GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #244 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
QNAP TS-431P: Brži gde treba
Marko Nešović
TS-431, jedan od najpristupačnijih NAS uređaja iz Qnap ponude, namenjen je kućnim korisnicima i manjim kancelarijama. Prethodne Plus, U i X verzije donosile su unapređenja na raznim poljima, a model koji nam je stigao na test ima sufiks P
- PC #244 (Jun 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

QNAP TS-431P: Brži gde treba

image

Qnap TS-431 u malom pakovanju nudi četiri slota za HDD/SSD, solidan hardver, te softversku podršku koju uglavnom viđamo kod mnogo skupljih modela. Tu pre svega mislimo na razne servere, poput onih za iTunes, daljinski pristup fotografijama, muzici, video-fajlovima, ali i za video-nadzor, download, FTP, SSH, DLNA... Sve u svemu, zaokružen sistem solidnih mogućnosti, koji će zbog pristupačne cene pronaći svoj put do mnogih domova i kancelarija.

Verzija sa sufiksom P poboljšala je možda i najslabiji element serije TS-431 – hardver. Umesto Freescale ARM Cortex A9 procesora na 1,2 GHz, tu je modernija Alpine AL-212 verzija na 1,7 GHz s dva modernija ARM Cortex A15 jezgra. RAM je dupliran, pa TS-431P može da se pohvali gigabajtom sistemske memorije. Izostao je eSATA konektor koji je kod većine korisnika i tako skupljao prašinu, a zahvaljujući modernijem hardveru, smanjena je i potrošnja sa 33,75 W na 26,7 W pri opterećenju i sa 14,84 W na 11,65 W u idle modu, dakle ušteda preko 20 odsto. Ostatak se praktično nije menjao, kako enterijer, tako i eksterijer. Isto kućište sa identičnim rasporedom konektora, od kojih bismo izdvojili dva gigabitna LAN priključka s mogućnošću agregacije, ali i tri USB 3.0 porta, od kojih jedan na prednjoj maski, za jednostavno povezivanje eksternih uređaja na lokalnu mrežu.

image

Sa bržim hardverom unapređena je responzivnost svih elemenata NAS-a, pa ćete mnogo manje čekati na odziv, posebno pri prenosu podataka, ali i kada su aktivni razni serveri, od kojih većina troši procesorsku snagu. Ne treba zaboraviti ni da u NAS 431 serije možete udomiti čak 40 TB podataka, a da odličan operativni sistem QTS omogućava čitav niz primena – od onih namenjenih kućnim korisnicima (backup, sinhronizacija, download, medija server, FTP…) do SMB rešenja (video-nadzor, Web server, SSH, VPN…). S verzijom 4.3.3, interfejs deluje „svežije“, a raspored opcija je logičniji, pa je pravo uživanje raditi s Qnap uređajima preko QTS-a, bilo da ste početnik, bilo da ste stari vuk. Ne treba zaboraviti ni QnapCloud mogućnosti za daljinski pristup, ali ni aplikacije za pametne telefone preko kojih možete da obavite 99 odsto stvari, bez potrebe da uključujete računar i logujete se direktno na NAS. Zahvaljujući prirodi QTS-a koji je uveliko otvoren i podržava veliki broj različitih aplikacija, mogućnosti su praktično neograničene, a velika je šansa da ćete imati po nekoliko različitih aplikacija za isti posao, pa skoro uvek možete da birate verziju koja vam najviše odgovara. Primera radi, kao alternativa Qnap DLNA medija serveru postoji bar još četiri verzije koje rade isti posao (po nama, Serviio je najbolji), pa neće biti problema da pronađete aplikaciju za posao koji treba da uradite.

I ovoga puta Qnap je poslušao svoje korisnike i doterao već dobar TS 431 unapredivši ga baš tamo gde su evidentirane slabe tačke prošlog modela. Da stvar bude bolja, novi TS 431P menja model „bez P“ sa cenom koja je niža od one po kojoj se u startu prodavao TS 431. Ako na to dodate da ovaj NAS košta kao četiri hard diska od po 3 TB, treba li vam bolja preporuka?Mikroprinc
http://www.mikroprinc.com
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter