GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #33 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Modem za vaš notebook
Saša Krstić
Vašem notebook-u je potreban modem? Izaberite PCMCIA karticu koja odgovara vašim potrebama i džepu, od 14400 do 56 K.
- PC #33 (Mart 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Modem za vaš notebook

Standard PC Card (ranije PCMCIA) obuhvata tri grupe periferija. Prvu grupu, Type 1, čine najtanje periferije, debljine kreditne kartice, kao što su flash memorije. Type 2 su „poluvisinske“ kartice debljine 5 mm, koje su ujedno i najčešće: faks-modemi, mrežne kartice, SCSI kontroleri, adapteri za spoljne periferijske jedinice... Type 3 uređaji su duplo deblji od Type 2 – to su najčešće ATA hard diskovi. Svi ovi „podstandardi“ su vertikalno kompatibilni, pa u jedan Type 3 slot mogu da stanu dve Type 2 kartice.

Moderniji notebook računari imaju po dva Type 2, odnosno jedan Type 3 PCMCIA slot, a u poslednje vreme mogu se naći i multifunkcijske PCMCIA kartice. Svi uređaji koje smo testirali bili su u Type 2 formatu, a među je i jedna multifunkcionalna kartica – modem/mrežna karta AT&T Lucent. Kao što ćemo videti, cene PCMCIA kartica su 2-3 puta veće nego za stone računare.

USR WorldPort 14400

Da krenemo od najsporijeg – US Robotics 14400 WorldPort. Poznato je da se US Robotics prošle godine pripojio firmi 3Com. Od tada su USR modemi promenili nazive i prodaju se kao 3Com, ali se i dalje može naći modem pod starim nazivom. Podrška i dalje postoji na 3Com sajtu (www.3com.com).

WorldPort je najbolji 14400 modem koji sam probao. Njegova osnovna odlika je velika stabilnost u radu – veza nikad nije „pukla“, niti se desilo da se modem „zaglupi“, posle čega je jedini lek reconnect. Za potrebe slanja faksova i sakupljanja pošte predstavlja pravi izbor, a poslužiće i za surf, dok ne dođe do download-a većih slika. Windows 95 sadrži drajver za WorldPort, pa on predstavlja dobar izbor i sa te strane – šta vredi što ste uz modem dobili drajvere na disketi, ako vaš notebook nema flopi?

Još da pohvalim pakovanje – ogromna šarena kutija sa gomilom knjiga, propagandnog materijala, disketa sa softverom... Mana je brzina, ali sve ima svoju cenu: ovaj model je prava stvar za vlasnike skromnijih notebook-a koji još nisu „zavisni“ od Interneta.

Simple Communicator 28.8

Simple Technologies je firma čiji su proizvodi već postigli zavidne rezultate. Simple Communicator 28.8 modem je jedini od svih modela koje smo testirali sa voice funkcijama, ima priključak za celularni telefon i tzv. Simple jack, koji omogućava guranje standardnog telefonskog RJ11 priključka u karticu. Nije vam potreban neki od onih kablića-adaptera, koji je tako lako izgubiti. Kada se koristi simple jack, modem mora biti utaknut u donji PCMCIA slot, a gornji mora biti prazan, jer simple jack inače fizički ne može da se otvori.

Ovaj modem ima i flash BIOS, sa mogućnošću upgrade-a na 33600, kao i MNP-10 protokol za celularnu telefoniju. Što se tiče samog rada, nemam posebnih zamerki, ali sam primetio da modem slabije podnosi loše veze. Ako linija imalo šušti, nema šanse da se ostvari brzina veća od 12000 bps – sa moje centrale (354*) sam uspeo da dobijem punu 33600 vezu jedino sa „Telefonijom“ (334*), dok se sve ostalo kretalo između 22.4 i 28.8.Obzirom da je ovaj modem prilično skup, jedva nešto jeftiniji od 56 K modema o kojima ćemo tek govoriti, nema ga smisla kupovati ako ste na nekoj starijoj centrali, koja ne obezbeđuje dovoljno kvalitetne veze sa vašim provajderom.

Konkurent bez imena

Na sledećem modemu, koji smo dobili od firme Datasoft, nije pisalo ništa osim V34+ 33.6 faks-modem. Modem dolazi u kesici, sa kablom i disketom; Windows ga je detektovao kao 33.6 faks-modem i zatražio drajver, koji je inače napisala firma Rockwell; dobar putokaz.

Ponovilo se ono što sam iskusio sa USR 14.4: izuzetno stabilan rad, 33.6 ili 31.2 veza sa svim domaćim provajderima, bez „zaglupljivanja“. I posle podizanja i spuštanja slušalice dok je veza u toku, modem nastavlja da radi, a kod naleta krčanja zastane, pa posle izvesnog vremena nastavi.

Modem nema flash BIOS, ali ugrađeni BIOS nosi datum 11.97, što je prilično „sveže“. Cena (nešto niže od 300 DM) je na samoj gornjoj granici, ali treba imati na umu da se radi o dobrom proizvodu. Izgleda da je politika firme Datasoft stabilan proizvod uz nešto višu cenu i konstantan lager (setimo se Asus-a). Iako ne najjeftiniji, ovaj modem je moj favorit, jer obezbeđuje sve što je korisniku prenosnog računara potrebno.

Dualna kartica

AT&T 28.8 / Ethernet 10 je jedina dual-funkcionalna kartica koju smo mogli da pronađemo. Njena upotreba obezbeđujeprisustvo u lokalnoj mreži, imate faks-modem i još jedan slobodan PC Card slot. Ova kartica košta primetno manje od zbira cena modema i mrežne kartice, dakle oko 350 DEM. U firmi Bel Computers smo saznali da je lager na izmaku, ali da će se uskoro (po nešto nižoj ceni) prodavati slične DTK kartice.

Modem je proizvela firma Lucent (www.lucent.com), ogranak AT&T koncerna. Modem je brzine 28800, bez mogućnosti upgrade-a na 33600, a Ethernet kompatibilna mrežna karta donosi standardnih 10 megabita u sekundu. Pored kablova, dobićete i CD sa pratećim softverom i drajverima. Resursi se određuju automatski, pa instalacija traje kraće od minuta; kasnije se po potrebi može isključiti bilo koji segment, npr. napustiti mreža i raditi samo sa modemom.

Mana ovog modela je nešto sporiji modem: 28800 je samo 20% manje od 33600, ali „bode oči“. Čudni potez Lucent-a da ne stavi flash BIOS i mogućnost dogradnje na 33.6, kao kod Simple modema. Stabilnost je između Simple i Datasoft modema.

Rešenje za download

Na kraju, Eigercom 56K flex, prava „poslastica“ PC Card faks-modem brzine 56K tajvanske firme Eiger Labs (www.eigerlabs.com). Danas se vodi „rat“ između dva polustandarda: flex K56 i x2. U trenutku pisanja teksta, pojavio se i kompromisni standard, pa je dobro imati modem sa flash BIOS-om, kod koga je moguća kasnija dogradnja.

Ovaj modem je 56K flex kompatibilan, što znači da 56K vezu može da uspostavi samo sa provajderom koji podržava takav standard. Za one koji nisu pratili priču o najnovijim modemima, dodaćemo da se 56K transfer postiže samo kod download-a, prenosa podataka od provajdera (za koga se podrazumeva da je digitalno vezan na centralu) ka vama – nema šanse da se povežete direktno sa prijateljem koji ima isti modem i prenosite fajlove velikom brzinom.

Pošto je i kod nas došlo vreme digitalnih centrala, Internet provajderi se povezuju digitalno, što 56K protokoli „pametno“ koriste, eliminišući nepotrebnu kvantizaciju, što povećava kvalitet signala i brzinu rada. Telefonija, SezamPro i EUnet podržavaju 56K flex modeme, pa neki pretplatnici sa Alcatel ili Siemens centrala mogu drastično da ubrzaju rad. Kako da saznate da li spadate u te srećnike? Jedino probom – meni je samo par puta uspelo da dobijem cps preko 5000, uglavnom noću i po lepom vremenu. Kod prijatelja čiji broj telefona počinje na 311* situacija je bila bolja. Ako ništa drugo, povezivanje na 33600 sa svim provajderima bilo je kvalitetno, mada se nailaskom nekih smetnji-šumova modem nepovratno „zaglupljivao“. U uputstvu se ne navode proširene AT komande, pa treba pažljivije potražiti neki S registar kojim bi se moglo uticati na relevantne parametre.

Pošto sam posetio Eiger-com Web strane i preuzeo noviji BIOS, stvari su se poboljšale, naročito kada sam pročitao o forsiranju 56K flex protokola – tajna je u S38 registru. Ipak, par sati kasnije me je dočekalo neprijatno iznenađenje: veza je počela da „puca“ iz čista mira, dok nisam iznerviran ugasio računar i izvukao modem. Bio je prilično vruć, pa sam pomislio da bi to moglo biti uzrok. I zaista: ohlađen, modem je ponovo dobro držao vezu. Razlog većeg grejanja leži u blizini 166 MMX procesora, ali se postavlja pitanje kako su ostali modemi radili zagrejani?

Zaključak je da je Eiger modem dosta osetljiviji na grejanje, te da sami procenite da li je vaš računar pogodno mesto za njega. Ukoliko vam se ukaže povoljna prilika za kupovinu ovog modema, a pritom se nalazite na novijoj centrali, vredelo bi razmisliti... zamislite sebe kako download-ujete 6.1 kilobajt u sekundi? Lepo zvuči, u očekivanju ISDN-a!

korisne adrese

Lucent, WorldPort 14400: Bel Computers, Toše Jovanovića 9, tel. 011/3540-938

V34+ 33.6 faks-modem: Datasoft, III Bulevar 25b, tel. 011/145-524

Eigercom, Simple Communicator: Merit, Stankom centar, Beograd, tel. 011/552-340

SLEDEĆI TEKST U PC #33
nopreview
Između dva sveta
Stevan JosimovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter