GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #252 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung DeX: Skrivena putna kancelarija
Voja Gašić
DeX smo već upoznali, a nakon MWC-a nas očekuje novo izdanje, koje je i u kompaktnijoj, horizontalnoj izvedbi zadržalo sve postojeće konektore. Ipak, bilo bi nepravedno reći da je samo pomoćnik za povezivanje mobilnog telefona - on je mnogo više od toga
- PC #252 (Mart 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung DeX: Skrivena putna kancelarija

Koristiti jedan uređaj baš za sve potrebe davnašnji je san mnogih gikova. To sve obuhvata od telefoniranja do teleportacije ili barem transformacije mobilnog uređaja u dron koji će vas odvesti na željeno mesto. Još uvek smo daleko od takvog futurističkog koncepta ali korišćenje jednog uređaja kad ste na putovanju je već velika stvar. Broj dodataka, počevši od punjača, i njihova veličina pritom igra značajnu ulogu, pa je DeX u tom pogledu vrlo značajan pomoćnik kad je u pitanju kancelarijska primena. Ne insistiramo na tome da radite nešto i na Bahamima, ali neki poslovi zahtevaju stalna putovanja, uključujući i rad na tim putovanjima uz aktivno korišćenje Office aplikacija i nesmetan rad na preglednom, velikom ekranu.

image

Uređaj (ni)je presudan

Napredniji korisnici mobilnih telefona svakako su već probali opcije kao što su screen mirroring kojom sliku s mobilnog telefona „projektuju“ na veće ekrane računara, TV-a ili čak projektora koji podržavaju WiDi ili neku drugu opciju bežičnog povezivanja displeja.

Smisao DeX-a nije da na velikom ekranu prikažete smešnog kućnog ljubimca, jer to možete i bez DeX-a. Prvi zadatak DeX-a je da vam omogući povezivanje sa standardnim periferijama poput miša i tastature i povezivanje s velikim ekranom preko HDMI adaptera, stvarajući tako standardno kancelarijsko okruženje.

Drugi, i možda mnogo važniji zadatak, je da vam i softverski obezbedi okruženje koje i izgledom i funkcionalnošću pruža sve prednosti desktopa, uključujući landscape prikaz, ikone sa strane, te prozore koje je moguće pomerati po radnoj površini i menjati im veličinu.

Ulaganje mobilnog telefona, poput Note 8 modela koji smo imali na raspolaganju, automatski aktivira prikaz na velikom ekranu uz sve pomenute mogućnosti da prozore za aplikacije i same aplikacije koristite kao na desktopu.

Sve važno je tu

image

Nisu sve aplikacije prilagođene DeX načinu prikaza i rada, ali je važno da uobičajene Office aplikacije rade besprekorno. Naravno, Word ili Excel za Android je moguće koristiti i na mobilnom telefonu, a Microsoft neprestano radi na njihovom prilagođavanju kako bi što više opcija i što lakše editovanje bilo dostupno i na mobilnom uređaju, ali s aktivacijom na DeX-u, rad u ovim aplikacijama dobija pravim smisao, a razliku u prikazu i funkcionalnosti na desktopu i na DeX-u je zaista teško uočiti. To se najlakše primećuje u PowerPoint aplikaciji u kojoj je rad na mobilnom telefonu prilično besmislena rabota, dok DeX pruža potpuni konfor desktop uređivanja.

Transformacija ne bi bila potpuna da i mnoge druge važne aplikacije nisu prilagođene ovom načinu rada. Pre svega moramo da pohvalimo kompletnu Microsoft Office i pridruženu svitu aplikacija, ali i Samsung-ov browser (i sve multimedijalne aplikacije), razne vrste poslovnih (i neposlovnih) messenger aplikacija koje ne samo da omogućavaju daljinske pozive i konferencije, već i solidnu kolaboraciju u DeX načinu prikaza i upotrebe.

Sistem zapravo ne zahteva nikakvu vašu akciju da bi proradio kako treba i u tome je sva njegova lepota. Sve što započnete na desktopu možete da nastavite na DeX-u, uključujući i zajednički rad na dokumentima. Pošto se na svakom uređaju automatski prijavljujem na Google, Samsung i Microsoft nalog, nisam siguran da li stvari teku tako glatko i kad previše „štitite svoju privatnost“, ali uz ove preduslove, nema potrebe za bilo kakvim podešavanjima i DeX savršeno obavlja kancelarijske poslove.


www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #252
preview
Čekajući GDPR
Tatjana Ostojić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter