GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #32 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Prema Web interfejsu
Dejan Ristanović
Planovi o kojima smo pisali pre mesec dana u potpunosti su ostvareni - SezamPro sada radi na 71 liniji. Vreme je za novi korisnički interfejs.
- PC #32 (Februar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Prema Web interfejsu

Zadivljujuće je kako tehnologija olakšava stvari koje su do juče predstavljale veliku glavobolju: da bi se sistem proširio za petnaestak novih linija, trebalo je razvlačiti žice, instalirati analogne modeme i orman za njih, sve to hladiti, lemiti kablove prema terminal serveru, danima se baviti "zemljanim radovima"... A sada je, zahvaljujući primarnom ISDN-u, instalacija 30 novih dial-in linija protekla gotovo bezbolno: trebalo je samo instalirati 2 mbit/s modem i Ascend MAX 4000 terminal server, pa je sve proradilo "samo od sebe". Naravno, Sezamov softver morao je da bude modifikovan, kako bi se prilagodio Ascend-ovoj verziji Radius protokola i zadavanja paketnih filtara, ali je posle par dana sve bilo u punom pogonu, pa se Sezam sada lako dobija u bilo koje doba dana ili noći. Novi "digitalni" broj je, da podsetimo, 011/3249-820; on omogućava pristup sistemu i pretplatnicima Telekomovog baznog ISDN priključka.

Reorganizacija mreže

Mogućnost da se na vezi istovremeno nađe preko 70 korisnika predstavlja veliki izazov za Sezamovu lokalnu mrežu: iako kompletan saobraćaj sa Internetom teče preko terminal servera, prenos elektronske pošte, sadržaja konferencija i fajlova pristiglih sve popularnijim GetOrder servisom opterećuje mrežu i lokalne servere. Zato smo procenili da je vreme za prelazak na sledeću generaciju opreme - mrežni saobraćaj je optimizovan instalacijom Hewlett-Packard-ovog switching hub uređaja (highway.sezampro.yu), a u servere su ugrađene 100 megabitne Ethernet kartice. Time je ubrzan odziv sistema, stvoren prostor za dalja unapređenja, ali i olakšana dijagnostika, pošto switching hub omogućava efikasno upravljanje mrežom, lociranje uskih grla i eventualnih neispravnih komponenti.

Istovremeno je u mrežu uključen još jedan Windows NT server, namenjen Web domenima: posle seminara Internet `98, na Sezamu je registrovano preko 300 domena velikih domaćih firmi, što je zahtevalo dodatne resurse. Očigledno je veliko interesovanje za virtuelne Web host-ove, pa će jedan od sledećih Sezamovih zadataka biti instalacija alata koji će omogućiti administratorima tih domena da koriste napredne tehnologije koje poboljšavaju funkcionalnost Web strana.

Drugi važan zadatak je pristup sadržajima Sezama kroz Web interfejs - ma koliko konzolni pristup bio efikasan, novi korisnici žele da čitaju konferencije i učestvuju u njihovom radu bez upoznavanja komandi i peripetija sa telnet klijentima. Trenutno je u finalnoj fazi testiranja alternativni metod pristupa sadržajimaSezama, koji se odvija isključivo kroz Web browser - pretplatnik pristupa adresi sezam.sezampro.yu, unosi korisničko ime i lozinku i... sadržaji su pred njim. Sigurni smo da će takva mogućnost dalje uvećati ne samo broj poruka u konferencijama, već i broj ljudi koji učestvuju u njima, što će doneti nove ideje i predloge za mesece koji slede...

SLEDEĆI TEKST U PC #32
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter