GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #245 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #245 (Jul/Avgust 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Sredinom juna korisnici mobilne telefonije u Evropskoj uniji konačno su se otarasili nepopularnih roming troškova. To je važan korak prema trenutku kada ćemo svojim mobilnim uređajem, u okviru osnovne pretplate, komunicirati ma gde se u svetu nalazili – logična želja do čijeg će ostvarenja biti potrebno još mnogo godina, naročito za korisnike u Srbiji. Ipak, i za nas je ukidanje rominga u EU značajno – makar ćemo se lakše snalaziti Telekomunikacionim operatorima nije lako da se odreknu ogromnog prihoda koji dobijaju lako, bez mnogo realnih troškova. Sećamo se kako je bilo s telefoniranjem – ako su visoke cene međunarodnih poziva i bile smislene u doba komutacije vodova, kada je trebalo rezervisati bakarnu paricu do Amerike za svaki razgovor, Internet je doneo praktično besplatnu komunikaciju. A ipak, godinama su oni koji nude VoIP tretirani kao kriminalci – čak su i nama slali inspekciju da nas „plaši“ što smo se usudili da pišemo o Gigaset telefonu koji omogućava Voice-over-IP servis. Sada je slična priča sa romingom: realno je to razmena data saobraćaja koja slično košta ma gde da se nalazite, a ipak su cene paprene.

Prenos podataka u romingu je preskup, a Internet vam je kada ste u romingu najpotrebniji – navigacija, satnica poletanja aviona, obaveštenja o objektima koje želite da posetite, dogovori sa saputnicima, ponekad i Translator... U današnje vreme pristup Internetu bi trebalo da bude osnovno ljudsko pravo, koje je EU sada obezbedila svojim građanima. Čak je i njihovoj moćnoj birokratiji bilo potrebno nekoliko godina da slomi otpor mobilnih operatora, pa su visoke cene data roaming-a nestale tek 15. juna, uz nešto „sitnih slova“ koja i dalje opstaju u pojedinim ugovorima. Pošto je teško očekivati da će se naša država odvažiti na sličan korak, putnicima ostaje samo da se... snalaze. Kažu da smo u tome šampioni.

Šta, dakle, da radite kad letos krenete na put? Za početak pogledajte ponudu vašeg mobilnog operatora, pošto mts i Vip mobile nude privatnim korisnicima (doduše skromne) data roaming pakete. Ako vam je potrebno više Interneta – a potrebno vam je – možete da se uzdate u Wi-Fi koji ćete pronaći na mnogo mesta. InstaBridge mobilna aplikacija tu može da bude od velike pomoći, a ne treba zaboraviti ni SBB-ovu UNIFI Travel ponudu. Najzad, možda se odlučite za lokalnu prepaid karticu koja će, ako je kupite u nekoj od zemalja EU, važiti i u drugim državama. Zvuči dobro, ali nije baš uvek jednostavno – u nekim mrežama tu karticu treba aktivirati, što podrazumeva razgovor s operaterima na lokalnom jeziku, a i izbor nije jednostavan jer treba znati koja mreža kako funkcioniše. Ako nemate koga da pitate, možda ćete završiti s karticom koja ne obezbeđuje željeni komfor. Ipak, vredi se potruditi.

Ukoliko dosta putujete, ima smisla da nabavite karticu koja daje dovoljno data saobraćaja na čitavoj teritoriji EU (pa i šire). U susednim državama možete da nađete takve kartice – iskusni putnici preporučuju rumunski Vodafone i hrvatske Bonbon SIM-ove, koje (reklo bi se) posle možete da dopunjavate i odavde koristeći platnu karticu. Doduše, tu mogu doći do izražaja „sitna slova“ u ugovorima koje smo pominjali, po kojima je besplatan roming obezbeđen građanima EU, a ne turistima. Srećom, ne rizikujete mnogo – samo onaj kredit koji ste uplatili na prepaid karticu. Šta ćete, nije ni lako ni jeftino biti građanin sveta, ali sam siguran da naši čitaoci to već jesu, te da će na svakom mestu doći do Interneta. Provedite prijatne letnje mesece ma gde (ne) putovali i... vidimo se 1. septembra!



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter