GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #251 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolje onlajn stvari
Internet se menja, dolaze novi trendovi, stilovi nastupa, način na koji se kompanije predstavljaju i način na koji se vode kampanje. Već 21 godinu nastojimo da pomerimo granice, da se uskladimo s trendovima, a da ipak TOP 50 nagrade dodelimo onima koji su ih zaista zaslužili. Uz svo poštovanje tradicije, ovoga puta smo uveli i neke novitete...
- PC #251 (Februar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolje onlajn stvari

Ako pažljivije začeprkamo po prošlosti, setićemo se kako smo dugo živeli na .YU domenu, najčešće pretraživali Internet pomoću Yahoo-a, pretraživača Altavista, a kasnije su se uključili, za nas korisni, Krstarica, YuSearch i Pretrazivac. Google još nije postojao, a život bez Google-a... možete li uopšte da zamislite takav život? Ipak, bilo je veoma uzbudljivo pratiti nastajanje novog online sveta, a u prvom izboru za WebTop 50 morali smo da donosimo teške odluke o tome kojih 50 da izdvojimo od oko 1000 sajtova koji su tada postojali.

image

Po sadašnjim statistikama, registrovano je oko 100.000 .RS i .СРБ domena, a procene RNIDS-a kažu da je odnos domena na srpskom jeziku 60:40 u korist onih koji koriste nacionalni registar. Ostali koriste .com, .net, .org, .tv i druge domene, ali ne treba izgubiti iz vida da sama registracija domena ne znači da nužno postoji i Web prezentacija ili neki servis na tom domenu. Neki domeni su samo „parkirani“ u očekivanju boljih ideja ili boljih dana.

Vredan domaći online sadržaj je svuda oko nas, sve brojniji i raznovrsniji. Ne svodi se samo na Web sajtove od nekoliko strana, već je sve dinamičniji, pa u interakciji s društvenim mrežama nudi sve više servisa koji se prilagođavaju korisnicima. Interakcije su sve raznovrsnije i obuhvataju online alatke koje se međusobno dopunjavaju, razmenjuju podatke i čine naš život jednostavnijim, a često i lepšim. Ne treba zanemariti ni sve veće učešće aplikacija koje predstavljaju agregatore online informacija i isporučuju nam baš ono čemu su namenjene – poput informacija o poljoprivredi, javnom saobraćaju ili nam pomažu da se lakše snađemo u vožnji ili parkiranju. Svesno ili ne, i sami učestvujemo u online životu ovih aplikacija dajući im neke svoje podatke ili tražeći od njih informacije. Online informacija i interakcija odavno se više ne svodi samo na miša, tastaturu i ekran. Ako još niste primetili – svi smo online i sve je online.

Tako se proširio i naš krug online stvari koje treba uključiti u ovaj godišnji izbor. Ovoga puta smo priznali da ne možemo sve sami, pa smo u pomoć pozvali tri stručnjaka da budu ravnopravni članovi žirija i učestvuju u izboru: to su Dragana Đermanović, Dragan Varagić i Voja Žanetić.

Kategorija Digital Life se ove godine prvi put našla u našem izboru za „Najbolje online stvari“, a već preti da će nas okupirati cele ove godine. Možda ste već oguglali na pominjanje pojma digitalizacija, ali ulazak IT tehnologija, online komunikacije neprimetno je promenio mnoge stvari oko nas i preti da će promeniti baš sve. Ko zna? Možda ćemo neke od sledećih godina dodeljivati nagrade za najbolji online automobil. Ili nagradu za najbolju online robotsku bebisiterku. U svakom slučaju – vežite se jer će ovaj online let još dugo trajati. U međuvremenu, pogledajte ko je zaslužio naša ovogodišnja priznanja!

Vesti i mediji

image

rs.n1info.com

Sajt N1 je deo regionalne i lokalne 24-časovne platforme koji od 2014. godine sa velikim uspehom informiše preko 20 miliona ljudi Balkanskog regiona. Kao regionalni informativni partner CNN-a, N1 konstantno unapređuje svoj sadržaj oslanjajući se na bogato iskustvo ove velike kuće. Portal ove medijske kuće uspešno pokriva najbitnije događaje u sferi vesti, informacija, sporta, zabave i obrazovanja.

danas.rs

Sajt dnevnih novina „Danas“ je od portala podrške štampanom izdanju prerastao u ozbiljan informacioni portal, sa jasnim, kritičkim stavovima po kojima je prepoznatljiv. Simplifikovan i efikasan dizajn sajta omogućava jednostavnu navigaciju i pronalaženje relevantnih informacija, što nam se posebno svidelo, a tu je i odlična podrška na svim društvenim mrežama koja zaokružuje ozbiljni medijski projekat.

krik.rs

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Za svoje nepune tri godine postojanja, ova organizacija je izrasla u ozbiljan portal poznat po svom nezavisnom radu. Pored svog rada postali su prepoznatljivi i po grafičkim interpretacijama kojima ilustruju svoje tekstove, ali je njihov glavni adut bio i ostao ekskluzivni sadržaj.

nedeljnik.rs

Jedan od najpopularnijih domaćih nedeljnih listova razvio je ozbiljan medijski portal koji se kvalitetnim i ažurnim sadržajem probio do čitalaca koji ne stižu da kupe štampano izdanje. Poseduje elektronsko izdanje i pretplatu na celokupan sadržaj putem samog sajta. Pored vesti, Nedeljnik je poznat po svojim kolumnistima i analitičkim pričama, a ima i ažurne stranice na društvenim mrežama, gde se uvek možete na vreme informisati o svim bitnim događajima.

rts.rs

O prošlogodišnjem pobedniku ne treba mnogo pričati. Javni servis konstantno unapređuje svoj Web portal, trudeći se da uvek ima najsvežije informacije iz zemlje i sveta. Sajt omogućava i gledanje satelitskog i slušanje radio programa RTS1, 2,3 i Beograd 202 – direktno sa sajta. O kvalitetu sadržaja ne treba previše govoriti, a posebno nas je impresionirala optimizacija za rad na mobilnim uređajima.

Poslovni i društveni servisi

image

hbogo.rs

Šta reći, sem da je HBO GO servis za čisto zadovoljstvo. Hiljade sati najzanimljivijih filmova i serija iz najnovije svetske produkcije na raspolaganju vam je za gledanje kad god poželite i na kom god uređaju poželite – neophodan je samo Internet. HBO GO je sada i samostalan servis, pa novajlije mogu besplatno da ga probaju mesec dana, a nakon toga, za 799 dinara možete da gledate istovremeno dva stream-a na nekim od pet registrovanih uređaja (televizor, PC, tablet, smartfon). Uređaji se lako prijavljuju i odjavljuju iz browser-a na sajtu hbogo.rs ili iz Android ili iOS aplikacije. Ugovorne obaveze nema, pa u bilo kom trenutku možete da otkažete ili nastavite korišćenje servisa.

mcloud.rs

mCloud je pravi primer savremene hosting ponude koji nudi raznovrsne usluge bez dolaska kod prodavca. Pritom su ove usluge raznovrsne i u svakom trenutku potpuno pod vašom kontrolom. Ono što nije baš često u našim hosting vodama, mCloud nudi Reseler programe za prodaju paketa, ali i za kompanije koje nude SaaS rešenja na mCloud hostingu ili još fleksibilniji White Label program u kome partneri pružaju kompletnu uslugu koja uključuje i hosting, a da klijenta ne opterećuju suvišnim detaljima. Svakako razmotrite sve opcije ove vrhunske ponude.

netfilm.tv

Što je HBO GO za svet, to je Netfilm za Srbiju, ali i čitav region. Netfilm trenutno ima nekoliko stotina filmova i serija sa ex-Yu prostora. Servis uređen po najsavremenijim svetskim standardima obezbeđuje legalno gledanje ovih sadržaja na svim uređajima, s prilagodljivom brzinom prenosa (u zavisnosti od kvaliteta Internet konekcije), a možete da se pretplatite na 7, 30 ili 365 dana, ali i pojedinačno na neki film ili epizodu serije. Opcija za plaćanje ima dosta (uključujući i SMS), pa podržite domaću produkciju gledajući je na Netfilm-u.

startit.rs

Startit Centar okuplja cyber zajednice sa domaće IT scene. Tu se susreću i zajedno rade programeri, dizajneri, marketari, preduzetnici, s ciljem da podele znanje i da zajedno rade na stvaranju novih projekata. Pored Beograda, Startit centri postoje u još sedam gradova, a važno je napomenuti da ćete na sajtu, pored informacija o tome šta nude Startit centri, naći i obilje informacija važnih za pokretanje i praćenje toka projekta... čak i ako nije u pitanju IT projekat.

poslovi.infostud.com

Legendarno mesto na kome možete da nađete novi posao ili, ako ste poslodavac, da obezbedite najbolje kandidate za uspeh vaše kompanije ili vašeg sledećeg projekta. Pored odličnog servisa, tu je i obilje zabeleženih iskustava, saveti stručnjaka o raznim aspektima zapošljavanja, od pripreme za intervju i pisanja CV-ja, do pravne pomoći u slučaju nesporazuma. Svakako posetite i blog u kome su ova iskustva i saveti pisani manje formalno, ali su zato zanimljiviji za čitanje.

E-market

image

takolako.com

Dobar e-market sajt ima dve ključne komponente – veliki izbor zanimljivih proizvoda i interfejs za laku kupovinu. Takolako.com je tu uspostavio dobru ravnotežu tako da vas prosto poziva na šoping. Filteri će vam pomoći da izdvojite robu koja vas zanima, a onda krećete redom i opredeljujete se za konkretan proizvod. Opcije plaćanja su takođe raznovrsne, a mogućnost isporuke u obližnji Corner Shop, pri čemu je ta isporuka često besplatna, predstavlja pun pogodak – zašto da čekate isporuku ako možete sami da svratite onda kad vam je zgodno. Ako sledeće godine uvedu automatizovane locker-e kao Amazon.com u Americi, garantujemo im još jednu glavnu nagradu.

eponuda.rs

Kada želite da kupite nešto, poželećete da uporedite cene i nađete najpovoljniju ponudu. Dobar početak potrage je sajt eponuda.rs koja prikuplja podatke iz brojnih prodavnica i ispisuje ih iz svoje baze. Proizvoda i ponuda je mnogo, pa posao često nećete završiti na osnovnom sajtu – on će vas uputiti na sajt prodavnice, gde saznajete detalje. U našim uslovima se često dešava da radnje oglašavaju i robu koju trenutno nemaju, pa najzad završite na telefonskim pozivima i budete besni na čitav proces, ali to zaista nije krivica eponuda portala, koji radi na osnovu podataka koje dobija od drugih. Vratićete mu se kod sledeće kupovine jer se, da ponovimo, odavde počinje potraga.

jysk.rs

Prodavnica koja će vam pomoći da opremite svoj dom – kupite nameštaj, zavese, prostirke, opremu za baštu i svašta drugo. Svi proizvodi su propraćeni fotografijama i detaljima koji će vam pomoći da odlučite šta vam odgovara, a cene su konkurentne, pa je čak i isporuka pod određenim uslovima besplatna. Sajt hostuje i niz blogova koji su posvećeni opremanju doma ali i zdravom životu, s posebnim osvrtom na potrebe tinejdžera.

sportvision.rs

Kada vam je potrebna sportska oprema, sportvision.rs je pravo mesto za kupovinu. Roba je logično podeljena na kategorije, možete se opredeliti za neki od brendova ili porediti razne proizvode, a važne su i sekcije posvećene popustima, tako da ćete pri kupovini maksimalno uštedeti. Posle jednostavne registracije možete da naručujete i plaćate robu (najlakše je koristiti karticu, ali je popularna i kupovina pouzećem), a isporuka se obavlja u roku od 24 sata za većinu artikala.

maxi.rs

Uz Maksi samoposluge na svakom ćošku, kome još treba digitalni supermarket? No, dovoljno je samo jednom da probate i posle toga kupovaćete na novi način. Pretraživanje artikala je vrlo dobro rešeno, a interfejs je klasičan i samim tim veoma efikasan. Izaberite šta vam treba, platite na način kako vam najviše odgovara i očekujte robu na svom kućnom pragu.

Obrazovanje i kultura

image

petlja.org

Sjajan sajt posvećen unapređivanju algoritamske pismenosti mladih u Srbiji. Da vas ne bismo ostavili u rebusu, radi se o najraznovrsnijim aktivnostima za osnovce, srednjoškolce, nastavnike i roditelje koje vas uče programiranju i programskom rešavanju algoritamskih zadataka i problema. Stav „Petlje“ je da ove veštine pomažu u boljem snalaženju na svim poslovima, pa i u svakodnevnom životu, a mi se potpuno slažemo s tim. Podrška „Petlji“ su Microsoft razvojni centar u Srbiji, Društvo Matematičara Srbije, Računarski fakultet, Inicijativa „Digitalna Srbija“, a u izradi sadržaja učestvuju i zaposleni i saradnici Matematičke i Računarske gimnazije kao i drugih škola, te Istraživačka stanica u Petnici.

galerijamaticesrpske.rs

Galerija Matice srpske, kao riznica nacionalne likovne umetnosti i kulturne baštine, želi da doprinese većem kvalitetu obrazovanja i bude važno mesto gde đaci i studenti imaju priliku da prošire iskustvo učenja. Ako vam je Novi Sad daleko, Galerija Matice srpske nudi odličan pregled stalne postavke srpske umetnosti od XVIII do XX veka, ali i jedinstven virtuelni obilazak u formatu od 360 stepeni. Originalna umetnička dela možete da doživite u (skoro) originalnom VR ambijentu, mada bi bilo veoma važno da ih što pre prebace u neki savremeniji VR format nego što je flash.

kinoteka.org.rs

Jedna od retkih preostalih institucija s jugoslovenskim predznakom, pored dragocenog arhiva, ima i sajt koji vredi posetiti. Oni koji se i pored velikih televizora još nisu odrekli ljubavi prema bioskopskoj atmosferi, naći će kompletan program projekcija u tri Kinotekine sale, pregršt informacija o istorijatu kinoteke i YU filma, a vredi pomenuti i 66 dokumentarnih i igranih filmova iz arhiva koji su postavljeni na sajt Vimeo.com (vimeo.com/jugoslovenskakinoteka) i koje možete da gledate potpuno besplatno.

srbijomkrozvekove.rs

Putovanje Srbijom kroz vekove omogućila je kompanija Deloitte Srbija, obeležavajući pre dve godine 25 godina uspešnog poslovanja u našoj zemlji. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez pomoći koju su pružili Arheološki institut, Narodni muzej, Muzej Vojvodine, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Turistička organizacija Srbije, Istorijski muzej Srbije i mnogi regionalni i gradski muzeji iz Srbije koji pomažu u kreiranju i selekciji vrednog i korisnog sadržaja.

svetnauke.org

Svet nauke počeo je sa radom juna 2007. godine, kao lični blog pod nazivom „O životu, univerzumu i svemu ostalom“. Nešto više od dve godine nakon početka rada, sajt menja ime u „Svet nauke“ i od ličnog bloga postaje portal za promociju i popularizaciju nauke koji je već dva puta bio laureat našeg godišnjeg izbora. Na sajtu je do sada objavljeno više od 1.500 tekstova koji su pročitani oko dva miliona puta, pa nije loše da češće svratite i proverite šta ima novo.

Dom i zabava

image

njuz.net

Sajt koji je kroz prethodne godine postao neprikosnoveni izvor satiričnih sadržaja usmerenih pre svega na lokalna zbivanja. Kritički osvrt na politička i sportska dešavanja je postao toliko prepoznatljiv da se za neverovatna događanja koristi izraz #nijenjuz. Odlične teme, infografici, fotomontaže, kreativnost i pre svega dobra zabava su zaštitni znak ovog portala, jedinstvenog u Srbiji.

beforeafter.rs

Nesvakidašnji portal spada u grupu modernih avangardnih sajtova. On na jednom mestu spaja relevantne i nadasve kvalitetne sadržaje savremenog društva. Bilo da su teme kultura, grad, društvo, stil, muzika, sport ili tehnologija, sve priče su ispričane na drugačiji način. Sajt obiluje autorskom fotografijom i osvežavajućim sadržajem, koji ima malo drugačiji pogled na tematiku na koju smo navikli. Teme su nesvakidašnje i zanimljive različitoj publici, što i jeste recept za uspeh.

hronokuhinja.rs

Ljudi se dele na one koji su na hrono ishrani i na one koji će u bliskoj budućnosti doći na istu. Popularna ishrana koja promoviše zdravu hranu i proslavljena autorka sajta Ana Ćubela predstavljaju reper i odličnu početnu tačku za prelazak na zdravu ishranu. Sajt obiluje savetima, uputstvima i dobrim receptima, a što je i najbitnije svežim sadržajem bogatim multimedijom. Tu je dobra navigacija, sa kvalitetnom kategorizacijom i odlična podrška na društvenim mrežama.

roditelj.org

Mladi roditelji su puni pitanja i željni kvalitetnih saveta i dobre prakse, pa je portal koji je koncipiran kao aktivna podrška uspešnom roditeljstvu s dobrim razlogom jedan od najpopularnijih na domaćem Web-u. Pored lokalnih gradskih udruženja, preko saveta iz svih oblasti, do dokumentacije koja prati novorođenče – sve se nalazi na jednom lepo organizovanom i preglednom sajtu.

simpo.rs

Sajt najpoznatijeg domaćeg proizvođača kvalitetnog nameštaja je pretrpeo vizuelne i funkcionalne promene i prerastao u odličan multimedijalni katalog sa dobrom navigacijom, jedinstvenim vizuelnim identitetom i fenomenalnim vizualima koji odlično dočaravaju izgled svakog proizvoda. Pored toga, sajt obiluje korisnim informacijama o lokacijama prodajnih mesta i akcijama, a tu je i nezaobilazni online shop.

Sport i avan(turizam)

image

srbija.travel

Zvanična Internet prezentacija Turističke organizacije bavi se promovisanjem turizma Republike Srbije na lokalnom i međunarodnom nivou. Sajt je bogat autorskim multimedijalnim sadržajem koji na atraktivan način promoviše turističku moć naše zemlje. Tu su i kalendar bitnih događanja, vesti, korisne informacije za domaće i strane posetioce, vodič kroz aktivnosti i ponuda smeštaja. Kao zaokružena celina bogata sadržajem, ovaj nacionalni portal je sa punim pravom zaslužio titulu najboljeg u kategoriji Sport i (avan)turizam.

putokosveta.com

Nenad Blagojević, novinar, putopisac, preduzetnik i turistički vodič iz Beograda osnovao je sajt sa putopisima o egzotičnim dalekim ostrvima i evropskim državama. Pustolovine širom sveta vode nas do najskrivenijih kutaka naše planete, a sve to je praćeno slikovitom pričom koja je svaki put drugačija. Na sajtu ćete pronaći korisne savete koji će vas odvesti na mesta o kojima možda nikada niste ni razmišljali.

sport.blic.rs

Sportska sekcija jednog od najpopularnijih domaćih portala polako je prerasla u zaseban sajt. Redakcija se brine da najnovije sportske vesti brzo budu servirane svim posetiocima, a često su tu i tekstualni prenosi bitnih utakmica uživo. Sajt poštuje formu blic.rs sajta koja obiluje informacijama i multimedijom. U fokusu sajta su fudbal, košarka i tenis, a dinamična postavka omogućava ubacivanje novih kategorija kada se za to ukaže prilika, shodno aktuelnim dešavanjima.

sportklub.rs

Medijski portal kanala SportKlub je polako, ali sigurno prerastao ulogu podrške TV kanalima i razvio se u ozbiljan sportski i medijski portal koji iz minuta u minut obaveštava svoje čitaoce o najbitnijim sportskim događanjima širom sveta. Pored preglednih lista aktivnih utakmica sa jedne, tu je i lista posvećena domaćim timovima i sportistima. Od nedavno je uvedena i stalna esports rubrika koja prati događanja i u ovoj sferi.

Digital life

image

buildcon.org

BuildCon je mobilna aplikacija namenjena građevinskim kompanijama, projektnim menadžerima i izvođačima radova koji se suočavaju sa greškama i finansijskim gubicima usled loše organizacije, saradnje i komunikacije na građevinskim projektima. Ovom aplikacijom se prati plan građevinskog projekta i dinamika izvođenja radova, i ima se uvid u stanje projekata. Zahvaljujući aplikaciji rad na terenu i realizacija građevinskih projekata su pod punom kontrolom.

aikbanka.rs, mastercard.rs

Projekat uvođenja mogućnosti plaćanja bankarskim Mastercard karticama u vozilima javnog gradskog prevoza u Beogradu. Plaćanje karata obavlja se jednostavnim prislanjanjem bilo koje Mastercard beskontaktne kartice na validator. Svako plaćanje je zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju na Mastercard beskontaktna plaćanja. AIK Banka, partner u projektu, je odredila razvoj digitalnih servisa i inovativnih projekata plaćanja, kao jedno od svojih strateških opredeljenja. Ovaj projekat pruža Beograđanima, ali i svim turistima i posetiocima glavnog grada, najjednostavniji i najbrži metod plaćanja za korišćenje javnog gradskog prevoza.

Društvene mreže

image

Pokreni se za posao!

Dovoljno je da verujete da je vaša ideja jedinstvena i inovativna, redovno prateći Facebook stranicu pokrenisezaposao! Za sve buduće preduzetnike ovo je prava adresa da se informišu i, uz pomoć FilipMoris i ENECO-a, realizuju svoju poslovnu ideju. Korisni saveti, inspirativne priče preduzetnika koji su uspešno realizovali poslovne ideje, stalne akcije „Pokreni se“, interakcija sa pratiocima, fotografije i video zapisi, doprineli su odluci stručnog žirija i PC Press-a da ova Facebook stranica pobedi u kategoriji Društvenih mreža.

BelMedic

Zanimljiv pristup jednoj poslovnoj mreži, kao što je LinkedIn, izdvojio je BelMedic od ostalih predloga u ovoj kategoriji. Sadržaj se redovno ažurira, i tematski je usklađen sa „sezonom“ u oblasti medicine. Najnovija medicinska istraživanja, praktični saveti i informativni sadržaji čine BelMedic-ov LinkedIn nalog ekskluzivnim i veoma prepoznatljivim.

BarcaffeEspresso

Interaktivnost sa čitaocima i pratiocima ove Facebook stranice opredelilo je žiri prilikom donošenja odluke. Nepretencioznim sadržajem, ali i adekvatnim porukama u pravo vreme, kao i odličnim fotografijama, ova Facebook stranica dobro gradi brend BarcaffeEspresso.

Booka

Ako ste redovan pratilac društvenih mreža, ali i veliki zaljubljenik u staru, dobru, pisanu reč na papiru, Booka je prava Facebook stranica za vas. Da li želite da prvi pročitate odlomak romana koji tek izlazi, ili da saznate nešto više o vašem omiljenom piscu, o novim izdanjima, da podelite svoja iskustva i recenzije knjiga... Sve se nalazi na ovoj stranici.

Grazia Srbija

I da niste zaljubljenik fashion&beauty segmenta tržišta, nakon prvog pogleda na ovu Facebook stranicu steći ćete utisak profesionalnog pristupa društvenim mrežama. Kreativan doprinoseći magazinu Grazia kroz Facebook stranicu, a pri tom prateći modne i kozmetičke trendove, GraziaSrbija ima odlično izgrađenu i vernu čitalačku publiku.

image

Državni posao

Za trojicu glumaca Državnog posla, Dimitrija Banjca, Nikolu Škorića i Dejana Ćirjakovića, slava bi bila obezbeđena na YouTube kanalu, čak i da njihovu emisiju nije preuzela Radio Televizija Vojvodina. „Državni posao“ ima preko 208 hiljada registrovanih korisnika, a pojedine epizode i preko 550 hiljada prikaza. Popularne teme u domaćem, socijalističkom miljeu, obrađene na njihov, jedinstven način prevagnuli su kod stručnog žirija i PC Press-a za nagradu u kategoriji Društvenih mreža.

24 minuta

Autentičnost je glavni adut popularnih YouTube kanala, a nju je Kesić u emisiji „24 minuta“ neosporno izgradio. Pojedini delovi emisija imaju i preko 400 hiljada pregleda, dok zvaničan kanal ima blizu 80.000 registrovanih korisnika. Sadržaj i reski, satirični humor izdvajaju ovaj kanal iz mnoštva i omogućavaju da ove emisije gledate kad poželite, umesto da pasivno sedite ispred TV ekrana. A statistike kažu da ogroman broj gledalaca preferira upravo takav pristup zabavi...

Aura kozmetika

Aurakozmetika zna koliko su fotografije važne za njihov biznis, i koristi ih na Instagram-u efektno, bez ponavljanja, s kratkim i adekvatnim tekstom koji ih prati i dovoljnim brojem heštegova. Video zapisi i druge vizuelne animacije veoma koriste atraktivnosti sadržaja.

IKEA Srbija

IKEA na pravi način koristiti snagu Instagram-a. Jednostavnost i funkcionalnost koju ovaj brend neguje, istaknuta je kako na fotografijama, tako i u video sadržaju. Heštegovi ovog profila su redovni, kao i stranice na kojima pratioci mogu da dobiju dodatne informacije. IKEA aktivno komunicira s pratiocima, stalnim i budućim kupcima, a sve to teče nepretenciozno i prijatno je za oko.

Marko Somborac

Aktuelnost tvitova Marka Somborca, a pre svega njegovih kratkih stripova, čine ga više od odličnog političkog tviteraša. Sem toga, Somborac se i dalje kreće u nekadašnjih 140 karaktera i dokazuje da se rečit može biti i u kratkoj formi.

Vlado Georgiev

Dosledan pratiocima i svom imidžu, Vlado Georgiev ima preko 630 hiljada pratilaca. Popularnost udružena sa otvorenošću u iznošenju stavova o uobičajenim stvarima izdvojio je ovaj Twitter nalog od drugih.

Mobilne aplikacije

image

agrosens.rs

Digitalna platforma AgroSens, zasnovana na istoimenoj Android aplikaciji, pruža podršku poljoprivrednicima u praćenju rasta useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti. Razvijena je od strane Instituta BioSens iz Novog Sada i predstavlja važan korak u digitalizaciji poljoprivrede Srbije i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača. Potpuno je integrisana u domaće uslove, pa ćete po unošenju katastarske oznake parcele dobiti njenu sliku, a zatim pratiti sve što se na njoj dešava, od vremenskih prilika preko dnevnika poljoprivrednih aktivnosti do satelitskih indeksa i ažurnih informacija o pojavi bolesti i štetočina u okolini parcele. Prava primena savremenih tehnologija za poboljšanje efikasnosti i bolji život ljudi.

busplus.rs

Ako koristite parking prevoz, Bus Plus aplikacija je nešto bez čega moderan čovek ne može. Pokretanjem aplikacije saznaćete gde ja najbliža stanica javnog prevoza, koje linije tuda prolaze ali i koliko je od stanice udaljen najbliži autobus, trolejbus ili tramvaj. Tu je i aktuelni red vožnje za linije u dnevnom saobraćaju, kao i cenovnik s dodatnim informacijama. Postoji čak i mogućnost da pretragu ograničite na vozila koja sadrže funkcionalnu rampu za pristup invalidskih kolica. Za naredni period ostaje prilagođavanje aplikacije noćnom režimu gradskog saobraćaja, kao i verzija za iOS platformu pošto je za sada Bus Plus raspoloživ samo na Android uređajima.

novinarnica.net

Tokom nekoliko godina rada Novinarnica je prerasla u najveću domaću digitalnu biblioteku. Tu možete da čitate knjige, novine i časopise. Neki su besplatni, za većinu treba platiti, ali proces plaćanja karticom teče lako i bezbolno. Čak je zgodno uplatiti nešto više novca pa kasnije jednim klikom kupovati željena izdanja. Na spisku je, naravno, i naš časopis. Aplikacija je raspoloživa za PC, Android i iOS platforme, a ispis knjiga se savršeno prilagođava dimenzijama ekrana, tako da je čitanje komforno.

parkingmanijak.com

Ima li uopšte motorizovanog građanina Srbije koji ne koristi „Parking manijaka“? Ovo je aplikacija koja savršeno radi svoj posao – omogućava da platite parking u bilo kom gradu koga su nadležni „usrećili“ parking zonama i SMS plaćanjem. Telefon sam „zna“ gde ste i odmah vam nudi slanje SMS-a na odgovarajući broj telefona, a dalje sve ide ustaljenim tokovima. Postoje verzije programa za Android, iOS, BlackBerry i Firefox platformu i svaka se na odgovarajući način prilagođava specifičnostima operativnog sistema (recimo, iOS ne dopušta automatsko slanje SMS-ova). Aplikacija omogućava da plaćate parking za više automobila i redovno se ažurira kako bi se prilagodila promenjenim zonama, mada bi preciznost pokrivanja u nekim gradovima mogla da se unapredi.

planplus.rs

Kome je, uz Google Maps, potrebna još neka aplikacija za snalaženje u gradskim ulicama? Ipak, domaći PlanPlus u ponečemu nadmašuje moćnog konkurenta. Pre svega, kućni brojevi su tačnije uneti, a poslovni katalog je opširniji i precizniji. Dodata je baza javnih objekata s preciznom lokacijom i dodatnim informacijama, a ključni adut je što vas PlanPlus po potrebi vodi do cilja i linijama gradskog saobraćaja, koje su veoma precizno unete. Aplikacija je besplatna i ne sadrži nikakve reklame, pa je svakako treba imati na telefonu.

Specijalne nagrade

image

Korporativne komunikacije
nis.rs/nisuzivo

Nagrada za korporativne komunikacije dobio je intranet portal Naftne industrije Srbije. Intranet namenjen zaposlenima u NIS-u sveobuhvatno komunicira s čitaocima kao funkcionalan Web sajt. Informacije se ažuriraju na dnevnom nivou, a pored niza informativnog sadržaja, zaposleni imaju i mogućnost direktne komunikacije sa nadređenima i direktorima. Preglednost sajta obezbeđuje korisnicima lako snalaženje, a sam sajt posvećuje veliku pažnju interaktivnosti s čitaocima. Zabavan sadržaj sajta je osmišljen tako da se uklopi u korporativnu kulturu NIS-a, a da zaposlenima bude zanimljiv. Ujedno, NIS-ov korporativni sajt poseduje potpunu metriku posećenosti, što sektoru korporativnih komunikacija pruža priliku da menjaju nastup kako bi se prilagodili željama korisnika.

Nagrada publike
nsuzivo.rs

Čitaoci se sećaju da smo kod ranijih glasanja za Nagradu publike često imali problema s hakerima i nekorektnim učesnicima, pa smo ovoga puta organizaciju glasanja poverili Facebook-u... i nismo pogrešili. Ubedljivo najviše glasova posetilaca našeg sajta osvojio je nsuzivo.rs, portal prvenstveno okrenut gradskom životu Novosađana. Glasanje je pokazalo da je sajt interesantan i za druge, pošto kombinuje sadržaje iz svih krajeva zemlje i sveta, a ponosi se i zanimljivim člancima. Bez pretenzija da bude najposećeniji news portal, nsuživo.rs živi sa svojim čitaocima intenzivan novosadski život. Posetiocima je pružena mogućnost da budu izveštači s lica mesta, što je ovaj sajt i učinilo popularnim, baš kao i Facebook stranicu iz koje je sajt potekao.

mCloud nagrada
phpsrbija.rs

mCloud, lider u oblasti hosting usluga na domaćem tržištu, od ove godine dodeljuje specijalnu nagradu za najveći doprinos razvoju Web i IT zajednice. Cilj ovog priznanja je da skrene pažnju na zaslužne pojedince i grupe koje su uvek nekako u „bekstejdžu“, a zapravo bez njih ne možemo. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke Udruženja PHP Srbija, zbog razvoja velikog Open Source PHP projekta. Sam sajt www.phpsrbija.rs zapravo pokreće interni CMS koji razvija ova zajednica. Vizija projekta se ogleda u tome što programeri imaju priliku da svojim kodom doprinose sistemu, ali i da koriste već postojeće pakete. Project Unfinished je sjajno mesto za upoznavanje dobre programerske prakse, ne samo za juniore već i za senior developere.

SLEDEĆI TEKST U PC #251
preview
GO HBO, GO
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter