GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #246 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Laptopi: 6 za 10
Voja Gašić
Dok čekamo Windows 10 Fall Creators Update i čekiramo svaki build, Microsoft je nekolicini nestrpljivih testera u Srbiji obezbedio sedam laptop računara na kojima mogu da se provere nove mogućnosti. Karakteristikama su daleko iznad konfekcijskog nivoa kakav viđamo u domaćim radnjama, a to važi i za cenu. Bilo je zadovoljstvo testirati ih
- PC #246 (Septembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Laptopi: 6 za 10

image

Dva računara iz programa Microsoft’s First League već su prikazana u našem časopisu i na protalu, a radi se o modelima Acer Switch Alpha 12 (PC #242) i Lenovo Yoga 510 (PC #243). Svaki od njih bio je zanimljiv na svoj način, ali Acer se izdvojio višom rezolucijom (2160×1440) od ostalih prisutnih modela koji su listom FullHD i Acer Active Pen olovkom koja je kao stvorena za Ink&Pen novotarije i Paint 3D koje donosi Creators Update.

Svi računari bazirani su na Core ULV procesorima šeste ili sedme generacije, pa im je zajednička karakteristika zaista dugotrajna autonomija. Acer je karakterističan po još jednom detalju: Core i5 procesor, koji je imao samo još jedan model. Za početak, u tabelu smo dodali i već opisane modele, kako biste stekli neki opšti utisak, a za cene - bolje da ne pitate previše, ako niste baš ozbiljan kupac.

Za ovo Web izdanje izabrali smo dva laptopa - za test ostalih i tabelu karakteristika pogledajte PC #246.

ASUS ZenBook UX510U

image

Zenbook se od ostalih izdvojio po konceptu - moćnije je konfigurisan, jedini opremljen dodatnom NVIDIA grafikom (955M) i jedini sa čak 16 GB RAM-a. UX510U je zapravo klasičan moćni ultrabook koji konceptom sugeriše da treba da bude vaš jedini računar - ako preferirate da imate samo jedan računar.

Uz SSD od 512 GB, dovoljno je moćan da pokrene mnoštvo aplikacija i obavlja gotovo sve vrste zahtevnih zadataka, sve do video i 3D renderinga, što uključuje i vrlo pristojne performanse u igrama. Sve to u Windows 10 Pro verziji kojom je standardno opremljen i bez vidljivog zagrevanja ili znakova obaranja takta usled "premora" i uz zavidno dugu autonomiju čak i u dosta opterećenom režimu.

Sve je to samo bljesak za one koji se još nisu poigrali pravim moćnim zverkama. Od ASUS-a sam očekivao malo više inovacija, jer sam tako navikao. Primera radi, već petu godinu sa zadovoljstvom koristim Transformer T100 s 2 GB RAM-a i 64 GB SSD-om (+64 GB SD Card) i čini mi se da je on čak primereniji Windows-u 10. Uprkos nižoj rezoluciji T100 ima ekran osetljiv na dodir i rasklapa se na tablet i periferije, dok UX510U nije convertible i nema ekran osetljiv na dodir. Ipak UX510U je savršena mašina za one koji teško menjaju korisničke navike ali žele što moćniji PC. A dovoljno je pomenuti da je izašao novi model koji ispravlja sve zamerke.

Lenovo Yoga 910

image

Kako idemo dalje uređaji se polako smanjuju, pa je Yoga 910 još tanja od prethodna dva modela, ali joj je zato dijagonala ekrana manja za 1,7". To neće mnogo smetati jer je ekran izuzetno kvalitetan, osetljiv na dodir, a convertible koncept opet se ogleda u mogućnosti da se tastatura okrene za 360 stepeni i tako formira tablet. Začudo, zbog nešto manjeg ekrana, meni je bio prijatniji za korišćenje nego Envy - ipak ni tablet ne može da bude beskonačno veliki, a 15,6" je verovatno granica ugodnosti korišćenja.

Lenovo ističe watchband šarke kojima su vezani ekran i tastatura (telo) računara ali, da sad budem sitničav na drugu stranu, nazubljene šarke duž celog kućišta meni deluju nekako suviše kitnjasto u MadMax stilu, a da mi ne ulivaju dodatnu sigurnost da će mehanizam duže trajati. Uostalom, koliko puta će čovek za života (računara) posuvratiti tastaturu da bi radio u tablet modu?

iako preferiram B&O, za svaku pohvalu su ugrađeni i vrlo lepo postavljeni JBL zvučnici. Za ljubitelje Windows 10 novotarija tu je čitač otiska prsta, pa možete odmah da testirate Windows Hello logovanje bez dodatnih uređaja i drajvera. Sistem je skoro apsolutno siguran - naravno, pod uslovom da vam se na vrat ne navuče apsolutno uporan haker. Za pohvalu su i USB Type-C priključci za punjenje računara, spoljni displej i punjenje spoljnih uređaja.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter