GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #252 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
MWC 2018: Premijera za premijerom
Marko Nešović
Po nepisanom pravilu, predstavljanja novih uređaja uvek su ostavljana za velike skupove kao što je Mobile World Congress (MWC) u Barseloni. Ni ove godine situacija nije bila mnogo drugačija, ali nisu svi veliki igrači došli spremni. Možda ne baš spremni za 5G komunikaciju, ali telefona, tableta, računara i gadžeta nije nedostajalo...
- PC #252 (Mart 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

MWC 2018: Premijera za premijerom

image
Premijere se vraćaju na MWC i to je dobra vest

Šta smo novo i ekskluzivno videli prvih dana sajma u Barseloni? O Samsung-u S9 i S9+ manje-više sve smo znali i pre same premijere, Huawei je pomerio predstavljanje P20 za kraj marta, LG je doneo restilizovanu verziju svoje V30 perjanice, mada ni oni sami nisu još uvek razgraničili koje modele deklarišu kao najbolje. Sony je prikazao Xperia XZ2, više zato što bi bio red da se nešto prikaže na sajmu, Lenovo je bio vredan pa smo videli dosta noviteta, a ni kompanije kao što je Wiko nisu ostale u pozadini, pa su se premijere nizale jedna za drugom.

Zvezda sajma

Bez prevelike potrebe da javnosti predstavi išta osim nove serije Galaxy telefona, Samsung se fokusirao na novog predstavnika prestižne serije S. Prepoznatljiv dizajn s „beskonačnim“ ekranom nije promenjen ni za milimetar, pa novi S9 i S9+ neodoljivo podsećaju na svoje prethodnike. Primetno je to da Samsung prati industrijske trendove – dok je doskoro sve veće od 5,5 inča smatrano fabletom, Korejci su zadržali dimenzije definisane prethodnom generacijom, kao i QHD+ rezoluciju 2960×1440 piksela. I dalje se koristi sam vrh Samsung-ove produkcije Super AMOLED ekrana, s punom HDR 10 podrškom. Ispolirani aluminijum i dalje uokviruje telo novog najboljeg predstavnika južnokorejskog giganta, a prednja i zadnja strana imaju Gorilla Glass 5 zaštitu, ali ne i oleofobni premaz. Barem ne na zadnjoj strani, na kojoj su baš svi otisci veoma primetni. Zadržana je IPS68 otpornost na vodu i prašinu, a telefoni dolaze u četiri boje: crnoj, plavoj, sivoj i ljubičastoj, s tim što sivu najverovatnije nećemo viđati u Srbiji.

Telefone pokreće novi osmojezgarni Exynos 9810 čipset izrađen u 10-nanometarskom procesu. On kombinuje četiri Mongoose jezgra koja rade na 2,8 GHz i četiri Cortex A55 jezgra koja rade na 1,7 GHz. S9 je dobio 4 GB radne memorije, dok S9+ ima 6 GB, a oba telefona raspolažu sa 64 GB storage memorije, uz mogućnost proširenje microSD karticama do čak 400 GB. Za grafiku se brine Mali-G72 MP18 GPU, pa da vidimo hoće li biti igara koje će uspeti da „oznoje“ novu Galaxy seriju.

image
Galaxy S9 i S9+ s novim kamerama pobudili su veliku pažnju posetilaca

S9 ima jednu širokougaonu (77 stepeni) kameru sa 12 Mp senzorom i mogućnostima promene blende između f/1.5 ili f/2.4, u zavisnosti od količine svetla u kadru. Optička stabilizacija (IOS) se podrazumeva, kao i mogućnost selektivnog fokusiranja, dok je za fokus zadužen dual piksel fazni autofokus. Kamera može da snima 4K video u 30 ili 60 fps, 1080p u 60 fps, a tu je i potpuno novi Super Slow Motion koji može da snima neverovatnih 960 slika u sekundi, i to u 720p, što obećava veoma zanimljive efekte. Veći model, S9+, ima dve kamere, jednu istu kao na S9, dok druga donosi 12 Mp, ugao gledanja 45 stepeni i f/2.4 blendu. Obe podržavaju optičku stabilizaciju slike, a tu je i 2x optički zum koji daje telefoto sočivo. Prednja kamera je rezolucije 8 Mp, sa f/1.7 otvorom blende, autofokusom i mogućnošću snimanja videa do 1440p.

Za autonomiju se brinu baterije kapaciteta 3000 i 3500 mAh, s mogućnostima brzog i bežičnog punjenja, i očekivanim trajanjem otprilike kao kod S8 i S8+. Tu su i LTE mogućnosti kategorije 18 što je impresivno, ali i dalje slabo upotrebljivo u našim uslovima. Podržani su 802.1ac Wi-Fi, GPS, Beidou i navigacija Galileo, kao i Bluetooth 5.0.

Sa softverske strane, uređaj stiže sa Android Oreo 8.1 operativnim sistemom, a tu je i poboljšana Knox zaštita, te Bixby virtuelni asistent koji zadržao jedan od samo tri tastera telefona. Veliki deo prezentacije bio je posvećen animiranim emoji-jima, umnogome nalik onome što je Apple prikazao na aktuelnog generaciji svojih telefona; ovde možete napraviti svoj avatar koji pokriva mnogo više od samog lica. Omogućeno je i zadavanje određenih akcija za određene otiske prstiju, pa u zavisnosti kojim prstom otključate telefon možete pokrenuti unapred definisane aplikacije ili foldere.

Bez P20, ali s lepim novitetima

Dok su svi očekivali da Huawei na MWC-u predstavi novi P20, iz ove kompanije odlučili su da premijeru pomere, pa su na konferenciji debitovali MateBook X Pro, tablet više klase – MediaPad M5 i 5G oprema. Naslednik MateBook serije, novi X Pro, je 13,9-inčni laptop sa 3K ekranom koji mogu da pokreću Core i7 procesori, diskretna grafika i veoma moderan hardver, u ultratankom kućištu. Serija Huawei MediaPad M5 tableta sa 2K HD i 2,5D zakrivljenim ekranom, ojačanim ClariVu 5.0 tehnologijom, dolazi s ekranima dijagonala od 8,4 i 10,8 inča i ima Harman Kardon zvučnike.

Huawei 5G CPE je prvi uređaj svoje vrste koji podržava globalno priznati 3GPP telekomunikacioni standard za 5G. Ima Balong 5G01 čipset, razvijen unutar kompanije Huawei, što je prvi komercijalni čipset na svetu koji u potpunosti podržava 3GPP standard, kompatibilan sa svim 5G rasponima frekvencija.

image
Francuski Wiko je pre premijere noviteta govorio o proširenju megapopularne View serije

Prijatno iznenađenje

Francuski Wiko je pre premijere noviteta govorio o proširenju megapopularne View serije uređaja, obogativši je trima novim modelima – View Max, Go i Lite. Sva tri modela imaju ekran sa 18:9 odnosom stranica u HD+ rezoluciji 1440×720 piksela. Wiko View Max je najveći od tri, ima ekran dijagonale 5,99“, 3/32 GB memorije, veliku bateriju kapaciteta 4000 mAh te kameru rezolucije 13 Mp.

View Go ima nešto skromniji hardver: 5,7“ displej, 2/16 GB memorije, 13 Mp primarnu i 5 Mp selfi kameru sa integrisanim blicem. Lite verzija serije View ima ekran dijagonale 5,45“, kombinaciju kamera od 13 Mp nazad i čak 16 Mp napred, sa blicem, a verujemo da će i cena biti u skladu sa nazivom uređaja. View Max će koštati oko 190 evra, View Go oko 160 evra, a View Lite oko 150 evra.

Veliku premijeru imala je i druga generacija View telefona u vidu View 2 i View 2 Pro. Telefoni koji će se prodavati po 199, odnosno 299 evra nude ekran od ivice do ivice dijagonale 6 inča, osmojezgarni Snapdragon 435 i 450 u kombinaciji sa 3/32 GB memorije, odnosno 4/64 GB za Pro verziju. Jači model takođe ima dve kamere nazad, od kojih je jedna širokougaona, a oba dolaze s najsvežijim Android Oreo operativnim sistemom. Baterija kapaciteta 3000 mAh garantuje dobru autonomiju, a tu je i kamera koja „uskače“ u ekran „od ivice do ivice“, nešto poput onog na iPhone-u X.

Lenovo i Motorola

image
Videli smo nove moto mod-ove: fizičku tastaturu, Polaroid dodatak koji odmah pravi slike, ali i Health mod koji preko prsta meri pritisak, zasićenje kiseonikom, temperaturu, šećer i još mnogo zdravstvenih parametara

Iako nisu predstavili ništa suštinski novo, na Lenovo/Motorola štandu smo ipak ugrabili priliku da vidimo nove moto mod-ove: fizičku tastaturu, Polaroid dodatak koji pravi slike na licu mesta, ali i Health mod koji preko prsta meri pritisak, zasićenje kiseonikom, temperaturu, šećer u krvi i još mnogo zdravstvenih parametara.

Ono što nismo dosad imali prilike da vidimo jeste pravi laptop iz serije Miix kojeg pokreće Snapdragon čipset. Radi se o modularnom modelu Miix 630 dobrih performansi, izuzetne autonomije, s digitalnom olovkom i opcijom prepoznavanja lica koje obezbeđuje dodatnu bezbednost – biće to idealni saputnik na bilo kom putovanju.

Oni koji nisu stigli da se mačuju s virtuelnim StarWars negativcima imali su prilike da to sad urade u specijalnom okruženju. Lenovo u svojoj ponudi ima VR, MR i AR rešenja, pa su sve ravni realnosti koje vam padnu na pamet pokrivene nekim uređajima, koji su u svakodnevnom procesu razvoja i unapređenja – VR je budućnost koja nikoga ne čeka.

Nostalgija u očima

image
Neki Nokia modeli su večni, kao Banana Phone koji je u Matrix-u koristio Keanu Reeves

Nokia i dalje drži primat među takozvanim feature telefonima (svi oni koje ne smatramo pametnim) i to im je veliki deo poslovanja. Na konferenciji su prikazali četiri nova telefona i jedno osveženje, čime su ponudili bogat portfolio uređaja u višoj klasi. Tu su Nokia 8 Sirocco, najbolji model ponude (5,5 inča, 1440p displej, Snapdragon 845, 6/128 GB dve kamere, Oreo, 750 evra), slede Nokia 6 (5,5 inča, Full HD displej, 3/32 GB ili 4/64 GB, Snapdragon 630, 16 MP kamera, Oreo, 280 evra), Nokia 7 Plus (6 inča, 2K displej, 4/64 GB, Snapdragon 660, Oreo, 400 evra) i sva tri modela imaju Android One program koji garantuje nepromenjeni Google interfejs, najnovije verzije Android-a i brza ažuriranja. Nokia 8810 dobila je 4G verziju koja će se prodavati za oko 80 evra, kao i Nokia 1 sa Android Go, laganom verzijom Android OS-a za svega 70 evra.

Jedan, tri, pet je nova nomenklatura Alcatel-ovih telefona koji su svoju premijeru doživeli na ovogodišnjem sajmu. Svi novi uređaji izrađeni su u 18:9 formatu, pa čak i najjeftiniji, što je Alcatel postigao, između ostalog, i time što se svi displeji za njihove uređaje prave in-house, što znatno relaksira rokove, cenu, isporuku... Alcatel 5 ima 5,7-inčni displej, dve selfi kamere od kojih je jedna širokougaona i na koju se automatski prebacuje kada se u kadru detektuje više od dva lica, po ceni od 230 evra. Serija 3 obuhvata modele 3, 3v i 3x koji koštaju 150, 180 i 190 evra. Svaki model ima neku specifičnost: 3 je klasičan, 3x ima dve kamere od kojih je druga širokougaona, dok je kod 3v ekran veći, s 2k rezolucijom, a druga kamera je tu zarad bokeh efekta. Serija 1 namenjena je korisnicima koji kupuju svoje prve pametne telefone i nemaju previše zahteva. Sastoji se od 1c i 1x modela, koji imaju slične specifikacije: 5,3-inčni ekran sa 960×480 piksela, gigabajt RAM-a i 16 GB internog storage-a. Verzija 1x ima 4G mogućnosti i Android Oreo Go OS, koje su uskraćene kod 1c, koji ima Android Nougat, 3G, ali i metalna leđa. Alcatel 1x prodavaće se za 89, a 1c za 99 evra.

5G u senci telefona

Iako je u trenutku pisanja teksta Sajam tek počeo i očekuju se još neke premijere, mnogi kažu da su prezentacije novih uređaja u prvih nekoliko dana potpuno skrenule fokus sa 5G, koji bi trebalo da bude jedna od bitnijih, ako ne i najbitnija stvar ove godine. Teško se prolazi kroz hale od dronova, povezane tehnike, velikog broja umreženih uređaja na ovaj ili onaj način, ali i svakakvih gadžeta koji na razne načine olakšavaju vaš život. No, o tome u narednom broju, u većem i detaljnijem izveštaju...

SLEDEĆI TEKST U PC #252
preview
Najbolje online stvari
Marijana Pečić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter