GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #31 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
50 najboljih strana na YU Web-u
Kraj godine je vreme za svođenje rezultata, pa je "PC" formirao listu 50 najboljih YU Web sajtova. Posetite ih!
- PC #31 (Januar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

50 najboljih strana na YU Web-u

Prosečan domaći korisnik Interneta po pravilu odmah "zapuca" u daleki svet, na Microsoft, Yahoo ili neki drugi veliki sajt, pa su mu možda nepoznate dimenzije domaćeg Interneta. Priznajemo da smo i sami gajili sličnu bojazan, odnosno pomišljali da je izbor Top 50 sajtova prekrupan zalogaj za sredinu u kojoj je Internet, zahvaljujući senzacionalističkim i površnim tekstovima u dnevnoj štampi, još uvek obavijen misterijom. Na sreću, prevarili smo se, pa nam ostaje samo da zaključak sa kraja teksta pomerimo na početak: stvari se, barem po pitanju Interneta, kreću u dobrom pravcu!

Konkurencija

Izabrati najboljih pedeset od preko 1000 prezentacija koje nominalno postoje na ovim prostorima i jeste i nije težak zadatak: broj se smanjio kada smo izbacili prezentacije koje realno ne postoje, tj. svode se na stranu koja je postavljena tek da bi se zaštitilo ime, a onda "zaboravljena". Ipak, morali smo tematski da suzimo lepezu: koncentrisali smo se na sajtove koji surferima obezbeđuju informacije, zanimljivo štivo za čitanje i zabavu, ostavljajući za drugu priliku predstavljanje komercijalnih prezentacija domaćih firmi - nekoliko firmi, naročito računarskih, ima obimne i odlično urađene prezentacije. Izostavili smo i sajtove političkih organizacija.

Svi sajtovi koje smo uzeli u obzir nude sadržaje anonimnom korisniku Interneta - nismo uzimali u obzir delove prezentacija kojima se pristupa posle plaćanja članarine ili bilo kakve autorizacije. Najzad, izraz "50 YU sajtova" nismo tumačili u smislu geografske odrednice - zbog prirode Interneta, dosta sajtova je locirano na serverima u svetu. Jedini kriterijum bio je da prezentacija ima veze sa ovim prostorima i da je glavnina sadržaja na našem jeziku.

Odluka koju je bilo najteže doneti odnosila se na lične prezentacije, koje su najvećim delom kratke i statične, ali među kojima ima pravih bisera. Najzad smo ipak odlučili da ove prezentacije ostavimo izvan konkurencije, pre svega zato što se mnogo ređe menjaju od profesionalno održavanih sajtova.

Ostaje još da napomenemo da stranice u ovoj listi nisu rangirane (sortirane su po abecedi, u nekoliko kategorija) i da završimo uobičajenim upozorenjem da je ovo prva lista najboljih Web strana koju časopis "PC" objavljuje, pa svakako postoji mogućnost da smo neku interesantnu prezentaciju zaboravili, a uvek se postavlja i pitanje ukusa. U svakom slučaju, Web strane čiji spisak sledi će vam doneti mnogo korisnih informacija i još više časova zabave, pa vas pozivamo da svoje favorite opišete i pošaljete predloge za sledeću listu na adresu pcpcpress.co.yu

Pretraživači

www.yu

Profesionalno urađen katalog YU sadržaja na Internetu, pored koga su date i vesti iz politike, sporta i kulture. Tu je i vremenska prognozu za sledeća četiri dana, devizni kurs i trenutni pogled na Beograd, koji svakih 30 sekundi generiše webcam.

www.yusearch.com

Prvi i najveći pretraživač/kataloger YU sajtova ne krije da mu je uzor Yahoo! YuSearch sadrži linkove podeljene u kategorije i podkategorije. Pored servisa uobičajenih za ovakav tip sajta, postoje i stranice sa uputstvima autorima kako da u HTML kod ubace oznake radi lakšeg katalogizovanja. Poseban kvalitet je dvojezičnost sajta - engleska i srpska verzija su podjednako upotrebljive.

Internet provajderi

www.beotel.net

Prezentacija Beotel-a, prvog domaćeg Internet provajdera. Osim informacija o sistemu, ovde ćete naći i veoma posećenu akciju: glasanje za najbolje komercijalne, nekomercijalne i lične preznetacije na YU Web-u.

www.eunet.yu

Osim obaveštenja o radu EUNet-a Jugoslavija, ova strana je donela i razne zanimljive ideje, kao što su online magazin i Webcity. Karakteriše je veoma dopadljiv dizajn, ali se ne ažurira naročito često.

www.sezampro.yu

Pregledan i dopadjiv dizajn i svakodnevno ažuriranje odlikuju ovaj sajt. Osim zanimljivih linkova, ovde ćete uvek naći ažuran bioskopski i pozornišni program, kao i materijale koji su nastali na SezamuPro, najvećem domaćem on-line sistemu. Ako se bavite HTML-om, obavezno svratite u školu dizajna, koju vodi Sezamov webmaster.

Časopisi

www.mikro.co.yu

"Mikro na Web-u" je elektronska prezentacija časopisa Mikro. Dizajnerski je sjajno urađena, a dobar deo sadržaja čine najave aktuelnog broja i izbor zanimljivih Web strana.

www.pcpress.co.yu

Prezentacija kuće PC Press je posvećena časopisu koji upravo čitate. Pored najave broja i odabranih članaka iz njega, naćićete i informacije o drugim projektima, kao što je knjige "PC 97". Svratite i ako želite da učestvujete u stvaranju časopisa, pogledajte uputstva za autore ili pošaljite komentar uredniku. Posebna vrednost sajta je baza podataka: lako ćete locirati bilo koji objavljeni tekst.

www.urbonet.org.yu On-line

Časopis udruženja urbanista, osim radova i zanimljivih linkova, sadrži i bazu znanja o pravnoj regulativi u ovom polju. Lep primer esnafskog sajta - nadamo se da će tim putem krenuti i ostala strukovna udruženja.

www.vreme.com

Web prezentacija nedeljnika "Vreme" donosi izbor najzanimljivijih tekstova (na srpskom i engleskom jeziku), a posebnu pažnju skrećemo na tekstove Stojana Cerovića, sa podnaslovom "Duh Vremena", koga uvek prati sjajna Coraxova karikatura.

Kultura

www.artmagazin.co.yu

Novosadski Internet-only časopis za savremenu likovnu umetnost. Pogledajte vesti, učestvujte u diskusijama, saznajte sve o galerijama, a ako imate umetničke pretenzije, ne propustite odeljak Portfolio.

www.beograd.com

Sajt koji pretenduje da predstavi sve što na bilo kakav način ima veze sa Jugoslavijom. Tu ćete naći popularne sadržaje vezane za nauku, umetnost, poslovni svet, medije i politiku ili slušati RealAudio prenos programa vodećih beogradskih radio stanica.

www.beograd.com/radovic

Duška Radovića će generacije pamtiti po knjigama ili po jutarnjem pozdravu Beograđanima. Sećanju će pomoći ovo Web izdanje. Pored izvoda iz knjiga, možete čak i da čujete glas sa vrha Beograđanke.

www.galerija.co.yu

Sajt sa slikama, galerijama i izložbom koja predstavlja vredan pokušaj afirmacije domaće likovne umetnosti kroz novi medij.

www.kcb.org.yu

Kulturni Centar Beograda se bavi delima savremene svetske umetnosti i nauke, masovne i elitne kulture. Na ovom sajtu se možete obavestiti o programu likovnih, muzičkih, filmskih i izdavačkih događaja.

www.oaza.co.yu

Ljubitelji filma će ovde naći detaljne prikaze i recenzije svetskih hitova, ali i biografije režisera van glavnih holivudskih tokova, kao što je Džim Držarmuš. Za ljubitelje zvuka biće zanimljive top-liste domaće i svetske produkcije, kao i strane posvećene domaćim rok grupama. Ljubitelji poznatog kantautora Đorđa Balaševića mogu da se učlane u klub obožavalaca, a mesta ima čak i za fudbalske navijače...

www.openmind.co.yu

OpenMind je mesto posvećeno slobodnim i slobodumnim ljudima, koje odiše dobrim raspoloženjem i vedrinom. Nalik časopisima koje uređuju čitaoci, ovaj sajt nudi priliku svakome da izrazi svoje kreativne sposobnosti - pogledajte zbirku fotografija, pročitajte biografije umetnika i nasmejte se vicevima i karikaturama.

www.vojvodina.com

Na lep i funkcionalan način su prikazani detaljni podaci o jednoj od najlepših evropskih ravnica. Trenutno se mogu naći podaci i slike o većim gradovima, a kao posebno zanimljive izdvajamo prezentacije Novog Sada, vodič kroz fruškogorske manastire i prezentaciju Matice Srpske.

www.yugoslavia.com/Culture/ModernArt

Muzej Savremene Umetnosti je predstavljen kroz enterijer i sadržaj, tako da možete da "prošetate" kroz njega i divite se delima umetnika koji su stvarali u ovom veku. Bilo bi idealno kada bi vas poseta ovom sajtu inspirisala da stvarno prošetate do Ušća...

www.knjiga.com

Sajt napravljen sa željom da se publika obavesti o književnim događanjima u zemlji nudi linkove na druge stranice sa literarnim sadržajem, kao i na prezentacije nekoliko domaćih časopisa iz oblasti kulture. Odlično dizajniran, sajt zaslužuje da bude zaveden u bukmarke svakog domaćeg Internet surfera.

Sport

www.bgtrophy.co.yu

Zvanični sajt košarkaškog turnira "Beogradski pobednik" je primer kako treba uraditi Web prezentaciju. Sve je tu: od rezultata, preko statistika do priča o učesnicima, a svoje mesto je našla i kratka prezentacija grada domaćina, Beograda. Mada se retko osvežava, zaslužio je mesto u ovoj listi - koliko zbog sadržaja, toliko zbog samog turnira.

www.sport.co.yu

Sve vrste sportskih vesti, rezultati, tabele... Najviše prostora je rezervisano za domaće teme, slede uspesi naših timova na međunarodnoj sceni, a našlo se mesta i za Formulu 1. Sajtu se možda može zameriti neažurnost, ali je utisak ipak pozitivan - lepo dizajnirano i zanimljivo mesto na Internetu, obavezna stanica za sve domaće zaljubljenike u sport.

www.yuba.org.yu

Promovisan početkom košarkaške sezone, oficijelni sajt Winston YUBA lige je bio prijatno iznenađenje - dočekali smo mesto na Internetu posvećeno našoj košarci koje se po profesionalizmu može meriti sa stranim sajtovima slične tematike. Sve je tu - od sastava timova i slika igrača do najnovijih rezultata i statistika. Sajt se stalno ažurira novim informacijama, tako da tabele i statistike odražavaju trenutno stanje u ligi.

Vesti i informacije

www.beta.co.yu

Novinska agencija "Beta" se brzo nametnula kao alternativa državnoj agenciji "Tanjug", pružajući kvalitetne informacije do kojih može da se dođe i preko Interneta. Sajt je uglavnom urađen na engleskom jeziku, sa vestima podeljenim u nekoliko kategorija.

www.mgm-wdc.com

Savremeno koncipiran sajt koji teži brzoj i efikasnoj razmeni informacija o poslovnim partnerima, njihovim proizvodima, mogućnostima i programima, kompletnoj ponudi i tražnji. Ukratko - katalog čiji će značaj rasti u onoj meri u kojoj ovdašnje firme shvate stvarne poslovne potencijale Interneta.

www.nasa-borba.co.yu

Obavezna Coraxova karikatura na naslovnoj strani će vam ulepšati dan. Za pohvalu je što je veliki deo sadržaja papirnog izdanja uvek dostupan u elektronskom obliku, tako da će vas redovna poseta ovom sajtu držati u toku sa domaćim političkim zbivanjima.

www.radiob92.com

Teško je reći nešto novo o Radiju B92: u stalnoj igri na oštrici noža između polu-legalnog rada i zatvaranja, ljudi sa ovog radija su u Internetu prepoznali novi medijum za prenos informacija. Internet stranica B92 možda nije vizuelno atraktivna, ali prenosi ažurne informacije, uz mogućnost pretplate na e-mail listu OdrazB. Ako živite van dometa radio-talasa ove stanice, možete ih slušati u real audio prenosu preko Interneta.

www.romiram.co.yu

Sajt prvobitno zamišljen kao Internet izdanje radio emisije Rom i Ram, danas je postao svet za sebe. Redovno se osvežava novim materijalima, prilozi se odnose na hardver, softver i igre, moguća je Internet kupovina, a sve je to začinjeno najnovijim Web tehnologijama (Real Audio, Shockwave).

www.siicom.com

Srpska Informativna Inicijativa je poznata "virtuelna organizacija" Srba u dijaspori, koja pomaže sunarodnicima u zavičaju. Nekada smo preko njihovog računara razmenjivali elektronsku poštu sa ostatkom sveta, a danas na ovom sajtu gledamo zanimljive prezentacije: od mirror kopije B92, do Internet izdanja časopisa Pro Femina i Reč.

www.vreme.yunet.com

Za vremensku prognozu više ne morate da svraćate na My Yahoo! - postoji sajt koji uvek donosi ažurne informacije o vremenu u našoj zemlji, sa više vrsta prikaza i prognoza. Nisu zaboravljene ni satelitske fotografije.

www.bktv.com

"Televizija otvorenih očiju" se na atraktivan način predstavila na Internetu: pored šeme TV programa i kratkog izvoda najnovijih vesti, ponuda je obogaćena snimcima emisija u Real Video ili Real Audio formatu. Opšti utisak kvari na trenutke nespretan dizajn stranice, zbog velike upotrebe okvira. No, forma ovde nije od presudnog značaja - važan je sadržaj, koji ovaj sajt svakako ima.

Zabava

www.beocity.com/dejanov_kutak/

Dejana Cukića poznajemo po nastupima na muzičkoj sceni, a ovaj sajt otkriva i njegovo drugo lice muzičkog novinara. Jednostavno dizajniran sajt vodi kroz tri kategorije: intervjue, opšte vesti vezane za domaću muzičku scenu i lične stvari autora sajta. Intervjui iskorišćavaju mogućnosti medijuma, tako da se Dejan u njima pojavljuje kao posrednik između publike i gosta, koga ponekad možete čuti i videti u real audio i video formatu.

www.beonet.yu/zanetic/

Voja Žanetić, poznati kolumnista Nedeljnog Telegrafa, odlučio je da svoje tekstove ponudi javnosti i preko Interneta. Svratite svake subote da pročitate provokativna razmišljanja o našoj svakodnevici. Korektno dizajniran sajt upotpunjuju fantastične foto-montaže Voje Žanetića sa poznatim ličnostima u nemogućim situacijama.

www.bandurfilm.co.yu

Domaći filmski distributer u usponu se potrudio da filmove prezentira kroz sajt koji pre svega krasi originalna naslovna strana.

www.dokoske.co.yu

Sajt posvećen kontraverznom domaćem filmu - naći ćete isečke i saznati sve o glumcima. Lep i upotrebljiv, savršeno oslikava atmosferu filma, uz široku ali funkcionalnu i nenametljivu upotrebu Jave.

www.dv.co.yu/sfbay/

Priča je počela osnivanjem BBS-a Oreska i dobila nastavak na Internetu. Sajt je rađen u saradnji sa domaćim SF piscem i izdavačem, pa se tu nalazi dosta zanimljivog materijala, recimo ZIP arhive sa delima domaćih autora. Zaljubljenicima u SF ostaje nada da će autor nastaviti sa razvojem sajta.

www.krmaca.co.yu

Ako ste deprimirani političkim kretanjima, obavezno svratite na ovaj sajt i sagledajte stvar iz jednog sasvim drugog ugla. Ljudi koji su nekada uređivali Indeksovo radio pozorište i drugi dokazano duhovitiji autori vam garantuju dobru zabavu.

www.lukic.com/ekv

Sajt posvećen grupi koja je obeležila YU R`n`R, pravljen od strane ljubitelja, za ljubitelje. Naćićete stare snimke, poznate i manje poznate pesme u real audio formatu, slike, intervjue, tekstove, biografske podatke članova pa i njihova ne-muzička ostvarenja.

www.rcub.bg.ac.yu/pravestv/sf/

Prva i najveća stranica posvećena SF-u na domaćem Web-u, mesto koje svaki pravi SF ljubitelj mora da zabeleži u svom browser-u. Tu je kolaž prevedenih i neprevedenih priča, slika iz filmova, često postavljanih pitanja o filmovima i serijama i još mnogo toga.

www.sezampro.yu/belgrade-techno/

Beogradski klupski život ima dostojnog predstavnika na YU Web-u: na atraktivno dizajniranom sajtu naći ćete sve što je potrebno za snalaženje po beogradskim klubovima, uključujući i prikaz najpoznatijih DJ organizacija, najavu dolazećih muzičkih događanja i raspored emisija na radiju i televiziji. Tu je čak i kolekcija fajlova pogodna za početno bavljenje techno muzikom na vašem kućnom računaru.

Ostalo

www.acad.co.yu

U potpunosti posvećen najpoznatijem CAD programu današnice, ovaj sajt donosi brojne savete, obaveštenja o domaćim i svetskim događajima i prikaz relevantne stručne literature. Ukoliko pripadate CAD svetu, obavezno povremeno svratite ovde da biste bili u toku.

www.beocity.com

Sajt klasičnog dizajna, koga odlikuje bogat informativni sadržaj i redovan pregled dnevne štampe. Tehnički "potkovanije" korisnike će zanimati kutak sa vestima i savetima vezanim za Web tehnologiju, a ako vas zanima kako mi izgledamo iz perspektive Amerikanke koja živi u Beogradu, pogledajte njen vodič za "Preživljavanje u Beogradu".

www.beonet.yu

Sajt sa bogatim kulturnim i poslovnim sadržajem. Pored kolumne Vojislava Žanetića, ovde možete da pogledate i u real audio formatu odslušate top listu pesama domaće produkcije. Posebna pažnja je posvećena sportskim vestima, a ukoliko koristite IE 4.0, možete da integrišete stranu u active deskop.

www.bg-online.co.yu

Interaktivni vodič kroz prestonicu će vam pružiti korisne informacije ukoliko ste običan posetilac, ili planirate saradnju sa nekom od beogradskih firmi. Za razliku od sličnih sajtova, ovaj zadire i u manje tehničke vode kao što je moda.

www.etf.bg.ac.yu

Za ETF su vezane priče o počecima YU Interneta. Vremena su se promenila, ali ne i ETF-ov Web server: i dalje je to jedan od najvećih Web servera na YU Internetu, a zvanje najstarijeg mu ne može nikad biti osporeno. Pored informacija za studente i saradnike fakulteta, naći ćete i dosta drugih sadržaja, pa i katalog stranica na YU Web-u.

www.linux.org.yu

Linux-omanija je zapljusnula i naše prostore - mnogo je ljudi spremnih da probaju besplatan operativni sistem. Naučite nešto o istoriji Linux-a, njegovom korišćenju i skinite programe sa ftp servera...

www.serbiancafe.com

Ovaj sajt ne treba posebno predstavljati, s obzirom da je višestruki pobednik takmičenja za najbolji YU sajt. Odavde možete poslati elektronsku čestitku, učestvovati u diskusijama ili potražiti adresu poznanika. Ako želite da budete dobro obavešteni, pogledajte sportske i agencijske vesti, a Yuhoo pretraživač će olakšati lociranje drugih sajtova.

www.tips.co.yu

Na ovom mestu ćete naći korisne savete i trikove koji će vam dobro doći ako koristite programe iz paketa Office, Corel Draw!, Photoshop... Ako autori nastave sa širenjem sadržaja, budućnost će ovoj ideju doneti status sajta koji se svakodnevno posećuje.

www.yubusiness.co.yu

Poslovni vodič kroz Jugoslaviju koji predstavlja katalog domaćih firmi. Prednjače restorani i hoteli, a zastupljena je i keramička i hemijska industrija. Tu je i dvojezični pregled pravnog i ekonomskog sistema u obliku velikog broja članaka ekonomskih stručnjaka, a treba pogledati i "ekonomski barometar" beogradskog Ekonomskog instituta.

www.rcub.bg.ac.yu

Prezentacija Računskog Centra Univerziteta u Beogradu, pored stručnih informacija, nudi sadržaje zanimljive široj publici: od srpsko-engleskog rečnika, preko reda vožnje do jedne od većih baza akorda za gitaru.

www.yugoslavia.com

Jedan od prvih sajtova na Internetu čiji je sadržaj bio posvećen našoj zemlji, yugoslavia.com ulazi u petu godinu postojanja. Jednostavno i lepo dizajniran, ovaj sajt nudi opšte informacije o našoj zemlji, prikaz najnovijih vesti, tekstove o našoj kulturi i ekonomiji, ali i telefonski imenik Jugoslavije.

SLEDEĆI TEKST U PC #31
nopreview
12 priča za 12 meseci
Milan Bašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter