GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #242 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Google Pixel i budućnost Androida
Bojan Stojanović
Iako još uvek zvanično nije dostupan u našim krajevima, isprobali smo Pixel, prvi smartfon koji je u celini pod kontrolom kompanije Google. To je ne samo najuzbudljiviji Android uređaj današnjice, već i nagoveštaj budućih planova u razvoju Android operativnog sistema
- PC #242 (April 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Google Pixel i budućnost Androida

image

Kao pretežno softverska kompanija, Google je tvorac Android-a, ali je danas teško reći da li je za slavu Android-a zaslužniji Google ili Samsung. Vreme isključivo softverskih giganata polako prolazi, došlo je doba hardversko-softverskih ekosistema čije su komponente savršeno optimizovane. Najbolji primer zaokruženih i zatvorenih sistema jesu proizvodi firme Apple.

Pravi Android?

Kad god Google objavi novu verziju Android-a, to je pre vest u IT magazinima nego konkretan događaj. Često prođe više meseci, pa čak i godinu dana dok telefoni poznatih firmi ne dobiju nadogradnju na nov sistem. Kakva je onda sudbina čistog, pravog Android-a, neopterećenog suvišnim detaljima, onakvog kakvim ga je zamislio Google, ako je do te mere vezana za proizvođače telefona?

U saradnji s poznatim kompanijama, Google je svoj logotip stavljao na seriju Nexus telefona i brinuo se za njihov dizajn, marketing i podršku. Ti telefoni bili su kvalitetno napravljeni, izazivali su pažnju i imali svoju publiku, ali nikada nisu bili u istoj ligi s najboljim modelima.

U oktobru prošle godine pojavio se Google Pixel, prvi pametni telefon koji je tržištu ponuđen kao Google-ov proizvod, i to u premijum klasi uređaja u kojoj dominiraju Apple i Samsung.

Mali-veliki piksel

image

Google Pixel dolazi u dve veličine, tri boje i dve varijante memorije. Standardni Pixel ima AMOLED ekran dijagonale 5" i rezolucije 1920*1080 (441 ppi), dok je Pixel XL sa ekranom dijagonale 5,5" QHD rezolucije 2560*1440 (534 ppi). Osim mase, dimenzija i kapaciteta baterije, obe verzije su istih karakteristike. Pixel ima 32 ili 128 GB memorije, bez mogućnosti dodavanja memorijskih kartica. Od boja možete birati Very Silver, Quite Black i Really Blue.

Pixel se i dalje može zvanično kupiti samo u SAD, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Indiji. Google se suočava s problemom masovne prodaje fizičkog proizvoda, pa treba preležati dečje bolesti.

Google Pixel je tehnološka inovacija koja će uticati na scenu pametnih telefona. Kroz Pixel ćemo sagledati vrhunske domete Android platforme i njenu budućnost. Za potrebe ovog testa dobili smo iz SAD Pixel i Pixel XL, otključane za sve mreže.

Raspakivanje

U kutiji ćete osim Pixel-a naći punjač snage 18 W i kabl koji na jednom kraju ima USB-C, a na drugom USB-A 3.0 priključak, te adapter kojim možete na telefon priključiti USB flash disk. Začudo, nema slušalica koje biste svakako očekivali.

Google Pixel nije dizajniran spektakularno ali je dizajn korektan, pomalo generički za premijum telefon. Izrada je izuzetno kvalitetna i precizna, kućište je napravljeno od aluminijuma i stakla. Otprilike dve trećine pozadine telefona sačinjeno je od matiranog aluminijuma, a gornja trećina ima staklenu "emulziju" u čijoj se sredini nalazi senzor otiska prsta. Najveća zamerka na dizajn jeste velika, neiskorišćena donja ivica prednje maske. Osim toga, Pixel i voda ne idu zajedno - telefon izdržava kišu ili polivanje, ali ne i potapanje.

Na gornjoj ivici telefona je priključak za slušalice, dole je USB-C priključak i diskretni otvori za zvučnike, s leve strane slot za nanoSIM karticu, s desne reljefni taster za uključivanje telefona, kao i za podešavanje jačine zvuka. Pozadi je snažna baterijska lampa. Zvuk koji daju ugrađeni zvučnici je korektan i dosta jak, ali ne mnogo više od toga. Pixel u podrazumevanom stanju nema nikakve LED notifikacije, ali možete da ih uključite u podešavanjima.

Mašinerija

image

Pixel ima Qualcomm Snapdragon 821 čip i 4-jezgarni procesor, Adreno 530 grafički čip i 4 GB RAM memorije, ali ga benchmark testovi ne stavljaju na čelo tabele, gde i dalje suvereno vlada iPhone 7. Benchmark testovi ne opisuju osećaj rada na telefonu, fluidnost korisničkog interfejsa i reagovanje na komande korisnika. Na Pixel-u bukvalno sve leti. Uređaj se isporučuje sa instaliranim Android-om 7.1.

Za brzinu Pixel-a nije zaslužna samo sirova procesorska snaga već i fino prilagođavanje operativnog sistema hardveru, što je Google sada u prilici da zaista uradi. Iz korisničkog interfejsa uklonjena je velika Google traka za pretraživanje i zamenjena okruglim G tasterom, odnosno slajderom s leve strane ekrana. Nema ni tastera za prikazivanje aplikacija, jer tu ulogu sada ima povlačenje s donje ivice ekrana nagore. Google Now zamenjen je Assistant-om koji Google agresivno reklamira kao svojevrsnu veštačku inteligenciju spremnu da reaguje na vaš glas, naravno ako joj se obratite na nekom od podržanih jezika. Mada na srpskom ne možete baš najbolje da komunicirate sa asistentom, prepoznavanje govora i pretvaranje u tekst je fascinantno, i to još od prethodne verzije Android-a.

Ikone na Pixel-u uglavnom su okrugle, a u donjem redu je mesto za pet prečica ka najkorišćenijim aplikacijama. Pixel prepoznaje različite korisnikove pokrete i gestove. Kada telefon stoji na horizontalnoj podlozi, dovoljno je da ga podignete i aktiviraće se prigušeni prikaz lock ekrana na kome vidite vreme i notifikacije. Isto se dešava i ako dvaput prstom pipnete ekran. Ako opet dodirnete ekran, uključuje se pun prikaz lock screen-a. Dodir senzora otiska će otključati telefon, a vi nastavljate s radom gde ste stali.

Senzor otiska je izuzetno pouzdan i brz, a budući da je u default stanju sadržaj Google Pixel-a šifrovan, vaši podaci su dobro zaštićeni. Pixel podržava i Guest korisnike, pa biste mogli da nekom dozvolite da se posluži telefonom, ali da mu vaši privatni podaci budu nedostupni.

Softver

Pixel-u nedostaju kvalitetnije nadogradnje osnovnih aplikacija koje HTC ili Samsung odavno razvijaju. U aplikacije koje nisu sporne spadaju Chrome i Gmail, iako Chrome i dalje nema mogućnost da reformatira tekst na stranici i prilagodi ga širini ekrana ako zumirate. U Gmail-u za Android, Google uporno odbija da uvede opciju kojom bi se isključio prikaz tzv. konverzacija. Zato je tu odličan Gboard, pametna tastatura s mogućnošću predviđanja i automatskog ispravljanja teksta, koja odlično funkcioniše sa srpskom latinicom i ćirilicom. Tekst možete da unosite kucanjem, prevlačenjem prstom ili diktiranjem. U izvrsne aplikacije ubrajamo i Drive, Docs, Photos i Maps. Nedostaje najobičniji File Explorer, već je tu nekakva rudimentarna opcija Storage/Explore.

Najslabija karika je Google Messaging sistem koji čine Messages, Duo, Allo i Hangouts. Duo je samo za video-pozive, Allo za instant tekstualne poruke, Messages za SMS poruke, a Hangouts za sva tri načina komunikacije. Ako ste koristili HTC Sense okruženje, biće vam potpuno nejasno to što u aplikaciji Messages ne možete da počnete sa unosom teksta dok prvo ne izaberete kome je poruka upućena. Kada jednom izaberete primaoca ili primaoce, ne možete da se predomislite i promenite ih, već morate da izbrišete poruku. Nije moguće iz već poslate ili primljene poruke kopirati samo deo teksta, već samo tekst čitave poruke. Pixel-u veoma nedostaje nešto poput iMessage aplikacije iPhone-a.

U rešive probleme na standardnom Google Pixel-u ubrojaćemo i osnovno podešavanja skaliranja korisničkog interfejsa koje čini da tekst u menijima i aplikacijama izgleda presitno. Na modelu XL u tom pogledu sve je u redu. Ako imate perfektan vid, možda vam sitna slova neće smetati, ali je očito da su i HTC i Samsung veću pažnju posvetili razmerama teksta i objekata na ekranima gotovo iste veličine. Pitanje veličine teksta rešava se na Pixel-u u meniju Settings / Display, pod opcijama Font i Display Size. Ako Font promenite iz Default u Large, naizgled sve deluje ispravno, ali primetićete da pojedinim aplikacijama ne prija povećani tekst uz istu veličinu objekata. Zato je bolje tu ostaviti Default, ali opciju Display Size promeniti u Large.

Za opis Pixel-ove kamere, iskustva u radu, pregled karakteristika i analizu tržišnog potencijala Pixel-a pogledajte PC #242.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter