GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #240 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oki: Štampanje nikad nije bilo lakše
Nebojša Todorović
Nova generacija Oki štampača i multifunkcionalaca donosi zanimljiva unapređenja kako uređaja, tako i propratnog softvera. Isprobali smo C532DN, C542DN, MC573DN i MC363DN
- PC #240 (Februar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oki: Štampanje nikad nije bilo lakše

image

Akcenat je na popularnoj seriji 5 , koja trenutno obuhvata tri nova modela različite kategorije, pri čemu svaki od njih ima mnogo toga da ponudi u svojoj klasi. Ideja kojom se OKI vodio ostala je ista i to moramo da pohvalimo jer, osim širokog spektra mogućnosti, obezbeđuje da se tim opcijama lako pristupa. Na tom planu OKI briljira, pa tako nema razloga da sumnjamo u uspeh novih uređaja koji su sada bolji nego ikad.

OKI C532DN i C542DN

Već smo imali prilike da se susretnemo s modelom OKI C531DN koji je fantastičan izbor kada vam je potrebna veća eksploatacija za manju firmu, ali i za veće sisteme. Sada su tu C532DN i C542DN, modeli koji donose nova unapređenja. Možda ne u pogledu suvih performansi – brzina štampe ostala gotovo ista (30 stranica u minutu za crno-belu i kolor štampu), što je dovoljno za većinu firmi. Novi štampači su responzivniji, pa će prvu stranicu odštampati već za 7,5 sekundi, što je svakako dobra vest.

Dopada nam se i to što je povećan kapacitet RAM-a i to sa nekadašnjih 256 MB,na čitav 1 GB. To u poboljšava performanse štampe grafički kompleksnih dokumenata. Ipak, imajte u vidu da je to sada ujedno i maksimalna količina memorije koju nije moguće širiti. Novi modeli donose i povećan kapacitet kaseta za papir, što je veoma bitno za veće sisteme u kojima se mnogo štampa. Konkretno, osnovni kapacitet za 350 listova sada može da se poveća na čitavih 1410 dodavanjem dva tray-a, a svaki može da primi do 530 listova.

Konektivnost je na visokom nivou, pa osim USB 2.0 i gigabitnog LAN-a, postoji mogućnost bežičnog povezivanja na mrežu kao dodatna opcija. Kvalitet štampe je, kao i uvek, odličan, a rezolucija 1200×1200 dpi sjajna je za sve potrebe, bilo da govorimo o kolor ili crno-beloj štampi.

OKI C532DN i C542DN su funkcionalno isti, osim što je ovaj drugi nešto sporiji pri zagrevanju, ali poseduje 7-inčni kolor LCD sa kontrolnim panelom koji drastično povećava fleksibilnost upotrebe.

Kao i uvek, novi modeli propraćeni su kvalitetnim softverskim alatima koji su bitni za opštu lakoću korišćenja. Tu je podrška za štampu s mobilnog uređaja u vidu aplikacija Google Cloud Print 2.0 i Apple AirPrint, što je neizostavno za sve moderne uređaje današnjice.

OKI MC573DN

image

Nova generacija multifunkcionalnih uređaja idealna je za zahtevna okruženja, koja osim štampača, imaju potrebu za skeniranjem i kopiranjem dokumenata, odnosno komunikaciju faksom. Reč je o nadograđenoj verziji C542DN, jer su mnoge osnovne karakteristike slične: brzina A4 štampe od 30 strana u minutu, brzina zagrevanja od 35 sekundi (28 kada se štampač budi iz power save režima), kao i maksimalni kapacitet od 1410 listova sa svim proširenjima.

Kontrolni panel s odličnim 7-inčnim ekranom koji, zajedno sa 23 tastera, u velikoj meri olakšava kontrolu čak i pri korišćenju naprednih funkcija. Tu je i gigabajt RAM-a, ali treba imati u vidu kako je ovo multifunkcionalni uređaj, pa MC573DN poseduje i eMMC jedinicu sa 3 GB lokalne memorije.

Energetska efikasnost je impresivna, jer MC573DN troši svega 0,5 W u deep sleep režimu, a potrošnja pri radu je razumnih 670 W, uz tih rad koji proizvodi manje od 55 dB buke.

Skeniranje se obavlja u rezoluciji 600×600 dpi pri 30-bitnoj kolornoj paleti na ulazu, odnosno 24-bitnoj na izlazu. Kopiranje je u istoj rezoluciji, pri brzini od 30 kopija u minutu, s tim što prvi list izlazi nakon 12 sekundi. Konektivnost je ista kao kod prethodno pomenutih modela, a isto važi i za softverska rešenja koja prate ovaj multifunkcionalni uređaj. To znači da dobijate čitav ekosistem zbog kojeg OKI izlazi iz okvira standardnog i predstavlja odličan izbor kao gotovo rešenje.

U paketu sa ovim štampačem dolazi i SENDYS Explorer LITE softverski paket koji nudi čitav niz mogućnosti, od kojih je možda najvažnije to što menadžer (administrator) pri kontroli štampe može značajno da utiče na smanjenje troškova. Ukratko, SENDYS raspolaže mnoštvom opcija za baratanje dokumentima, među kojima su skeniranje i upload u cloud, a pomenuli bismo i OCR (detektovanje slova na skeniranim dokumentima) i elektronsku distribuciju dokumenata.

OKI MC363DN

image

Za kraj smo ostavili model koji će se dopasti svakom ko želi budžetski multifunkcionalni uređaj koji raspolaže odličnim mogućnostima za štampu, kopiranje i skeniranje. Reč je o pristupačnom modelu koji je idealan za manja okruženja.

Osnovni kapacitet za papir čak je veći nego kod prethodna tri uređaja i iznosi ukupno 350 listova, ali je maksimalni kapacitet uz proširenja manji, jer ovaj model podržava dodavanje jednog tray-a s još 530 listova. Brzina štampe nešto je manja za dokumente u boji i iznosi 26 stranica u minutu, dok je crno-bela jednako brza sa 30 str/min. Zagrevanje duže traje, pa je potrebno sačekati oko 60 sekundi od momenta uključivanja, i 32 sekunde kada se MC363 „probudi“ iz power save režima.

Skeniranje i kopiranje isto je kao kod MC573DN, ali imajte u vidu da je u slučaju kopiranja kolor dokumenata brzina pomenutih 26 strana u minutu. Izostavljen je i panel s velikim ekranom koji imaju dva prethodno testirana uređaja, ali treba još jednom naglasiti da je ovaj proizvod ipak namenjen budžetski orijentisanim sistemima i manjem obimu štampe. Nema sumnje u to da će niža cena za mnoge biti dovoljan argument da se korisnici odreknu određenog komfora koji nudi skuplji MC573DN.

Za kraj, rekli bismo da je OKI napravio sjajan posao sa svojim novim modelima i da nema sumnje u njihov uspeh na tržištu. Pored kvaliteta i performansi koje nudi, tu je i komfor u korišćenju jer su uređaji opremljeni odličnim propratnim softverom i podrškom za sve nove standarde, što uveliko olakšava njihovo uvođenje u sistem i dugoročnu eksploataciju. Na ovom polju OKI je već dokazao da je kompletna usluga jednako bitna koliko i sam proizvod.

image


www.originalgrupa.com

SLEDEĆI TEKST U PC #240
preview
50 koraka napred



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter