GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #243 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Netgear XS708E: Switch za bržu mrežu
Dejan Ristanović
Gigabit u sekundi više nije dovoljan za vašu lokalnu mrežu? Prvi korak prelaska na veće brzine je 10 Gbps switch. Isprobali smo Netgear ProSafe Plus XS708E
- PC #243 (Maj 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Netgear XS708E: Switch za bržu mrežu

image

Začudite se kad vam kažu da je na test stigao novi switch – šta tu ima da se testira? Utaknete mrežne kablove u njega i sve radi samo od sebe. Ali Netgear Prosafe Plus XS708E donosi nešto suštinski novo – ubrzanje komunikacije u lokalnoj mreži na 10 gigabita u sekundu, po IEEE 802.3ae standardu (10 GbE). To je, naravno, tek prvi korak prelaska na bržu mrežu – potrebni su vam mrežne kartice u računarima, a i nešto znanja i truda da sve to podesite.

XS708E liči na druge switch-eve: spreman je za montažu u rack, pa su svi priključci i indikatori s prednje strane; pozadi je samo kabl za napajanje. Postoji osam portova – svi obezbeđuju punu brzinu, ali i vezu sa sporijim uređajima, dakle 1 Gbps ili 100 Mbps. Jedan port je „privilegovan“ i omogućava priključenje optike (SFP+), uz osnovnu Layer 2 funkcionalnost, ali ga, ako nemate optiku, možete koristiti i za klasičnu komunikaciju. Uz svaki od portova postoje dva LED indikatora – jedan se pali kada je uspostavljena 10 Gbps veza, dok drugi ukazuje na sporiju, 10/100/1000 Mbps komunikaciju. Posebni indikatori svetle kada je uključen ventilator (da, switch ima aktivno hlađenje, dva 40-milimetarska ventilatora), a primetili smo i taster koji vraća sva setovanja switch-a na podrazumevane vrednosti.

image

Switch je upravljiv, ali začudo nema ugrađeni Web server – za podešavanje se koristi ProSafe Plus Configuration Utility koji dobijate uz uređaj, ili ga možete preuzeti sa sajta; postoji samo u verziji za Windows. Podešavanja su brojna, i uključuju port trunking, konfigurisanje VLAN-ova, IGMP snooping („osluškivanje“ komunikacije među računarima i ruterima) i, što je i najvažnije, QoS, Quality of Service. Switch, naime, omogućava da određujete prioritet pojedinih vrsta saobraćaja, pa da recimo komunikaciju kojom se u realnom vremenu prenosi slika proglasite važnijom od prenosa fajlova. Da biste mogli precizno da podesite QoS na raspolaganju su vam alati za praćenje saobraćaja na svim portovima, a vredi pomenuti i sistemsku podršku za otkrivanje i zaustavljanje DoS (denial-of-service) napada.

Teško je u realnim uslovima precizno izmeriti brzinu komunikacije u 10 Gbps mreži, ali neki osnovni testovi pokazuju da možete računati na gotovo 2 gigabajta u sekundi kada čitate male fajlove i oko 1.3 GB u sekundi kod upisa malih fajlova. Ako prenosite veće fajlove, brzina upisa raste na 1.7 GB u sekundi. Takve brzine zahtevaju da i druga oprema bude na visokom nivou, recimo da serveri imaju jako brze diskove ili da su sposobni da SSD-ovima keširaju upis podataka. U svakom slučaju, uz ovakav switch sigurni ste da će mreža „podneti“ sve izazove koje serveri mogu da pripreme, pod uslovom da je oprema na odgovarajući način dimenzionirana i konfigurisana. Sve to podrazumeva i ozbiljne troškove, ali ima primena u kojima je brza komunikacija vredna svakog uloženog novca.


www.sionnet.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter