GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #243 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows 10CU: Izazov za kreativce
Voja Gašić
S Windows-om 10 ćemo se družiti možda i duže nego što smo planirali - umesto novih verzija operativnog sistema, Microsoft nam periodično šalje (i to besplatna!) ažuriranja. Upravo je istekao prošlogodišnji Anniversary Update, pa je vreme za sledeći korak nazvan Creators Update. Šta je novo?
- PC #243 (Maj 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows 10CU: Izazov za kreativce

image

Počnimo od onoga što verovatno nećete ni primetiti, a to su poboljšanja u jezgru operativnog sistema - kernel je brži i, što je još važnije, otporniji na sigurnosne napade, pokušaj izmene ili pokušaj podmetanja neke "kuke" koja će presresti vaše aktivnosti. U skladu i s tim je potpuno redefinisana kontrola privatnosti, te do tančina objašnjena kontrola koju možete da sprovedete nad svojim nalogom, uređajem kao celinom, pojedinim hardverskim komponentama, ili pojedinačnim aplikacijama. Povećane mogućnosti izbora, na žalost, donose i komplikovanije dilema, pa će biti potrebno dosta vremena da sve to proučite, a još više vremena da opcije podesite prema sopstvenim željama, afinitetima i strahovima. Spremite se na to da je panel za podešavanje sigurnosnih podešavanja veoma opširan, pa ako sigurnosne parametre volite da "nišanite" do tančina, zabava je zagarantovana.

Sklon sam da ostavim ove stvari onakve kakve jesu, jer odavno znamo da svi skupljaju sve podatke o nama, samo što vam na primer Apple ne daje nikakve informacije o tome niti mogućnost da to izmenite, Google je spreman da vam saopšti sve što zna o vama, ali ni to ne možete da izmenite, a Microsoft je možda za nijansu preterao u detaljnosti celog modula - ko će (i zašto) da brine baš o svemu tome...

Napred u kreacije

Udarna alatka Creators Update verzije je Paint 3D aplikacija koja poznatu Paint alatku seli u trodimenzionalni svet omogućavajući lako kreiranje 3D objekata, njihovo kombinovanje, crtanje tekstura po njima, te pomoć pri transformisanju 2D slika u 3D objekte. Iako se ne može porediti s profesionalnim alatima za modeliranje i animaciju, Paint 3D vas zaista uvodi u trodimenzionalni svet. Praktičnu stranu pojave ove alatke mogu da objasne samo insajderske informacije da se Microsoft uveliko sprema za HoloLens naočari i Mixed Reality, za koji mnogi veruju da će zameniti sadašnje mobilne uređaje i čitav koncept asistencije u stvarnom svetu dopuniti i obogatiti virtuelnim dodacima.

image

Prevedeno na jednostavniji jezik, niko ne očekuje da ćete u programu Paint 3D napraviti veran model Alien čudovišta, pa čak ni jednostavan model broda NCC-1701USS Enterprise, ali je Paint 3D kao stvoren da napravite trodimenzionalnu "oglasnu tablu" s natpisom "ovde se jede dobra pica" s putokazom ka vratima koja vidite kroz svoje HoloLens naočari. Podrazumeva se da će tabla i putokaz biti trodimenzionalni i da će se savršeno uklapati u realni deo ambijenta.

Da bi vas ohrabrio da počnete s 3D crtanjem, Microsoft je kreirao portal www.remix3d.com na kome ćete ostavljati svoje radove, ali i naći ogroman broj objekata i predložaka koje možete, najčešće besplatno, da koristite. Svaki početak je težak, pa je verovatno u pitanju početna akumulacija objekata, koncepata i ideja koje će se kasnije klapati u Mixed Reality svet.

U prilog tome govori i činjenica da Windows 10 Creators Update sadrži i Windows 10 Holographic Shell koji dodaje podršku za virtuelnu i proširenu stvarnost, pa ako možete da izdvojite oko 3.000 dolara za HoloLens developer kit, on će proraditi na Windows 10 CU računaru bez ikakvog podešavanja. Zanimljivo je da je već desetak Microsoft hardverskih partnera najavilo Microsoft kompatibilne pristupačne VR komplete, ali da do trenutka kompletiranja ovog teksta ni jedno obećanje nije pretočeno u konkretnu tržišnu ponudu. A mi nestrpljivo čekamo.

Edge, Cortana, Hello

image

Edge smo već predstavili kao koncept brzog i sigurnog browser-a koji radi u izolovanoj memoriji i ne dozvoljava nikakve izlete s dodacima, plug-in-ovima, ekstenzijama ili bilo čim što može da ugrozi vašu bezbednost. To je lepa ideja, ali iskustvo nam govori da ljudi nerado menjaju navike, a još neradije browser-e.

Vredi pomenuti da Edge inicijalno ima velike mogućnosti reprodukcije multimedijalnih sadržaja raznoraznih tipova, kompresija i kontejnera. Primera radi, od verzije ugrađene u Windows 10 Creators Update, Edge će bez problema prikazati eBook knjige koje imate ili na koje imate pravo. A ako želite da gledate Netflix 4K naslove, Edge je (za sada) jedini browser koji će vam to omogućiti.

Cortana je posebna priča, pa o tome kako funkcioniše ovaj mehanizam za pretraživanje, ali i lični asistent za sve i svašta, treba da se napiše poseban tekst. Cortana je vrlo diskretna ali i usko povezana s vašim uređajima kroz koje i vas upoznaje sve više. Početna priča o sigurnosti i pravima na novim Windows sistemima u najužoj je vezi s tim šta će Cortana znati o vama, koliko će vam pomoći u pronalaženju, koliko u podsećanju i organizaciji vaših aktivnosti, pa čak i o tome šta bi odgovaralo vašem ukusu i navikama u raznim oblastima života. Podaci o vama se, dakle, skupljaju sa svih uređaja i u svim sistemima koje koristite, skladište i analiziraju u nekim oblacima, a na vama je samo da odlučite da li ćete te podatke i vi upotrebiti da sebi olakšate život, brže nađete ono što vam je potrebno i ne zaboravite važne stvari. Ako se odlučite za opciju saradnje, Cortana će vam biti od velike pomoći.

image

Biometrijska kontrola pristupa i sigurnost koju ona obezbeđuje je sve popularnija, pa je Hello novi sistem koji treba da odgovori na izazove na tom polju. Parametri kontrole pristupa podešavaju se u Settings / Accounts / Sign-in options, a simpatični smajli nudi opcije za Hello logovanje. Na žalost većina, čak i novijih uređaja, nema uređaje za biometrijsko očitavanje, poput čitača otiska prsta, skenera zenice oka ili Intel RealSense kameru, a ti uređaji su neophodni da biste koristili Hello.

Zauzvrat, možete odmah da aktivirate novu opciju Dynamic Lock koja koristi uređaje uparene s vašim PC-jem da ga zaključa kad se udaljite. To može da bude vaš pametni telefon koji stalno nosite sa sobom, ali i obične Bluetooth slušalice na ušima, čije će udaljavanje signalizirati računaru da se zaključa.

Za pregled ostalih noviteta koje donosi Windows 10 Creators Update pogledajte PC #243.

SLEDEĆI TEKST U PC #243
preview
ERP 2.0 - kuda dalje
Miodrag Ranisavljević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter