razmeri izvoza Layout-a, tako da Layout deo odgovara PaperSpace razmeri, a postavljeni crteži ModelSpace razmeri. Svi elementi modela sada imaju svoj ID, tako da se kote u Layout-u automatski osvežavaju.

Layout s više crteža ranije se izvozio kao pojedinačni DWG-ovi, dok je sada moguće i izvesti jedan DWG s tabovima. Elementi koji se rade u Layout-u, kao na primer kote, sada se izvoze kao kote, a ne kao linije i tekst. Isto važi i za tabele, maske i opise. Same tabele su novost: možete da napravite svoje tabele ili da ih uvezete iz Excel-a, a one ostaju povezane sa originalom i osvežavaju se kod svake izmene.

Ne smemo nikako da zaboravimo dodatke koji proširuju mogućnosti SketchUp-a. Pošto ih je zaista mnogo, vrlo je lako zagubiti se u spisku, kao i zaboraviti koji su kog porekla ili pouzdanosti, pa sada postoji Extension Manager.

Osim prikaza spiska proširenja, u tabeli Extension Manager-a nalaze se i podaci o statusu dodatka, autoru i digitalni potpisi, kojima se dokazuje kvalitet i bezbednost dodatka.

image

Timski posao

Iako i dalje mislim da SketchUp gubi time što postaje sve ozbiljniji, s druge strane, on dobija kao lepršav modeler kojim se mogu raditii vrlo ozbiljne stvari, pogotovo uz dobro odabrane dodatke i proširenja iz obimne ponude. Snagu SketchUp-a pre svega čine korisnici i razvojni programeri, pri čemu pripadnost Trimble porodici, kao osnova za arhitektonsku BIM vertikalu u njihovoj ponudi, ni najmanje ne odmaže. Ipak, ostali paketi iz te vertikale spadaju u supertešku artiljeriju (Tekla, Digital Project...) i u sasvim drugu kategoriju, tako da SketchUp i dalje ostaje „razbarušeni klinac“ koji zna štošta i to pokazuje na lep i simpatičan način.

Sve što Trimble želi da znate o novom SketchUp-u nalazi se na adresi www.sketchup.com/products/sketchup-pro/new-in-2017

SLEDEĆI TEKST U PC #239
preview
Najbolje u 2016. godini
Branislav Bubanja


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter