GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #249 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kolekcija Partizan Security
Dejan Ristanović
Na domaćem tržištu uređaja za nadzor pojavila se nova zvezda - Partizan Security. To je britanski brend koji donosi sve što je potrebno za realizaciju video-nadzora u jednom koferu, po povoljnoj ceni i sa 3 godine garancije. Isprobali smo prve pristigle modele iz njihove ponude
- PC #249 (Decembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kolekcija Partizan Security

image

Video nadzor mnogi posmatraju kao neku vrstu luksuza – jasno je da on bitno povećava bezbednost poslovnog prostora ili stana, ali se i dalje percipira da uvođenje i održavanje video nadzora predstavlja veliki trošak. Čak i kada se odluče da uvedu video nadzor, mnoge firme stave po jednu ili eventualno dve kamere skromnijih karakteristika, dok podatke snimaju na hard-disk nekog PC-ja koji već postoji u mreži. Takav video nadzor svakako predstavlja pozitivan pomak, ali ne i pravo rešenje: sve naoko funkcioniše dok je stanje redovno, ali posle incidentne situacije se pokaže da je na mutnoj slici snimljenoj u uslovima slabog osvetljenja teško identifikovati napadača, ili čak da je lopov ukrao (i) PC na kome su snimci pljačke. Šta je alternativa, ako smatramo da su profesionalne kamere visoke rezolucije jako skupe a da kvalitetan uređaj za snimanje košta pravo bogatstvo?

Integrisani sistem

Za spoljnu montažu
Kamera IPO-VF5MP PoE 2.0 stiže u robusnom kućištu predviđenom za spoljnu montažu i zaštićenom po IP66 standardu. Taj standard podrazumeva potpunu zaštitu od prašine, ulja i drugih nekorozivnih supstanci, zaštitu od vode (čak i od snažnih mlazeva vode) i potpunu izolaciju kamere od okoline. Kamera radi u širokom temperaturnom rasponu od -40 do +60 °C, dakle pri svakom vremenu koje se može očekivati na ovim meridijanima. Opremljena je 5 Mp senzorom koji obezbeđuje striming slike u rezoluciji 2592×1944. Varifokalno sočivo ima žižnu daljinu između 2.8 i 12 milimetara, što znači da može da snima veoma široku sliku. Ugrađene IR diode omogućavaju snimanje u potpunom mraku (tada je slika crno-bela), u kom slučaju kamera „vidi“ objekte na udaljenosti do 40 metara.

Partizan Security donosi nov, svež pristup čitavoj problematici, posmatrajući video nadzor celovito i nudeći rešenje koje pokriva sve potrebe, pri tom držeći cenu na prihvatljivom nivou. To znači da se od vas ne očekuje da sami tražite softver za snimanje, aplikacije na mobilnim uređajima koje (često se ispostavi – nepotpuno) mogu da pristupaju kamerama, da smišljate kod kog ćete cloud provajdera skladištiti video-materijal... Sve dobijate u paketu, povezano i testirano, tako da opremu možete instalirati i sami, mada je uvek bolje osloniti se na sertifikovanog instalatera. Za prvi test Partizan Security arsenala dobili smo digitalni video-rikorder NVR NVM-421 s ugrađenim hard-diskom kapaciteta 4 TB na koji se direktno mogu povezati četiri kamere rezolucije 5 Mp ili osam kamera rezolucije 2 Mp. Najlepše je to što video-rikorder podržava prikaz slike na 4k monitoru. Na njega smo povezali kameru za unutrašnju montažu (mini dome) IPD-2SP-IR full HD rezolucije i IPO-VF5MP kameru za spoljnu montažu, s varifokalnim objektivom 2.8-12 mm i rezolucijom 5 Mp.

Već na prvi pogled vidi se koliko je čitav sistem fleksibilno osmišljen. Kamere se mogu napajati preko Ethernet mreže što je uvek najjednostavniji način (Power over Ethernet, PoE), ali postoji i mogućnost dovođenja nezavisnog napajanja, pošto kamera ima i priključak za njega. Ukoliko, dakle, instalirate Partizan umesto nekih postojećih (možda analognih) kamera pa već imate razvučene kablove za napajanje, nema potrebe da investirate u poseban PoE svič. Sam rikorder je kompaktan i jednostavan za korišćenje, s osnovnim tasterima za kontrolu, daljinskim upravljačem i mišem koji će doći do izražaja kada ga povežete s monitorom.

U tri koraka

Sistem smo pokrenuli veoma lako – povezali smo video-rikorder u lokalnu mrežu, a zatim i kamere na njega, pošto ima već ugrađen PoE switch (alternativno, kamere možete uključiti u nezavisni PoE svič, ako vam takva konfiguracija više odgovara), zatim smo ga HDMI kablom povezali s standardnim PC monitorom, uključili napajanje i... to je otprilike sve što je bilo potrebno. U konfiguracionom softveru smo potvrdili vremensku zonu, kamere su automatski prepoznate i za trenutak se na ekranu pojavio klasični pregled u kome je po četvrtina posvećena svakoj od kamera.

Sobna kamera
image
IPD-2SP-IR je kamera koju montirate u zatvorenom prostoru, recimo na tavanici sobe. Primarna namena ipak nije oslabila kućište, koje je zaštićeno po IP55 standardu. Metal sprečava svako oštećenje kamere, koja može da radi na temperaturama od -20 do +55 °C. Rezolucija slike je full HD (2 Mp), a IR diode omogućavaju i snimanje u mraku (slika je tada crno-bela) uz domet do 30 metara. Sve u svemu, odlično rešenje za 24-časovni nadzor neke prostorije ili hodnika.

Zanimljiva faza je bilo ispisivanje QR kodova preko kojih smo mogli da instaliramo mobilnu aplikaciju za Android odnosno iPhone/iPad po imenu Partizan Device Manager. I ta procedura je jednostavna – instalirate aplikaciju, registrujete se na sajtu proizvođača, kliknete na link u e-mail-u koji će vam biti automatski poslat kako biste potvrdili e-mail adresu, a zatim uparite mobilni uređaj s rikorderom tako što kroz kameru „pogledate“ kod na njemu (možete i da otkucate kod, naravno). Posle toga aplikacija omogućava pristup kameri (gledanje u realnom vremenu), ali i snimcima koji su uskladišteni na disku ili SD kartici. Najlepše je to što aplikacija odmah radi u svakoj postojećoj mreži – nije potrebno nikakvo podešavanje na ruteru, prosleđivanje portova i slično.

Vredi potrošiti nešto vremena i na podešavanje snimanja – možete se opredeliti da stalno snimate feed sa svih kamera (što svakako preporučujemo) ili se osloniti na trigere tj. nastupanje odgovarajućih događaja, kao što je neko kretanje u polju koje kamera pokriva. Podešavaju se i parametri snimanja, rezolucija (ne mora biti najviša, u zavisnosti od toga koliko prostora imate na raspolaganju) kao i broj frejmova u sekundi.

Ovo je samo naš prvi susret s Partizan Security opremom i servisima, koji su već u startu ostavili odličan utisak. Postoje i kompleti u specijalnom koferu s DVR uređajem, četiri kamere i svim potrebnim delovima za ugradnju: držačima, kablovima dužine po 18 metara sa konektorima za napajanje i video signal, napajanjem 12 V i razdelnikom. Potrebno je samo da ubacite hard-disk i postavite kamere na željena mesta. UK brend Partizan, koji se razvija od 2008. godine, donosi i druga rešenja za kontrolu pristupa, nadzor i obezbeđenje o kojima će biti reči u narednim tekstovima.



Lunatronik,
www.KLT.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #249
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter