GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #253 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
TV za Mundijal
Miloš Stamenković
Još od prve demonstracije koju je na svom tavanu izveo škotski pronalazač Logie Baird, televizija je važan segment naših života. Danas čak kažemo da se nešto nije ni dogodilo ukoliko nije viđeno na televizoru. Ali, kom televizoru? Šta se očekuje od savremenih modela na kojima ćete, recimo, gledati predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu?
- PC #253 (April 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

TV za Mundijal

image

Tehnologija ekrana prešla je istovetni put od prvih katodnih cevi, preko naprednijih CRT varijanti i Trinitron tehnologije pa sve do najmodernijih LED standarda u kojima (želimo da) uživamo. Kvalitet slike bio je oduvek primarni cilj tokom razvoja tehnologije ekrana. Meta je i dalje ista, uz razliku što je postalo sve teže napraviti dovoljno velika unapređenja kvaliteta prikaza koje bi svaki posmatrač već na prvi pogled primetio. Povećanje rezolucije i postobrada slike još su pouzdane metode, pa su ekrani 4K rezolucije postali standard dok je 8K već tu kao sledeći korak.

Kada je postobrada slike u pitanju, još uvek su aktuelna dva standarda: HDR10 i Dolby Vision. HDR10 je otvoreni standard i koriste ga Samsung, Sony, LG, Panasonic i Hisense. Dolby Vision je vlasništvo kompanije Dolby i trenutno je kompatibilan samo s nekim OLED modelima koje proizvodi LG kao i s par modela koje proizvodi Philips. Oba standarda zahtevaju minimalno 4K rezoluciju, raspon boja u barem DCI-P3 specifikaciji i mogućnost prikaza 10-bitne palete. Trebalo bi da oba nude isti kvalitet slike, ali je ipak Dolby Vision napravljen da ima i nešto više.

Dolby Vision koristi 12-bitni prikaz boja i mnogo veći raspon po BT2020 specifikaciji, uz mogućnost prikaza mnogo jačeg osvetljenja bez distorzije boja. Nivo osvetljenja je 10.000 nita, dok HDR10 po specifikaciji podržava osvetljenost od 4.000 nita. Specifikacija jasno kaže da je Dolby Vision moćniji standard, ali da li se u realnosti može videti razlika? U principu može, ali na televizoru koji podržava oba standarda i s video-materijalom koji je masterovan za oba. Kada treba uporediti HDR10 i Dolby Vision na različitim televizorima, drugačiji paneli u njima napraviće mnogo veću razliku.

Aktuelne LED varijante

image

Borba između aktuelnih LED tehnologija za primat na tržištu i novac kupaca uvek se vodi između proizvođača od kojih svaki forsira svoju tehnologiju kao standard. Aktuelni "rat" na polju televizora i ekrana trenutno bukti između LCD LED i OLED tehnologija. Osnovna razlika je u načinu kako se osvetljavaju pikseli. Kod LCD ekrana koristi se pozadinsko svetlo iza same matrice, dok kod OLED ekrana svaki piksel sam emituje svetlo. Zbog toga se LCD pikseli mogu nazvati transmisionim, a OLED pikseli emisionim. Ova fundamentalna razlika u pristupu vuče određene prednosti ali i mane - davno smo naučili da ništa nije savršeno.

Kod LCD LED tehnologije osnovna mana nalazi se upravo u načinu osvetljenja. Kod jeftinijih televizora uglavnom se koristi osvetljenje koje je postavljeno po ivicama panela, pa se zbog toga veoma lako može videti svetlo koje probija po ivicama, posebno kada ekran treba da prikaže tamniju sliku. Ta karakteristika direktno utiče na kontrast. Takav LCD LED ekran nikako ne može prikazati "baš crnu crnu", a to znači manju razliku između najjače osvetljenog i minimalno (ili neosvetljenog) piksela. Kada kod nekog televizora vidite deklarisani kontrast od 1000:1, to znači da bela "sija" hiljadu puta jače od najtamnijeg (u idealnom slučaju crnog) piksela.

Na drugoj strani, pošto OLED ima mogućnost da potpuno ugasi piksel po potrebi i tako pruži "crnu crnu" (tamnije od toga nema), nivo kontrasta ovog tipa ekrana mnogo je veći. Kombinacija svetlog i tamnog sadržaja na ekranu prava je situacija u kojoj OLED pokazuje svoju moć, s mnogo boljom kontrolom kontrasta i mogućnošću da prikaže punu crnu boju. Ipak, OLED ekran ima manu na drugoj strani, a to je jačina osvetljenja. Dobri LCD LED paneli nude maksimalnu jačinu osvetljenja od čak 2.000 nita, dok su najbolji OLED ekrani na granici od 1.000. Ova karakteristika čini da su LCD LED ekrani povoljniji u situacijama dnevnog svetla, kada je potrebno više osvetljenja, dok su OLED superiorni u mračnoj TV sobi za gledanje filmova.

image

Proizvođači LCD LED ekrana konstantno pokušavaju da umanje negativan efekat dodatnog osvetljenja, postavljajući ga iza piksel matrice i povećavajući nivo kontrole. Na primer, počelo se s podelom pozadinskog osvetljenja na više delova kako bi barem neki deo ekrana mogao biti stvarno crn. To je korisno kada se gleda sadržaj drugačijeg odnosa slike pa sa strane ostaje crno, koje u slučaju standardnog LCD LED panela lagano sija. Kao razrada ove ideje, Panasonic je prvi krenuo da pozadinsko osvetljenje "usitnjava" na mnogo više zasebno kontrolisanih delova u šablonu romba, čime se dobija veća šansa da to bude iskorišćeno. Što više delova to bolje, ali čak i s najnovijm i boljim LCD LED panelima to nikada ne može biti blizu onoga što po pitanju kontrasta nudi OLED. Opet, ovaj najveći nedostatak koji ima LCD LED primetno se popravlja.

OLED ekrani imaju fantastično širok ugao gledanja, pa posmatrač može bukvalno da se šeta i da se nijednog momenta ne izgubi kontrast. Pikseli su veoma blizu površine ekrana i zbog samih karakteristika tehnologije omogućen je ovakav ugao gledanja. Kod LCD LED ekrana situacija je drastično popravljena širokom primenom IPS panela, pa svi proizvođači već kod malo boljih modela koriste ovu tehnologiju. Opet, ugao gledanja nije baš kao kod OLED ekrana, ali je veoma dobar. IPS paneli su unapredili i tačnost prikaza boja, pa ovi ekrani, kada su dobro kalibrisani, mogu da budu veoma precizni. OLED ekrani imaju veliku tačnost prikaza boja, pa se najnoviji OLED televizori mogu korisiti u profesionalne svrhe. Ipak, OLED ovde ima jednu manu koja je povezana s maksimalnom osvetljenošću - OLED zbog tehnoloških ograničenja nije u mogućnosti da prikaže maksimalno osvetljenje i boje blizu jarkobele.

A šta je QLED?

Tokom prošle godine Samsung je krenuo u širu primenu i marketing QLED ekrana. Sam naziv je tu radi rivalstva sa OLED oznakom i Samsung-ovo je vlasništvo. Reč je o četvrtoj generaciji Quantum Dot tehnologije, koju je Samsung predstavio 2015. godine, samo je sada ubačena QLED oznaka iz već pomenutih razloga. Ukratko, Quantum Dot + LED daje QLED.

Budući da QLED predstavlja varijantu LCD ekrana, većina pomenutih stvari važi i ovde. Ipak, Samsung se sa QLED ekranom potrudio da maksimalno "utiša" LCD mane pa je ovo trenutno možda i najbolja varijanta LCD LED ekrana. QLED i dalje koristi pozadinsko LED osvetljenje (koje je postavljeno sa strane ili u dnu), ali s podelom na zone (do 32) koje se mogu posebno kontrolisati. Ono što pravi razliku, preko toga se nalazi Quantum Dot matrica koja predstavlja niz tačaka nanoveličine (2 do 10 nm), čijom kontrolom osvetljavanja može da se ostvari ogroman raspon boja (preko milijardu), visoka preciznost njihovog prikaza, uz veoma veliki nivo maksimalne osvetljenosti.

Mogućnost preciznog prikaza velikog broja boja pri maksimalnom osvetljenju osobina je koja daje prednost QLED-u u odnosu na OLED ekrane. Ostalo je samo da se nešto učini po pitanju prikaza crne boje i kontrasta. Tako je Samsung počeo da koristi specijalni niskoreflektujući filter, koji pomaže u ostvarivanju tamnih nijansi i crne boje, uz bonus pomoć u očuvanju preciznog prikaza boja pod većim uglovima gledanja. Sa ovim modifikacijama, QLED predstavlja ozbiljnu konkurenciju OLED-u, posebno kada se u priču uključi HDR kod kojeg jače osvetljenje ima veliki značaj.

Za poređenje tehnologija i trendove koji vode do sledećih generacija televizora pogledajte PC #253.

SLEDEĆI TEKST U PC #253
preview
Kiborzi među nama
Aleksandar Mirković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter