GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #251 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hosting naš nasušni
Voja Gašić
Kome poveriti hostovanje Web sajta? Uz brojne tehnologije virtuelnih i realnih servera, cloud servise i bezbednosne izazove, odgovor nije lako pronaći. Zato smo istražili ponudu domaćih hosting provajdera - na vama je da sagledate svoje potrebe i pronađete pravog partnera u našoj opsežnoj tabeli
- PC #251 (Februar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hosting naš nasušni

image

Još se sećamo davnih vremena kada je prisustvo na Internetu bilo znak prestiža, a retki sajtovi su bili pre svega sredstvo brendinga. Vremenom su se stvari do te mere promenile da, ako vas nema na internetu – skoro da i ne postojite. Te promene uslovile su i promene načina na koji domaćini vašeg internet prisustva nude svoje usluge. Nekadašnji shared hosting za male klijente i dedicated hosting za one koji žele da imaju pod kontrolom svoj računar na internetu sve više uzmiču pred virtuelizacijom.

Virtuelne i stvarne mašine

Fleksibilne opcije virtuelnih mašina koje je moguće konfigurisati „u radu“, dodavati im ili oduzimati procesore, memoriju ili menjati veličinu diska, postaju sve popularnije. VPS (Virtual Private Server) je baš zbog toga skoro idealna opcija, jer svakog dana možete da izaberete opcije koje odgovaraju trenutnom opterećenju, da povećate resurse ako je u toku neka kampanja ili da ih smanjite ako je sezona odmora – u svakom slučaju, plaćate samo ono što trenutno trošite. Pred nama je verovatno još jedna velika promena hosting navika. Serverless computing nudi potpuno novi način rešavanja problema i to ne samo za vaše prisustvo na Internetu, već i za potpuno preseljenje vašeg poslovanja na Mrežu. Serverless aplikacije će biti most između vas i korisnika, između vašeg Web sajta i poslovanja, a procesori i memorije postaće manje važni od realizovanih transakcija.

Ipak, zadržimo se još malo u sadašnjosti i pogledamo kako domaće hosting kompanije mogu da vam pomognu da vaše Internet prisustvo poveća vašu vidljivost i približi vas kupcima i korisnicima.

BeotelNet

BeotelNet hosting usluge pruža u svoja dva moderna data centra u Beogradu. Zahvaljujući znanju i iskustvu u oblasti hostinga, možete imati poverenja u maksimalnu dostupnost, performanse hostinga i profesionalnu podršku 24/7/365.

Provajder obezbeđuje Web i e-mail hosting, cloud servere, VPS, telehousing i streaming. Za sve servise je obezbeđeno neprekidno i redundantno napajanje, klimatizovani uslovi rada, kao i DDoS zaštita. Ponosni su što mogu da istaknu garantovanu dostupnost servisa od 99.9%!

U BeotelNet-u kažu da imaju najbolji Microsoft Windows hosting na najnovijoj platformi u Srbiji, DDoS zaštitu, besplatnu migraciju Web sajta, audio i video striming, nude besplatnu izradu Web sajta kroz SitePro WebBuilder, te online plaćanje svih usluga.

ContraTeam

ContraTeam je hosting provajder iz Srbije koji nudi usluge po svetskim standardima, kako za fizička tako i za pravna lica. Usluge koje se nude su: web hosting ssd, reseller hosting ssd, biznis hosting ssd, registracija domena, audio streaming, VPS serveri, cloud serveri i dedicated (namenski) serveri.

Cene usluga su prilagođene uslovima tržišta i odnos cene i kvaliteta ističu kao svoj veliki adut na u ponudi hosting rešenja na teritoriji Srbije. Registracije domena su usklađene s nabavnim cenama, pa će troškovi kompanijskog nastupa na Internetu biti svedeni na minimum. Stabilno i sigurno hosting rešenje predstavlja potporu u osvajanju Internet tržišta, a krajnji cilj su zadovoljni korisnici hostinga u Srbiji.

DreamWeb

Kompanija DreamWeb kao svoje glavne adute ističe svakodnevni bekap. Bekapi se kreiraju svake noći, a raspoložive su verzije za poslednjih 7 dana, a postoje i nedeljni bekapi za poslednjih 5 nedelja, što znači da će svaki vaš fajl i baza u svakom trenutku imati čak 12 verzija rezervnih kopija. O visokoj dostupnosti i vrhunskoj podršci govori 13 godina uspešnog poslovanja na tržištu.

Virtuelna izolacija hosting okruženja bazirana je na CloudLinux platformi, a nedavno je ponuda proširena i hosting paketima sa brzim SSD skladištem. Virtuelni i namenski serveri uključuju kompletan menadžment i nadzor, a cPanel se dobija uz sve hosting usluge, uz besplatnu migraciju sajta ako se odlučite da DreamWeb-u poverite svoje Internet prisustvo.

image

Hosting 022

Podrška koju Hosting 022 pruža korisnicima je na veoma visokom nivou i pored toga što ne postoji telefonski broj za instant pomoć. Spremni su da reše probleme korisnika preko tiket sistema sa maksimalnom posvećenošću, profesionalnim pristupom i velikom brzinom odziva. Mali ili veliki problem biće garantovano rešen u roku od 24 sata. Serveri se nalaze pod direktnom kontrolom kompanije Hosting 022 u data centru u Srbiji. Od prednosti ističu instant aktivaciju hostinga i registraciju domena, mogućnost plaćanja karticama, besplatan SSL sertifikat i Bitninja.io zaštitu, a nude i audio i video striming, te backup hosting.

Mainstream/mCloud

Mainstream hostuje 11 od 15 najposećenih sajtova u Srbiji. mCloud platforma je zasnovana na SSD tehnologiji koja kvalitetom i cenama konkuriše najvećim svetskim cloud provajderima poput Amazon-a ili Digital Ocean-a i nudi najbolji kvalitet po najpovoljnijim cenama. Sva oprema i serveri su u Srbiji, uz SLA garancije od 99,99%. Servisi se aktiviraju automatski za par minuta, u bilo kom trenutku, uz komfor online plaćanja. Korisnik može samostalno konfigurisati servis u skladu sa trenutnim potrebama. Neke od izdvojenih usluga su Fully managed hosting, Enterprise Cloud, audio i video streaming, Cloud poslovna rešenja, te odgovarajuće licence (cPanel, Microsoft...) mCloud posebno ističe usluge održavanja koje podrazumevaju instalacije i reinstalacije servera, instalacije i reinstalacije dodatnih servisa i funkcionalnosti, dodatna podešavanja servera ili optimizacije, sigurnosno ojačanje servera i servisa (security hardening), monitoring, te konsultacije pri sistemskom dizajnu novog rešenja.

mts

Obe vrste hostinga (shared i VPS) korisnik samostalno kupuje i konfiguriše kroz mts portal oblaci.rs. Moguće je samostalno menjati pakete bez potrebe da se kontaktira podrška. Na istom portalu korisnik može i da registruje domen (.rs, org.rs i co.rs). Na taj način je omogućeno da se praktično u roku od nekoliko minuta podigne Web sajt. Shared hosting platforma se nalazi iza aktivne DDoS zaštite i zaštićena je Trend Micro antivirusnim rešenjem.

Početkom februara 2018. godine, mts će pustiti u pogon novu verziju portala oblaci.rs koja će ponuditi još jednostavnije upravljanje hostingom ali i neke sasvim nove usluge i servise.

image
Uporedni pregled hosting ponude

NetCast

NetCast karakteriše Managed Cloud pristup – postavljanje arhitekture i implementacija rešenja u skladu sa potrebama klijenta, kao i tim stručne i predusretljive 24/7/365 podrške. Pored toga, ističe se shared hosting baziran na CloudLinux tehnologiji kontejnera – virtuelizaciji nove generacije, što omogućava izolaciju i garantovanje resursa, uz popularni cPanel. Cloud Mail Server, Cloud Web Server, Cloud Managed Backup, Cloud PBX, Cloud Records Management, CloudBox, Microsoft Cloud servisi iz CSP i SPLA programa, samo su neke od najsavremenijih tehnologija koje će korisniku omogućiti efikasan i bezbedan rad.

SBB

Kroz Eunethosting platformu i SBB Solutions rešenja, ova velika kompanija nudi obilje raznih servisa među kojima ćete sigurno pronaći odgovarajuće rešenje za vašu kompaniju, prisustvo na Internetu i preseljenje poslovanja u cloud. Prisutne su tri platforme: OnApp, Hyper V, VMware, a sistem krase veliki storage kapaciteti, te ogromne mogućnosti za prenos podataka u čak tri data centra. Zahvaljujući visoko stručnom kadru, ostvarena su dugoročna partnerstva s vodećim IT kompanijama. Platforma nudi jedinstveni Cloud Control Panel, visoku dostupnost i redundantnost podataka.

Od specijaliteta, svakako treba izdvojiti SaaS (Software as a Service) koji obuhvata pakete Office 365, EcoOne – ERP, eKancelarija, AntiVirus, Digitialnu analizu poslovanja i video nadzor. Naravno, za sve su na raspolaganju odgovarajuće licence, obuka i podrška.

UniWeb

Kompanija Uni Web Hosting je počela sa radom 2005. godine u Holandiji. Nudi pouzdan, jeftin i visoko kvalitetan Web hosting, Web dizajn i registraciju Internet domena. Od dodatnih usluga, kod UniWeb-a možete u paketu da rešite izradu dinamičkog Web sajta koji zadovoljava najnovije Web standarde, i hosting koji može da zadovolji najnovije standarde IT sektora. Već u startu, sajt će biti optimizovan za pretraživače, modernog dizajna i pune funkcionalnosti. Web sajt će biti višejezičan, sa nezavisnim unosom i izmenom sadržaja.

YUnet

Iz dugogodišnjeg iskustva YUnet je zaključio da su za korisnika najvažniji jednostavnost, fleksibilnost i skalabilnost. Samostalnost i jedinstvenost obezbeđena je kroz potpunu autonomiju u konfiguraciji naloga, instaliranju skripti i softvera koje želite. Opcija „plaćaj kako rasteš“ (Pay-as-you-grow) pruža mogućnost brzog i jednostavnog povećanja resursa po vašem zahtevu.

Servere krasi visoka dostupnost (High Availability), a ukoliko dođe do fizičkog kvara servera na kome se nalazi VPS, vaš virtuelni server biće pomeren na drugi hardver, bez ikakvog prekida u radu. YUnet radi uz poštovanje svih savremenih sigurnosnih standarda, a od servisa izdvaja VPS, Zimbra Mail server, AudioStreaming i CloudPoslovni Programi (CPP) za potrebe poslovnih korisnika.Zebra

Asus


Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter