GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #250 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Godina 2017: Od kriptovaluta do veštačke inteligencije
Tatjana Ostojić
Šta je obeležilo 2017. u svetu vrhunskih tehnologija i šta da očekujemo naredne godine? Ovoga puta se nismo pravili da sve znamo, već smo za mišljenje pitali vodelje ljude domaćih ICT kompanija/ Ako bi trebalo da ukratko sumiramo odgovore, reći ćemo da su kriptovalute definitivno obeležile 2017. godinu. Prema rečima naših sagovornika, u 2018. nas očekuje niz ozbiljnih dilema, ali i zanimljivih tehnoloških dostignuća
- PC #250 (Januar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Godina 2017: Od kriptovaluta do veštačke inteligencije

Kraj godine je uvek dinamično vreme u kome se retko osvrćemo unazad, a ni pogled unapred nije baš redovna pojava - uglavnom se trudimo da nas gomile dnevnih obaveza ne potope. Kada najzad doplivamo do prazničnih dana, poželećemo da sumiramo kako privatne, tako i poslovne rezultate, i da se zagledamo u neposrednu budućnost. Da ne bismo bili pretenciozni i sami ocenjivali šta je obeležilo 2017. i šta možemo da očekujemo u 2018. godini, obratili smo se predstavnicima IT industrije, telekomunikacionim operaterima, privrednicima i kolegama iz medija, postavivši im četiri pitanja:

1. Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

2. Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

3. Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

4. Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini? Šta očekujete?

Za ovo elektronsko izdanje izdvojili smo prvih šest pristiglih odgovora. Za druge izjave pogledajte PC#250.

Da li ste rudarili u 2017. i da li ćete nabaviti kućnog robota u ovoj godini? image

Zoran Stanojević, urednik Radio televizije Srbije (RTS)

Kraj neutralnosti Interneta

UTISAK U 2017.

Kriptovalute su definitivno obeležile 2017. Ne samo Bitcoin, mada je on glavni uzrok. Nalazimo se na prekretnici pristupa novcu i redefinisanja vrednosti uopšte. I sve to zahvaljujući računarima i njihovoj binarnoj tvrdoglavosti. Mislim da moja generacija neće s tim umeti da izađe na kraj. Teško je prelomiti da treba da dam "nešto" za "ništa". Pritom i ne razumem to "ništa".

DOGAĐAJ U SRBIJI

To što je digitalizacija stavljena među državne prioritete. Daleko smo od ostvarenja, ali bitno je da se stvara svest da taj proces ne treba ometati. Malo li je?

VAŠ USPEH

Svaka migracija podataka s telefona na telefon za mene je događaj godine, a ovo je bila godina takve migracije. Uspeh je bio nepotpun, ali to ne umanjuje zadovoljstvo koje donosi ponovo otkrivena brzina i odsustvo bagovanja i kočenja.

ŠTA U 2018.

Učestvovao sam u nekoliko radionica čiji je cilj da se podstakne elektronska trgovina i digitalna ekonomija u Srbiji, na primer "Da posao klikne" koju organizuje Privredna komora Srbije. Moja procena je da smo iz faze radoznalosti prešli u zabrinutost, ali još nemamo kritičnu masu niti svu potrebnu logistiku da bi se stvari ozbiljno pomerile. Mislim da će to biti važna tema u Srbiji u 2018. godini. Pogotovo ako se ostvari najavljeni dolazak Alibabe. Što se sveta tiče, očekujem kraj neutralnosti Interneta. Što se glasnije bude govorilo o neophodnosti da opstane, kraj će biti bliži. Kao i sa SFRJ.

image

Ana Brkić, direktor, AB Soft

Trend - softver po sistemu pretplate

UTISAK U 2017.

S obzirom na to da se AB Soft bavi poslovnim softverom u kojem je od ključnog značaja baza podataka, jedna od najvažnijih novina za mene u 2017. godini, jeste nova verzija Microsoft SQL servera.

DOGAĐAJ U SRBIJI

Izdvojila bih dva događaja. Prvi je konferencija BIZIT u organizaciji PC Press a, veoma dobro organizovan poslovno informatički događaj, koji je okupio širok spektar IT stručnjaka i omogućio razmenu informacija u oblasti primene poslovnog softvera i e poslovanja. Za nas iz AB Soft a bila je to prilika da prezentujemo svoja nova rešenja, ali i da se upoznamo s trendovima na našem IT tržištu. Drugi je Sinergija, u organizaciji Microsoft a, sedamnaesta po redu, namenjena prvenstveno onima koji koriste Microsoft platfomu. AB Soft poslovni softver zasnovan je na Microsoft platformi, pa je prikaz novih razvojnih alata i tehnologija, koje Microsoft prezentuje na ovim konferencijama, za nas veoma važno.

VAŠ USPEH

Poslovni uspesi uglavnom su vezani za razvoj novih rešenja ili uspešan završetak nekog projekta AB Soft a. Za 2017. godinu izdvojila bih razvoj novog rešenja za izveštavanje menadžmenta, zasnovanog na Microsoft Power BI tehnologiji.

ŠTA U 2018.

Korišćenje poslovnog softvera po sistemu mesečne ili godišnjw pretplate, bez sopstvene infrastrukture, trend je koji brzo nastupa. Takođe, svi tržišni pokazatelji govore da će u poslovanju kompanija sve više prostora zauzimati mobilna platforma.

image

Mirko Španović, predsednik Izvršnog odbora, Addiko banka

Tehnološke promene unapređuju poslovanje

UTISAK U 2017.

Najveću pažnju u 2017. mi je pobudio power shering. Svi smo bili u situaciji da nam je baterija na izmaku baš kad treba da obavimo neki važan poziv ili pošaljemo novac prijatelju, a nemamo blizu punjač ili izvor napajanja. Ovom opcijom možemo da prislonimo dva uređaja jedan pored drugog i da podele taman onoliko energije koliko je neophodno da se neki posao završi.

DOGAĐAJ U SRBIJI

Tokom 2017. bilo je dosta događaja iz IT industrije, ali ono što može da se izdvoji jeste prvi BIZIT okrugli sto "Prednosti i zamke e commerce a", na kome je učestvovala guvernerka Narodne banke, kao i predstavnici poslovnih banaka i kompanija zainteresovanih za ovaj segment.

VAŠ USPEH

Promene koje su sprovedene u Addiko banci tokom 2017. Zato što je napravljen preokret u poslovanju, koji je doneo pozitivan rezultat i ostvarenje profita. Dobrim delom, promene tehnoloških procesa unutar same banke doprinele su ovom dobrom rezultatu. Jedan od najboljih primera jeste povećan broj korisnika usluge m banking a za više od deset puta. To na najbolji način ilustruje smer digitalne transformacije kojim Addiko banka ide.

ŠTA U 2018.

Nastaviće se razvoj tehnoloških rešenja koja će omogućiti klijentima da bez odlaska u filijale koriste bankarske usluge. To će im biti omogućeno pre svega daljom migracijom na m banking i razvoj brojnih mogućnosti na toj platformi. Jedna od njih jeste implementacija instant pejment funkcionalnosti u domaćem platnom prometu, koju inicira Narodna banka Srbije. Takođe, očekujem dalje prilagođavanje regulative koja će podržati buduće tehnološke promene.

image

Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka, Telenor Srbija

Uzbudljiva budućnost - dronovi povezani na 5G

UTISAK U 2017.

U 2017. su mi interesantna pametna rešenja za domaćinstva, razvijena u Norveškoj, kao deo digitalizacije društva. Iz toga Srbija može nešto da nauči. Kada govorimo o Telenoru u Srbiji, pomenula bih Home uslugu i činjenicu da je sve veći broj onih koji koriste mobilni Internet i u svojim kućama zbog velikih brzina. To je doprinelo činjenici da je prvi put korišćenje 4G u Telenorovoj mreži premašilo upotrebu 3G.

DOGAĐAJ U SRBIJI

Događaj koji je obeležio 2017. je početak rada Inicijative Digitalna Srbija. Ponosni smo na činjenicu što smo jedan od pokretača te inicijative, koja nastoji da izgradi i osnaži sve delove digitalnog i inovativnog ekosistema u Srbiji.

VAŠ USPEH

Iz poslovnog ugla, ponosna sam na to što smo korisnicima omogućili besprekornu 4G mrežu dok, u isto vreme, menjamo način na koji komuniciramo s njima i naš način rada. Korisnici odlično reaguju na digitalne servise! Digitalizacija se ubrzava i u 2017. godini imamo konkretne rezultate. Telenor trenutno ima 860.000 aktivnih korisnika digitalnih kanala, više nego u Norveškoj, dok konstantno unapređujemo funkcionalnosti Moj Telenor aplikacije. Sada možete da promenite svoj tarifni plan, obnovite ugovor ili kupite uređaj sa svog mobilnog telefona, bez odlaska u prodavnicu. Suština je da olakšamo korisnicima i pružimo im digitalno iskustvo kakvo zaista žele. Na ličnom planu, navikavam se na činjenicu da sam majka tinejdžera, sa svim izazovima koje to nosi. Ali to je i šansa da u svojoj kući pažljivo pratim ponašanje mlađih generacija koje su odrasle uz Internet.

ŠTA U 2018.

U 2017. godini pojavili su se automobili bez vozača, veštačka inteligencija, big data i kriptovalute, a sigurna sam da će se mnogo toga novog tek pojaviti na tržištu. Kao bivša izvršna direktorka tehnike, vrlo sam uzbuđena što će 5G biti primenjena na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Možda ćemo videti dronove povezane na 5G, koji će pratiti skijaške skokove. Uzbudljivo, zar ne?

image

Veselin Jevrosimović, predsednik Comtrade grupe

Informatički opismenjena deca - naša budućnost

UTISAK U 2017.

Svi su u 2017. godini pratili senzacionalni rast vrednosti Bitkoina i ostalih kriptovaluta, dok malo ko razume da je reč o novoj tehnologiji/protokolu. Blockchain se već koristi za verifikovanje najrazličitijih transakcija i informacija, a tek će omogućiti promenu u načinu na koji poslujemo i evidentiramo aktivnosti - skok ravan značaju Interneta i Web a.

DOGAĐAJ U SRBIJI

Dugoročni značaj za srpsku ekonomiju imaće odluka, koju je u 2017. doneo Nacionalni prosvetni savet, da informatika i fizičko vaspitanje budu obavezni predmeti za učenike petog razreda. Društvo koje decu u tom uzrastu dvostruko "opismeni" za budućnost - u računarstvu i u rekreaciji - moći će da se svrsta među uspešne nacije.

VAŠ USPEH

Atletski savez Srbije uspešno je organizovao Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani. Kao predsednik ASS, ponosan sam kako na organizaciju takmičenja, tako i na rezultate naših sportista. U maju 2017. Comtrade je, uz beogradski i kragujevački, otvorio treći razvojni centar, u Čačku. Raduje me i činjenica što smo otvorili predstavništvo kompanije i u Dubaiju, što je naša 18. adresa u svetu.

ŠTA U 2018.

Veštačka inteligencija bila je jedna od ključnih reči u 2017, dok bi 2018. mogle u potpunosti da obeleže različite primene sposobnosti računara da uče, prepoznaju lica i predmete, čitaju, pišu i pričaju. Povezano s tim, siguran sam da ćemo videti ozbiljan prodor u oblasti Interneta stvari i mnogo novih vrsta umreženih pametnih predmeta. To znači više automatizacije u poslovanju i svakodnevnom životu, ali i pojavu novih zanimanja, koja podrazumevaju napredni nivo korišćenja računara i softvera. Digitalna ekonomija doneće nove modele poslovanja i drugačiji pristup razmeni informacija, što znači ozbiljniju primenu blockchain koncepta. Ostaje i da vidimo kako će javnost, države i institucije u svetu reagovati na elektronsku gotovinu i distribuirano upravljanje valutama.

image

Predrag Ćulibrk, generalni direktor, Telekom Srbija

Između "Teslinog vremeplova"i "Smart Cities"

UTISAK U 2017.

Obaveze koje imam kao generalni direktor Telekoma Srbija i kao roditelj, ne ostavljaju mi mnogo vremena za odmor, pa ni za gledanje TV programa. Ipak, nalazim malo vremena da omiljeni TV sadržaj, najčešće utakmice Lige šampiona, pogledam na svom mobilnom telefonu u aplikaciji mts TV GO.

DOGAĐAJ U SRBIJI

Izdvojio bih dva događaja u 2017. U sklopu našeg strateškog projekta Internet revolucija, 6. oktobra 2017. pustili smo servise prvom korisniku pomoću optičkog pristupa, odnosno FTTH tehnologijom. Puni efekti ove investicije videće se u narednim godinama, ali ovaj, rekao bih i simboličan trenutak, jeste nešto što će ostati upamćeno kao početak revolucije, koju je u sferi Interneta sproveo Telekom Srbija.

Drugi, jednako značajan događaj, desio se 12. decembra, kada je u saradnji s Kancelarijom za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije, u prostorije našeg data centra smeštena ključna informaciono komunikaciona infrastruktura, značajna za efikasno funkcionisanje sistema elektronske uprave i IT sistema državne uprave.

VAŠ USPEH

Kada smo osmišljavali projekat Teslin vremeplov, nismo mogli ni da zamislimo da će Teslina priča zabeležiti ogroman uspeh i van granica Srbije. Sumirajući utiske, najveći uspeh su, pored brojnih priznanja projektu, na domaćem i međunarodnom nivou, i burni aplauzi posetilaca Beča i Berlina, koji su uživali u ovoj nesvakidašnjoj digitalnoj predstavi.

ŠTA U 2018.

Uveliko radimo na tome da sve prednosti tehnologija našim građanima i poslovnoj zajednici učinimo dostupnim na svakom koraku, i zato će koncept Interneta stvari biti nešto što će obeležiti razvoj mnogih industrija u budućnosti. U jednoj od njih, recimo e zdravstvu, prelamaće se nekoliko njih, od pomenutog IoT do Big Data. Slično je i s drugim oblastima, transportom, javnim uslugama i drugim servisima gde će se poboljšati život građana u okviru koncepta poznatog pod nazivom Smart Cities.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter