GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #245 > Gizmodrom
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kofer pun tehnike
Branislav Bubanja
Stiglo je leto, vreme je za pakovanje kofera i odlazak na zasluženi odmor. Nekadašnji "paradajz turizam", kada se na put nosila puna torba hrane, zamenjen je "tehnološkim turizmom" - kakav bi to bio odmor kad nam pri ruci ne bi bili svi omiljeni gadžeti. Prikupili smo puno zanimljivih predloga, a vi odlučite koliko kilograma tehnike možete (ili morate) da ponesete
- PC #245 (Jul/Avgust 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kofer pun tehnike

U letnjem broju PC Press-a sakupili smo slušalice, zvučnike, baterije, punjače, foto-aparate, kamere, dodatke za telefone i tablete, koriste Android i iOS aplikacije i ostale sitnice. Čitav kolaž objavili smo u PC#245, a za ovo Web izdanje izdvojili smo slušalice, zvučnike, baterije i punjače...

Slušalice i zvučnici

Kakav je to odmor ako na plaži ili terasi hotelske sobe ne možete da slušate muziku koja će smetati komšijama? Nekada je u tu svrhu korišćen laptop, ali on je nepraktičan i retko ko ga pored svih ostalih gadžeta danas nosi sa sobom. Tu je i telefon, ali on je nekako tih - kada se nalazite na plaži neće obezbediti kvalitetan zvuk, a dok putujete, ipak morate da koristite slušalice.

image

Muzika uz KUMA

Tokom putovanja jedan od velikih problema je kada želite da slušate muziku zajedno sa svojim saputnikom ili saputnicom. Pošto su pesme obično pohranjene u telefonu, uobičajena situacija je da se "bubice" podele tako da svaki slušalac koristi jednu slušalicu. Koliko je samo to nepraktično... Zato predlažemo Maxell Mxh-Hp650 KUMA slušalice. Na prvi pogled deluju kao sasvim obične slušalice koje se nose na glavi, ali kriju jednu korisnu funkciju - na sebi imaju ugrađen dodatni 3,5-mm audio-izlaz. To znači da Maxell KUMA slušalice možete da prikačite na telefon, a saputnik svoje slušalice poveže s vašim i svako će čuti muziku u maksimalnom kvalitetu. Od dužine kabla drugih slušalica zavisi kolika je maksimalna razdaljina između dva slušaoca, pa ne morate da se gurate, već se udobno namestite u sedištu i uživajte u muzici.

Kao zgodan dodatak, Maxell KUMA slušalice na kablu imaju ugrađen i mikrofon, pa mogu da se koriste i za telefonske pozive. Ako i druge slušalice pripadaju istom modelu, niz povezanih slušalica može da se kaskadno produžava, praktično unedogled.

Cena: 1.990 din.

Bez žice do ušiju

image

Ukoliko ne želite da budete vezani za izvor zvuka, a da ipak uživate u kvalitetnoj muzici, predlažemo in-ear Bluetooth slušalice. JBL Consumer E25 BT in-ear su bežične (po načinu prihvatanja zvuka), ali moramo su leva i desna slušalica ipak povezane kablom. To nije problem, jer se na kablu nalazi i štipaljka koja može da se uhvati za majicu, što predstavlja i dodatnu sigurnost da ih ne izgubite. U štipaljku je ugrađena baterija koja omogućava do osam sati reprodukcije. Pored štipaljke, na kablu se nalaze i uobičajeni kontrolni centar s tri tastera, kao i mikrofon. Uz slušalice se dobijaju silikonske navlaka za uvo u tri veličine, kao i mekanu torbicu za njihovo nošenje kada nisu u upotrebi. Izaberite jednu od četiri boje kompleta.

Cena: 7.800 din.

image

Vodeni zvučnik

Muzika na plaži se podrazumeva, samo što je okruženje puno peska i vode opasno za telefon i zvučnike. Zato telefon spakujte u torbu i povežite ga putem Bluetooth-a sa Xwave B Under Sea zvučnicima i ne razmišljajte više o tome. Snaga od 3 W dovoljna je za uživanje u muzici tokom sunčanja, a ako se slučajno zvučnik zaprlja, jednostavno ga pokvasite i operite - po IPX4 standardu zaštićen je od prolivanja vode preko njega. Zvučnik je specifičan i po tome što ima vakuumsku gumenu stopu, pa može da se zalepi i u kupatilu, u kadi ili tuš kabini, pa eto korisne primene i kad se vratite s mora. Inače, u ponudi postoji desetak varijanti ovog modela u atraktivnim i jarkim bojama.

Cena: 1.490 din.

Žurka u džepu

image

Ljubitelji dobrog provoda koji vole da prave žurke na plaži ne mogu da očekuju da će na letovanje nositi neko ozbiljno ozvučenje. Ali i za to postoji rešenje. B&O Beoplay P2 ima glasan i jasan zvuk, a može da se nosi u ruci. Ovo je Bluetooth zvučnik sa 2*15 W basom i tviterima koji u pikovima "izvlače" 2*50 W. Kvalitet zvuka je fantastičan i uporediv s mnogo većim audio-sistemima, a snaga mu je dovoljna za napravi ozbiljnu i glasnu zabavu na plaži. Kod ovog zvučnika i kontrole su neobične. Komande se zadaju "trešenjem" uređaja, a konfigurabilne su preko telefona, instaliranjem odgovarajuće aplikacije. Ugrađena baterija dovoljna je za celovečernju zabavu, a u prilog zvučniku ide i to što je otporan na vodu.

Cena: 23.000 din.

Baterije i punjači

Strašno je kad vam se isprazni mobilni telefon, zar ne? Nemogućnost da se na Facebook-u objavi slika koktela koji upravo pijete ili da se propusti brzopotezno lajkovanje nekog posta, ili odvojenost od Viber-a, dovodi do ozbiljnih psihičkih posledica. U takvoj situaciji spas su eksterne baterije, neizostavan prateći inventar u svakoj putnoj i ličnoj torbi.

image

Radi na sunce

Solar Power Bank ES500 je interesantan zato što s njim bukvalno nikad nećete biti u situaciji da vam telefon ostane prazan. Baterija kapaciteta 5000 mA dovoljna je za jedno, možda i dva dopunjavanja telefona. Ali to ovde ne predstavlja problem, s obzirom na to da se osim uobičajenim putem, ova "banka struje" može dopuniti i držanjem na suncu. Brzina solarnog punjenja nije velika, ali je zgodno što na taj način možete istovremeno da dopunjavate power bank i da s njim punite telefon. Otporan je na vodu, pa ga bez razmišljanja možete iskoristiti na plaži, kampovanju ili bilo gde u prirodi. S tim na umu, uz punjač se dobija i karabinjer, pa ga možete zakačiti za ranac i tako ga dopunjavati dok ste u pokretu.

Cena: 1.790 din.

image

Prenosiva električna centrala

Ako sa sobom nosite veći broj elektronskih uređaja, važno je da ih sve možete dopuniti u paralelno, čak i kada niste blizu strujnog priključka. Zato bi trebalo da razmislite o power bank-u velikog kapaciteta, a najveći koji smo mi uspeli da pronađemo jeste Denver PBA-16001. Jeste da je malo veći i teži od običnih eksternih baterija, ali u ovom slučaju to je opravdano jer ima kapacitet od čak 16.000 mAh. Baterija ima dva USB izlaza (5 V, 1 A i 5 V, 2,1 A), pa je njim moguće istovremeno puniti dva uređaja, a kapacitet mu je dovoljan za punjenje četiri do pet gadžeta. Ako planirate kampovanje ili duži boravak na lokaciji koja ima ograničen pristup električnoj energiji, ovo je dodatak koji morate da imate uz sebe.

Cena: 3.490 din.

image

Univerzalni putni adapter

Ako ste se uputili na neku destinaciju koja ima različite standarde za strujne priključke, neophodno je da nabavite odgovarajuće konektore. A da ne biste previše razmišljali, najbolje je da se opremite nekim univerzalnim putnim strujnim adapterom, kao što je Gembird TPA-002 koji se sastoji od četiri adaptera. Prilagođen je za upotrebu u svim državama u Evropi i većini država u Severnoj i Južnoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Africi, a na njega možete da priključite uređaje sa evropskim ili američkim strujnim konektorom.

Cena: 720 din.

Višestruki USB punjač

image

Kad se već na odmor nosi veliki broj gadžeta, trebalo bi ih redovno puniti. Ali problem je što u hotelskim sobama i apartmanima najčešće nema dovoljno slobodnih priključaka, pa kreće žongliranje i razmišljanje da li je bolje isključiti televizor ili klimu dok se uređaj ne napuni. Da biste to izbegli, nabavite jedan univerzalni USB punjač koji ima tri ili (još bolje) četiri USB porta. Jedan od modela koji smo i lično probali ima tri USB porta: jedan 5 V, 3,1 A i dva od 1 A. Na taj način možete istovremeno da napunite više uređaja koji će biti prikačeni na jedan priključak u zidu.

Cena: 550 din.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter