GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #240 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hosting za sve potrebe
Marko Herman
Tražite mesto gde ćete udomiti svoj sajt? Naš pregled će vam pomoći da pronađete rešenje koje najbolje odgovara potrebama i budžetu...
- PC #240 (Februar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hosting za sve potrebe

image

Naš tradicionalni izbor Web Top 50 već treću godinu dopunjavamo presekom domaće ponude hosting usluga. Našem pozivu da predstave svoju ponudu odazvalo se devet kompanija koje, slobodno to možemo reći, čine vrh domaće ponude. Sve te kompanije pružaju uslugu visokog kvaliteta i u dobroj meri nude slične stvari, ali postoje i određene razlike. Sami provajderi izdvojili su neke usluge i karakteristike po kojima se izdvajaju (što možete videti u izdvojenim boksovima), a u nastavku mi analiziramo njihovu ponudu.

Shared hosting

Ponuda deljenog (shared) hostinga se naoko nije menjala od prošle godine, ali je pažljivija analiza ipak otkrila neke razlike. Adriahost, MTS i YUnet su poboljšali svoje osnovne pakete, tako da korisnici po istoj ceni dobijaju više. U slučaju Adriahost-a, to se odnosi na dupliran mesečni protok dok je YUnet povećao broj podržanih domena sa 2 na 10, uz podršku za 100 poddomena. Kompanija MTS osmislila je novi shared hosting paket koji obuhvata 10 puta više prostora nego prošlogodišnji, a neobično je da uz njega korisnici ne dobijaju podršku za kreiranje e-mail adresa, već to moraju dodatno da plate.

Pet godina bez problema
image O prednostima saradnje s kompanijom DreamWeb pričali smo sa gospodinom Zoranom Đukanovićem, osnivačem Travel magazina, čiji se sajt kod ovog provajdera hostuje već pet godina.
Na saradnju s provajderom DreamWeb odlučili su se na preporuku prijatelja, nakon što su s prethodnim provajderom imali prekide u radu sajta, kao i skoro konstantne probleme u komunikaciji s bazom podataka, pa čak i gubitak e-mail poruka.
„Trenutno kod DreamWeb-a koristimo tri shared hosting paketa – Basic, Standard i Professional – a kod njih smo preneli i registraciju svih naših domena“, navodi Zoran Đukanović. „Posebno bih istakao njihovo profesionalno i ljubazno osoblje, kao i posvećenost detaljima, naročito kada nam je potrebno neko objašnjenje, savet ili bilo kakva pomoć“, dodaje on i ističe „kod DreamWeb-a za sve ove godine saradnje nismo imali nijedan problem sa hosting uslugom“.

U klasičnoj shared hosting ponudi izdvajaju se UniWebHosting i Loopia koji nude bitno više prostora od ostalih učesnika u pregledu - čak 100 GB za 3 sajta, odnosno 75 GB za neograničen broj sajtova, respektivno! Istakli bismo još i kompanije Mainstream i NetCast koje ne nude klasičnu shared hosting uslugu, već se njihovi servisi baziraju na primeni cloud tehnologija koje garantuju bolje performanse i raspoloživost resursa, uz ponudu koja se funkcionalno i finansijski može porediti sa shared hosting-om.

Virtuelni privatni serveri

Virtuelni server iznajmljuju firme koje razvijaju nešto zahtevniji sajt (ili sajtove), a naročito Web aplikacija – njima je potreban veći angažman procesora, a brzina izvršavanja zavisi od raspoložive radne memorije. Svi provajderi koje smo anketirali nude ovu uslugu i kod svih osnovna ponuda podrazumeva jedno CPU jezgro, osim što Loopia u osnovnom paketu nudi pola jezgra.

Kompanije DreamWeb i MTS ističu se po tome što njihova bazična VPS ponuda podrazumeva po 2 GB RAM-a, dok se MTS i Adriahost izdvajaju po raspoloživom kapacitetu. Oni nude 50, odnosno 40 GB prostora. Adriahost je u odnosu na prošlu godinu duplirao i raspoloživ protok, dok NetCast nudi flat-rate uz minimalnu brzinu od 10/10 Mbps. Mainstream u pogledu brzine VPS ponude ističe protok od 100 Mbps!

Podrška kao najbitnija karika

Kvalitetna podrška jedan je od najbitnijih parametara za izbor hosting provajdera. Jer, tek kad neki servis prestane da radi – vidi se na koga korisnici mogu da se oslone. Gledajući po radnom vremenu podrške, Mainstream, MTS i YUnet imaju neki od načina kontakta koji je aktivan non-stop, uz vreme reakcije ne duže od sat vremena. Vremenom reakcije podrške ponose se Loopia i DreamWeb sa 10, odnosno 15 minuta, a jedino Mainstream ističe da podršku pruža i putem društvenih mreža.

Kod većine provajdera moguće je platiti za veći nivo podrške od standardnog, a tako se najčešće dobijaju napredne bezbednosne usluge i optimizacija servera, premijum 24/7 podrška (kod onih gde to nije standardno), različite usluge upravljanja i konfigurisanja servera i slično.

Sitnice koje mnogo znače

image
Ponuda Hostinga

Svi provajderi svojim korisnicima mogu da prodaju domene neophodne za prisustvo na Internetu, ali ne nude svi SSL sertifikate koji postaju sve bitniji – Google u rangiranju sajtova daje prednost onima koji koriste ovaj sertifikat. Pored toga, većina kompanija nudi usluguw dedicated servera, dok telehousing, koji je namenjen najzahtevnijim klijentima, u ponudi imaju EUnet Hosting (deo SBB Solutions-a), MTS, NetCast i YUnet International.

Sve u svemu, ponuda hosting usluga na našem tržištu je iz godine u godinu sve bolja – sigurni smo da ćete među ovih devet kompanija naći uslugu koja odgovara vašim potrebama.

Adriahost

Pored hosting usluga, nudi izradu sajtova, SMS marketing servise, usluge AdWords oglašavanja i optimizacije sajtova (SEO), kao i „čišćenje“ sajtova od štetnih fajlova.

DreamWeb

Kompaniju DreamWeb odlikuje svakodnevni backup, visoka dostupnost, vrhunska podrška, virtuelna izolacija hosting okruženja bazirana na CloudLinux platformi, kao i 12 godina uspešnog poslovanja i najviši bonitetni rejting u Srbiji.

EUnet Hosting

Početkom 2015. EUnet Hosting postao je deo United Grupe u kojoj se nalazi i SBB. Tokom februara 2017. EUnet Hosting postaće integralni deo SBB Solutions-a, a brend EUnet ostaće nosilac cloud i hosting servisa. Zahvaljujući ovoj integraciji, korisnicima su na raspolaganju servisi, paketi usluga i još bolja ponuda u okviru informaciono-komunikacionih rešenja SBB-a i EUnet-a.

Loopia

U okviru jednog Loopia hosting paketa moguće je kombinovati Unix, Widows i Autobahn platforme.

Mainstream

image
Ponuda Hostinga

Mainstream hostuje 11 od 15 najposećenih sajtova u Srbiji. Platforma mCloud zasnovana je na SSD tehnologiji koja kvalitetom i cenama konkuriše najvećim svetskim cloud provajderima kao što su Amazon i Digital Ocean. Sva oprema i serveri su u Srbiji, uz SLA garancije od 99,99 odsto. Servisi se aktiviraju automatski za nekoliko minuta, u bilo kom trenutku, uz komfor online plaćanja. Korisnik može samostalno da konfiguriše servis u skladu s trenutnim potrebama.

mts

Usluga se kupuje preko portala www.oblaci.rs i obuhvata Microsoft i Linux hosting, a upravlja se pomoću Plesk panela. Uz Microsoft hosting u ponudi su i Microsoft SQL baze (do tri baze). Hostovani sajtovi su zaštićeni Trend Micro antivirusom i otporni su na DDoS napade.

NetCast

Ističe se shared hosting baziran na CloudLinux tehnologiji kontejnera – virtuelizaciji nove generacije, što omogućava izolaciju i garantovanje resursa uz popularni cPanel. Pored toga, NetCast nudi tailor-made cloud hosting rešenja i ima agilan tim podrške.

UniWebHosting

Ova holandska kompanija u Srbiji posluje 12 godina, a nudi neograničen prostor i protok, kao i dodatne domene uz cPanel, poslovnu podršku, kao i optimizaciju za WP portale.

YUnet International

Ponudu kompanije YUnet odlikuju jednostavnost, fleksibilnost i skalabilnost, uz pružanje samostalnosti korisnicima (potpuna autonomija u konfiguraciji naloga, instaliranju skripti i softvera). Usluge se plaćaju u skladu s rastom (pay-as-you-grow), uz mogućnost brzog i jednostavnog povećanja resursa na zahtev. Visoka dostupnost garantuje neprekidan rad jer ukoliko dođe do kvara fizičkog servera na kome se nalazi VPS, on će biti premešten na drugi hardver.

SLEDEĆI TEKST U PC #240
preview
Blog prosvetnog radnika
Vladimir Stanković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter