GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #250 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #250 (Januar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Šta se desilo u računarskom svetu tokom 2017. godine? Mnogi će olako reći - baš ništa. "Samo" smo dobili nove generacije Intel i AMD procesora, dva ozbiljna unapređenja Windows a, SSD ove i hard diskove većeg kapaciteta, ulicama Beograda se razvlače optički kablovi, svi smo prešli na mobilni banking... O IT ju se na sve strane priča, a opet imamo utisak da je naš računar nekako previše... isti. Kao da je računarstvo pojelo računare

Kada smo, pre 250 brojeva i gotovo, uh, četvrt veka pripremali prvi broj časopisa "PC", računar je bio sve, toliko važan da smo po njemu nazvali časopis. Dobro, pominjani su i drugi uređaji (štampači, skeneri...) ali svi oni su bili u službi računara. Realno govoreći, PC tada nije mogao mnogo toga - na njemu ste mogli da programirate, pišete, obrađujete podatke, pa čak i da, ako ste veoma strpljivi, prelamate časopis, a komunikacije su se svodile na razmenu tekstualnih poruka preko BBS ova. I pored te skromne upotrebne vrednosti, i pored činjenice da su izgledali kao bele kutije koje nikad nisu videle atelje industrijskog dizajnera, računari su za korisnike bili izvor neopisivog uzbuđenja i zadovoljstva. Svaka nova verzija Windows a ili nekog programa očekivana je s velikim uzbuđenjem i do najsitnijih detalja diskutovana u hakerskim krugovima, a naravno i na stranicama našeg časopisa.

Današnji PC je beskrajno upotrebljiviji i predstavlja centar našeg digitalnog identiteta. Računar je osnovna alatka: na njemu radimo, pomoću njega komuniciramo, na njegovim diskovima držimo fotografije, s njega gledamo filmove i serije... PC, bilo da je desktop ili notebook, danas lepo izgleda, toliko da su i kućišta postala providna kako bi prikazala lajt šou LED elemenata, dok tastature svetle raznim bojama u zavisnosti od izabranog režima. A opet, sve to nije uzbudljivo, a novu verziju Windows a instaliramo samo kada nam je automatski update nametne, proklinjući Microsoft što ćemo morati ponovo da podešavamo .manifest fajlove i ključeve u registry bazi. Krivicu za to dobrim delom snose softverske firme, koje kao da su prestale da posmatraju potrebe običnog korisnika. Recimo, zar ne biste jedva čekali da instalirate novu verziju Windows a kada bi ona obezbedila da budući update ovi teku u pozadini, bez potrebe da posle njih restartujete računar? Čak i kada uzbudljive novosti postoje, autori softvera ne čine dovoljno da nas upoznaju s njima - jeste li, recimo, znali da Fall Creators Update omogućava da povežete računar i smartfon i onda direktno prosleđujete sajtove, pretrage i članke s telefona na PC i obratno?

Uzbuđenje se preselilo najpre na smartfone a sada, pošto su i oni postali "dosadni", u fokus dolaze "inteligentni" gedžeti, od usisivača i perača prozora, preko pametnih frižidera i klima uređaja, pa do robota s kojima ćemo živeti i koji će nam pomagati u mnogim svakodnevnim poslovima ili automobila koji će nas voziti tamo gde smo pošli i kasnije se sami vraćati kući. Godina čije poslednje dane ispraćamo donela nam je ne samo najave, već i vrlo upotrebljive proizvode, a veštačka inteligencija je konačno živnula, u šta me je uverio moj iPad koji je s lakoćom prepoznao ljude na svim fotografijama, i čak znao da sam na slikama iz dana osnivanja časopisa "PC" (pa i na još ranijima) ipak ovaj današnji ja. Valjda uz savremene tehnologije ljudi ne stare, pa ću ih se s zadovoljstvom držati i tokom narednih decenija, što preporučujem i svima vama.

Za početak, provedite prijatne Božićne i Novogodišnje praznike i... vidimo se u februaru!




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter