GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #32 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #32 (Februar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Ovu stranu često koristim da bih sumirao teme o kojima pišemo u novom broju "PC"-ja, ali ću ovog puta morati da počnem od teme o kojoj ne pišemo. 26. januara, dok je naš časopis bio u štampi, objavljena je vest o najvećoj transakciji u istoriji računarske industrije: Compaq je, za 9.6 milijardi dolara, kupio Digital Equipment Corporation. Transakcija je otvorila mnoga pitanja, o kojima ćemo pisati sledećih meseci: za većinu analitičara najinteresantnije je kako će se novonastali gigant nositi sa IBM-om, a "smrtni" korisnici Interneta sa zebnjom pomišljaju na mogućnost da Compaq kaže `hasta la vista` Web pretraživaču sličnog imena, kome pristupaju svi domaći surferi.

Moje pitanje se odnosi na procesore - da li je važan motiv za ovu kupovinu bila Alpha, jedan od tehnološki najnaprednijih procesora današnjice, ili će Compaq i ubuduće graditi svoju strategiju na personalnim računarima i Intel-ovim procesorima, koji su mu doneli toliki uspeh? Intel, izgleda, nije zabrinut: 26. januara (slučajna koincidencija?) je predstavljen novi Pentium II koji radi na 333 MHz i koji će krajem godine preći granicu od 400 MHz. Srećom, većina ključnih informacija je već neko vreme poznata, pa u ovom broju pišemo o novom procesoru, kao i o Merced-u, njegovom nasledniku koga očekujemo krajem 1999.

Stvari u svetu se, dakle, sve brže razvijaju, a kako mi hvatamo priključak? Napravili smo jedan vredan koncepcijski korak napred, kada je Savezna vlada usvojila "Strategiju razvoja informatike u SRJ". Ovim aktom je osnažena teza da informatika predstavlja jednu od infrastrukturnih poluga razvoja i ukazano na ono što bi državni organi trebalo da urade da bi ubrzali njen razvoj, ali konkretni efekti tek treba da se pokažu. Jedan od njih je već vidljiv na polju komunikacija - Telekom Srbije je zainteresovanim firmama ponudio bazne ISDN priključke. Na narednim stranicama pročitaćete da je u pitanju tehnologija koja se u svetu afirmisala još pre nekoliko godina i da ISDN kod nas nije ni jeftin ni svuda pristupačan, ali će samo njegovo postojanje za korisnike Interneta koji kubure sa vezama predstavljati otkrovenje.

Da bi i kraj uvodnika bio nestandardan, neću nabrojati ostale tekstove koje ćete rado čitati. Umesto toga, skrećem vam pažnju na sledeći broj "PC"-ja, koji će izgledati sasvim drugačije - došlo je vreme za prelazak na još kvalitetniju tehnologiju štampe i kompletan redizajn časopisa, koji treba da donese moderniji izgled i olakša pronalaženje informacija. Vidimo se 5. marta!

SLEDEĆI TEKST U PC #32
nopreview
Spor bez pobednika
Milan Bašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter